Çimento fabrikası belirsizilği

 Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Değirmendere’de bulunan Çimento Fabrikasının 2015 yılı sonuna kadar başka bir yere taşınacağını ifade ederek, kentin belediyesi olarak yasalar çerçevesinde girişimcilere her türlü desteği vereceklerin

Çimento fabrikası belirsizilği

 

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Değirmendere’de bulunan Çimento Fabrikasının 2015 yılı sonuna kadar başka bir yere taşınacağını ifade ederek, kentin belediyesi olarak yasalar çerçevesinde girişimcilere her türlü desteği vereceklerini söyledi.
 
Başkan Gümrükçüoğlu, Çimento fabrikasının Maçka Vadisi’ne taşınmasının söz konusu olamayacağını sözlerine ekleyerek, çimento fabrikası kurulması yasal yetkilerinin Trabzon Belediyesi’nin dışında cereyan edemeyeceğini kaydetti.  
 
Başkan Gümrükçüoğlu, başkan yardımcıları Hüseyin Turan, Osman Gökhan Bali, Cengiz Çolak, Ergin Aydın ve Ak Parti Gurup Başkanvekili Fahrettin Aksoy ile birlikte  düzenlediği basın toplantısında geçen hafta yerel bir gazetede çıkan, “ Çimento fabrikası Değirmendere bölgesinden  kaldırılıp, Akoluk Beldesi’nde bulunan 260 dönümlük arazisine taşınacak” şeklindeki haber üzerine yaptıkları araştırmalar üzerine, söz konusu alanda çimento fabrikası kurulması için bir girişimin yapılmadığını söyledi. 
 
‘Çimento Akoluk’a taşınıyor’ başlığı ile çıkan haberde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Aşkale Çimento’nun yönetim kurulu başkanın görüşmesinden söz edildiği ve yapılan görüşme sonrasında Aşkale çimentonun Akoluk’ta aldığı 260 dönümlük arazi üzerine fabrikayı taşımayı karar verdiği, bu yönde ÇED raporunu da aldığı belirtildiği ve taşınmanın 2014’e kadar gerçekleştirileceği iddiaları üzerine araştırma yaptıklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu haber üzerine tabi ki kamu kurum ve kuruluşu olarak yine kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli incelemeleri ve araştırmaları yaptık.  Elde ettiğimiz bilgilere söz konusu alanda çimento fabrikası kurulması için her hangi bir müracaat olmadı.
 
Edindiğimiz bilgilere göre sadece müteşebbisin İl Özel İdaresine, ‘Trabzon’daki Çevre Düzeni Planına göre Akoluk’taki arazide çimento hammaddesi öğütme tesisi kurabilir miyiz?’ diye bir müracaatı olmuş ve Özel İdaremizde bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğüne ilgisi münasebetiyle sormuş. O bölge de Çevre Düzeni planına göre sanayinin kurulabileceği, yerleşebileceği bölgeler olarak nitelenmiş olduğu için Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü de evet orada bir çimento hammaddesi öğütme tesisi,  kurulabilir diye bir görüş vermiş.
 
ÇED raporu diye ne müracaat edilmiştir, ne de bu müracaat olmadığına göre pozitif veya negatif bir cevapta oluşturulmamıştır. Bunun Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve ÇED Genel Müdürlüğüne de sorduk. Bu söylediklerimizin dışında yapılmış ve atılmış bir adım söz konusu değildir” ifadelerini kullandı
 
Başkan Gümrükçüoğlu söz konusu arazinin Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak Kanuni Bulvarı güzergâhı içinde kaldığını da kaydederek, “Trabzon’u güneye taşıyacak olan üç şerit gidiş geliş olacak, şu anda karayolları tarafından yapımı sürdürülen bin 200 metresinin dışında tümünün yapım  ihalesi son aşamasına gelinmiş ve içerisinde üç tünel, bir viyadük, 10 köprülü veya hemzemin kavşağı ile birlikte Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak olduğunu ifade ettiğimiz Kanuni Bulvarının Akoluk bölgesinde, Aşkale Çimentonun almış olduğu söz konusu arazinin içinden geçmektedir.1 katrilyona mal olacak bu projenin içerisinden geçtiği araziye çimento fabrikası kurulmasının iznini verebilmemiz söz konusu olamaz” diye konuştu.
 
Sanayicilerin çevre hassasiyetiyle, yerleşim hassasiyeti ile bu gerçekliğe saygı göstereceği düşüncesinde olduklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “ Tabi ki sanayicimizin önünü tıkamayacağız. Tabi ki onlara yer temin edebilmenin gayreti içerisinde olacağız. Nitekim aynı sanayicimizin Araklı bölgesinde bulunan ve hammadde temin etikleri çok geniş bir arazisi var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar ve Çimento fabrikası yetkilileri ile birlikte söz konusu alanda incelemelerde bulunduk.
 
Hammaddeleri halen almayı sürdürdükleri alan da kendilerine aittir. O alan veya kedilerini başka çevreyi kirletmeyecek ve meskûn mahallere zarar vermeyecek alanlar değerlendirilebilir. Ama biz Trabzon ve Trabzon Belediyesi olarak diyoruz ki 2015 yılının sonuna kadar çimento fabrikamız birlikte bir yer temin edilmek suretiyle bulunduğu yerden taşınacaktır. Daha erken olması şayanı tercihimizdir. Bu taşınmanın sonrasında müteşebbisimize her türlü desteği vereceğimizi de açıkça beyan etmek istiyorum” dedi.
 
Maçka Vadisi’nin tarihi ve doğa yapısıyla önemli bir yaşam alanı olduğuna dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, “Kutlugün Köyü, İncesu Köyü civarında 86 dönüm bir arazimiz var. Yani eski asfalt plentinin olduğu alan. Biz orayı bir mesire alanı ve bir yaşam alanı haline getirmenin projesini hazırlamaktayız. Geçen yıl Sümela Manastırı’nı 300 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Yani söz konusu alan kısacası bir turizm vadisi. Sümela Manastırı dışında Kuştul, Vazelon Manastırları yanında doğal hayatın muhafaza edilmesinin gerektiği adeta bir dünya mirasıdır. O bakımdan o bölgeye çimento fabrikasının taşınması mümkün olamayacaktır. 
 
Çimento fabrikasını kurulmasının yasal yetkilerinin Trabzon Belediyesi’nin dışında cereyan edemeyeceğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “ Bilindiği gibi 2014 yılında yapılacak mahalli seçimlerle  birlikte Trabzon tüm il sınırları ile büyükşehir statüsüne kavuşacaktır. Yani il sınırlarındaki her bir metre karenin imarından Trabzon Büyükşehir Belediyesi sorumlu olacaktır.
 
Bugünkü hali ile var sayılım ki Trabzon Büyükşehir Belediyesi olmasa idi bile 7 Eylül 2010 tarihinde 7 belde ve 29 köy ile birlikte ‘bütünşehir’  olmuştuk. Trabzon Belediyesi sınırlarına kattığımız 29 köyden birisi de Düzyurt köyümüzdür ve çimento fabrikasının Akoluk bölgesi diye tabir ettiğimiz bölgedeki alanı Düzyurt köyü sınırları içindedir. Köy tüzel kişiliği alanıdır. Akoluk Beldesi sınırlarında da değildir.
 
Valiliğimizin genelgesiyle bütünşehirden sonra 7 belde ve 29 köyde imarda yapılacak iş ve işlem için Trabzon Belediyesi’nden görüş alınacağı yasal bir zorunluluk olarak belirtilmiştir. Bunun dışında ise 2014 yılında yapılacak mahalli seçimlere kadar Trabzon merkez  belde belediyeleri ile köylerde yapılacak imar iş ve işlemleri için Trabzon görüş alınacaktır genelgesi bulunmaktadır. Bu nedenle söz konusu alanda atılacak her adım Trabzon Belediyesi’nin izni ve inisiyatifinde cereyan eder. 
 
Trabzon Belediyesi’nin Akoluk Bölgesinde, Maçka Vadisinde bir çimento fabrikası kurulmasına halk adına, çevre temizliği adına, çevre düzeni adına taraftar olamayacaklarını fakat müteşebbisin yanında olduklarını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “2015 yılı sonunda süresi dolacak olan fabrikamızın yeni yerine taşınabileceği alanları biz de araştırıyoruz.
 
Biz de gayret gösteriyoruz. Çimento fabrikasına hammadde sağlayan Araklı’daki alana bu taşınmanın gerçekleştirilmesini ümit ediyoruz. Trabzon bir tane. Başka Trabzon yok. Hep birlikte muhafaza edeceğiz ve gelecek kuşaklara bu emaneti aynı güzelliği ile teslim etmeye gayret edeceğiz.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel