Beşikdüzü festivali sürüyor

9. Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali'nin son gününde, Mayıs Yedisi diye anılan geleneğe uygun olarak yöresel kıyafet giymiş kadınlar, denizde ineklerini yıkadı. Festival kapsamında, Çeşmeönü Limanı'nda Mayıs Yedisi adı verilen törende organizasyo

Beşikdüzü festivali sürüyor

9. Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali'nin son gününde, Mayıs Yedisi diye anılan geleneğe uygun olarak yöresel kıyafet giymiş kadınlar, denizde ineklerini yıkadı. 

Festival kapsamında, Çeşmeönü Limanı'nda Mayıs Yedisi adı verilen törende organizasyon komitesi adına konuşan Nebiye Gözaçan, Mayıs Yedisi geleneğinin bölgenin ve tarihin ilk dönemlerinden beri devam ettiğini ifade ederek, ''Çepni Türkleri, Mayıs Yedisi'nde yaylaklara çıkmadan önce geçim kaynağı olan hayvanlarını, deniz suyunda yıkarlardı. Bu gelenek devam ediyor. Hayvanların deniz havası almasının sağlık, güç, moral ve enerji topladığı, yayla dönüşü olan son bahara kadar geçecek süre için su ile vedalaşmasının bir sembolü olduğuna inanılır'' dedi. 

Konuşmalardan sonra çevre köylerden gelenlerin katılımıyla, ''Mayıs Yedisi'' adıyla sürdürülen gelenek kapsamında, yöresel kıyafetler giyinmiş kadınlar, inekleri deniz suyu ile yıkadı. 

Törende ayrıca en güzel inek yarışması düzenlendi. Yarışmada Emine Erbil'e ait inek birinci seçilirken, Erbil'e hediye olarak hayvan yemi verildi. 

Törene, Beşikdüzü Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Belediye Başkanı Ramiz Uzun ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.
    
     -''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ- 
     
Geçmişi Oğuz Türklerine dayandığı ifade edilen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını, 20 Mayıs'ın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor. 

Karadeniz'in bazı bölgelerinde sürdürülen geleneğe göre, hayvanlar, kıyı kesiminde akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmaklarda yıkanıyor. 

Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyu, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyu ile yıkamanın, yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji vereceğine inanılıyor. 
 

Bu uygulamanın aynı zamanda, yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle bir vedalaşma anlamına geldiği de belirtiliyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel