Bayburt Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor

Türkiye'nin üçüncü kalesi olan Baybuet Kalesi'nde çalışmalar sürüyor.

Bayburt Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor

Yerleşim alanı olarak Türkiye'nin en büyük üçüncü kalesi olma özelliği taşıyan Bayburt Kalesi'nde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında 2 sarnıç, 1 kilise ile 1 konut gün yüzüne çıkartıldı.

Kent merkezinin kuzeyindeki yalçın kayalıkların üzerinde asırlar önce  inşa edilen BayburtKalesi, Roma, Bizans, Arap ve Türk medeniyetlerine ev  sahipliği yaptı. Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen  kale, geçmişte hem askeri hem de sivil yerleşim amaçlı kullanıldı.

Yerleşim alanı olarak Türkiye'nin en büyük üçüncü kalesi olan ve 150  bin metrekare alan üzerinde kurulu yapının çevresindeki surlar 3 kilometre  uzunluğa sahip. Surlarının yüksekliği 30 metreyi bulan, geçmişte bakım ve  onarımlardan geçirilen Bayburt Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2017'de  restorasyon ve kazı çalışmaları başlatıldı. Kalede bu yıl nisan ayında başlatılan  ve kasım itibarıyla ara verilen çalışmalarda, çok sayıda tarihi bulguya ulaşıldı.

Kazı ve restorasyon çalışmaları geçen yıl başlatıldı

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Bayburt Kalesi'nin hem Türkiye hem de dünya için çok önemli kale yapılarından  olduğunu söyledi.

Bayburt Kalesi'nin Roma, Bizans, Arap, Komnenos, Selçuklu ve Osmanlı  gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Pehlivan, kalenin inşa  edildiği günden itibaren geçen sürede defalarca yıkıma uğradığını ve onarıldığını  belirtti.

Vali Pehlivan, en kapsamlı onarımı Selçuklular döneminde yapılan, daha  sonra da çeşitli restorasyonlar gören kalede, geçen yıl Kültür ve Turizm  Bakanlığının desteğiyle kazı ve restorasyon çalışmaları başlatıldığını ifade  ederek bu yıl da devam eden çalışmaların Bayburt Kalesi ve tarihi için verimli  olduğunu aktardı.

Bu yılki çalışmalar kapsamında 2 sarnıç, 1 kilise ve 1 de konut  yapısının gün yüzüne çıkartıldığına işaret eden Pehlivan, "Bunların bir kısmının  konservasyonu gerçekleştirilecek. Sarnıç yapısı gibi bir kısmının da projeleri  hazırlanıp restorasyonu yapılacak ve ziyaretçilere açık hale getirilecek." dedi.

Pehlivan, kazıyla ortaya çıkarılan yapıların daha önce ziyaret  edilmediğine dikkati çekerek "Sadece surların çevre duvarları, ortada bulunan  yapıları ziyaret edilebiliyordu. Şimdi buraları da ziyarete açtığımızda  inanıyoruz ki daha çok insan tarafından kaleye ziyaret gerçekleştirilecek." diye  konuştu.

"Evliya Çelebi burada 300'ün üzerinde hane olduğundan bahsediyor"

Kalede iki yıldır yürütülen kazı çalışmaları kapsamında hem  envanterlik hem de etütlük eserler elde edildiğini dile getiren Pehlivan, şöyle  devam etti:

"19 envanterlik, 44 etütlük eser ve 100 buluntu çıkartıldı. Bunların  hepsi değerlendiriliyor, sınıflandırılıyor. Bu eserlerin bir kısmı müzede  sergilenebilecek, bir kısmı da envantere alınabilecek nitelikte. Çalışma  kapsamında özellikle kalenin kuzeybatı ve kuzey kısımlarında, duvar diplerinde  kazılar yapılmıştı. Buradaki amaç, hem kale duvarlarının sağlamlık derecesini  tespit etmek, ihtiyaç varsa güçlendirme yapmak, bunun yanında da hem askeri hem  de sivil yerleşim amaçlı kullanılan kaledeki bu yapıları ortaya çıkarmak. Evliya  Çelebi burada 300'ün üzerinde hane olduğundan bahsediyor. Bu kazılar devam ettiği  sürece o yapılara ulaşacağız."

Pehlivan, kazılarda ortaya çıkarılan iki sarnıcın da farklı dönemlerde  inşa edildiğinin belirlendiğini vurgulayarak sarnıçlardan birinin daha eski  olduğunu ve kalenin ilk yıllarında kullanıldığını anlattı.

"Yeni mekanlar açıldıkça ilgi daha da artacak"

Geçen yıl özellikle yaz aylarında Bayburt Kalesi'ni günde 1000-1500  kişinin ziyaret ettiğine dikkati çeken Vali Pehlivan, yeni mekanlar açıldıkça bu  ilginin daha da artacağını belirtti.

Pehlivan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü marifetiyle  kazı çalışmaları sürdürülürken bir yandan da tanıtıma ağırlık vererek Bayburt'a  yolu düşen insanların muhakkak kaleyi de ziyaret etmesini sağlama gayreti içinde  olduklarını ifade ederek kaleyi ziyaret edenlerin, mekanda yaşamış medeniyetlerin  izini de çok yakından göreceğini aktardı.

Kalede gelecek yıl da hem kazı hem de restorasyon çalışmalarının  devamı için hazırlıklarını yaptıklarını dile getiren Pehlivan, Kültür ve Turizm  Bakanlığının destekleriyle bu çalışmaların gelecek yıl da sürdürüleceğini  kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel