Bal Üretiminde Rekor Kırıldı

Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, Gümüşhane'de 10 yıl aradan sonra bal üretiminde rekor kırdıklarını söyledi.Bal mevsimine güçlü ve sağlıklı giren kolonilerden bu yıl koloni başı 35-40 kilo bal alabileceklerini belirten Başkan Alkan, “Geçen yıl 12-13

Bal Üretiminde Rekor Kırıldı

Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, Gümüşhane'de 10 yıl aradan sonra bal üretiminde rekor kırdıklarını söyledi.

Bal mevsimine güçlü ve sağlıklı giren kolonilerden bu yıl koloni başı 35-40 kilo bal alabileceklerini belirten Başkan Alkan, “Geçen yıl 12-13 kilo bal alınan kolonilerle ancak kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk.” dedi.

Küresel ısınma ile birlikte tüm yurtta olduğu gibi Gümüşhane'de de yaşanan kuraklık arıcıların yüzünü güldürdü. Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bahar aylarında mevsime sağlıklı ve güçlü giren kolonilerde, koloni başı 35-40 kilogram bal üretimi gerçekleşiyor.

Bu son 10 yılın rekor üretimidir. Geçen yıllarda koloni başı ancak 12-13 kilogram bal üretebiliyorduk. Bu da kendi ihtiyaçlarımızı zor karşılıyordu. Bu yıl ise son 10 yıl içerisinde en iyi üretimi gerçekleştiriyoruz. Yaz mevsiminin sıcak gitmesi, bal salgılayan çiçeklerin nektarının bol olmasına neden oldu. Kendi yöremizde arıcılar olarak kuraklıktan etkilenmedik, aksine üretime katkısı oldu.”

BİN 500 TON ÜRETİM

Gümüşhane'de 44 bin koloni olduğunu kaydeden Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, “Birliğimize 148 üye kayıtlı. Kayıtlı olmayan arıcılarla birlikte koloni sayımız resmi kayıtlarda 44 bin. Bu yıl koloni başı 35-40 kilo arasında bal üretimi gerçekleşecek. Yaptığımız inceleme ve toplantılarda bu rakımın gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakıyoruz. Bu da ilimizde bu yıl ortalama bin 500 ton bal üretiminin gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. Son 10 yıl içerisinde ulaştığımız rekor bir rakam. Piyasaya süreceğimiz bal kilo başına 25-30 ytl arasından fiyat koyduk. Ortalama sağlanacak olan 37 milyon 500 bin ytl'lik bir katma değer bekliyoruz” dedi.

Başkan Alkan, pazarlamada sıkıntıya şeker bal üreticilerinin neden olduğunu dile getirerek “Kendi balımızı satmada sıkıntı çekmiyoruz. Her koloni sahibi arıcının il içi ve il dışından müşterileri var. Bize en büyük engel sahte bal üreten üreticiler oluyor. Yoksa, Gümüşhane balını satmada herhangi bir sıkıntımız yok. Gümüşhane balı, 'Gümüşbirlik Balı' olarak patent altın almak için çalışmalarımız sürüyor. Tescillenmesi için de TSE' ye başvuruda bulunduk” diye konuştu.

GÜMÜŞHANE FLORASI BİRİNCİ SIRADA

Türkiye'de Doğu Karadeniz'in flora açısından 1. sırada olduğunu belirten Arıcılar Birliği Başkanı İsmet Alkan, daha sonra şunları söyledi: “Doğu Karadeniz'in de flora açısından en zengin ili Gümüşhane'dir. Yöremizde 3-4 çeşit kekik otu, geven ve üçgül çiçekleri bala ayrı bir koku ve tat veren özellikleri var. Bu da Gümüşhane, bu bakımdan flora açısından çok zengin. Tarım müdürlükleri ile yaptığımız koordineli çalışma sonrası arı otu ekimi yaptık. Bunun da çok yararını gördük. Çevre ve Orman Müdürlüğümüz çiçek açan Macar Akasyası dikimine ağırlık vermesini istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel