Bilirkişilere sertifika verildi

15-18 Ekim 2009 tarihleri arasında Aycan Türkel ve İbrahim Zaralıoğlu eğitim verilerek “Kamulaştırma Davaları Bilirkişi Eğitimi” ne 17 Makina Mühendisi katılarak, bilirkişilik yapmaya hak kazanmışlardır. İşte yapılan açıklama: “Bilindiği gibi hukuk sistem

Bilirkişilere sertifika verildi

15-18 Ekim 2009 tarihleri arasında Aycan Türkel ve İbrahim Zaralıoğlu eğitim verilerek “Kamulaştırma Davaları Bilirkişi Eğitimi” ne 17 Makina Mühendisi katılarak, bilirkişilik yapmaya hak kazanmışlardır.

İşte yapılan açıklama:
“Bilindiği gibi hukuk sistemimizde bilirkişilik büyük önem taşımaktadır. Hukuki konular dışındaki teknik konularda Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı gibi meslek alanlarından bilirkişi istenmektedir.

Bilirkişilerin konusunda uzman olması ya da bu konularla ilgili eğitim almış olması gerekir. Bu nedenle uzman kişilerin belirlenmesini yasalarımız meslek örgütlerine bırakmıştır.

Meslek örgütlerinin üst kuruluşu olan TMMOB, konu ile ilgili yönetmeliği hazırlamış ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişilik Yönetmeliği adı ile 5 mayıs 2005 tarih 25806 sayılı Resmi Gazetede yayımlamıştır.
Bu yönetmeliğin 1. maddesi olan amaç maddesinde “Bu Yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerin talebi halinde ve tavsiye niteliğinde hazırlanacak bilirkişi listelerinde yer alacak bilirkişilerde aranacak nitelikler ve bilirkişilerin çalışma esaslarını belirleyerek; hizmetin nitelikli sunulması ve kamu yararının korunması amacıyla hazırlanmıştır.”denmektedir.

Yine bu Yönetmelik gereği Bilirkişilik yapılabilmesi için Bilirkişi Yetki Belgesi alınmasının gerekliliği ifade edilmekte, bilirkişilerde aranacak şartlar belirtilmektedir. Bu eğitimlerle ilgili düzenlemelerin Odalarca yapılacağı karara bağlanmıştır.

Yani Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişilik Yönetmeliği madde 5 Bilirkişilerde aranacak nitelikler ile Adalet Bakanlığının 2942 sayılı Kamulaştırma kanununa dayalı olarak yayınladığı Bilirkişi olarak görev yapacakların nitelikleri ve çalışma esaslarına ilişkin Yönetmeliğin 4-b maddesi gereği Meslek Odalarından Bilirkişi Yetki belgesi almayanlar Mahkemelerde Bilirkişilik yapamayacaktır.

Hangi alanda olursa olsun bilirkişilik yapacakların sertifikalı olmasının yönetmelik gereği şart olduğunu hatırlatarak yetkili mercileri göreve davet ediyoruz"

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler