Ayasofya'da 52 yıl sonra ilk cuma

Trabzon'da uzun süre müze olarak kullanılan ve geçen hafta bazı vatandaşların 52 yıl aradan sonra ilk kez  vakit namazı kıldığı tarihi Ayasofya, yarın resmen ibadete açılacak. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan yaptığı açıklamada, Trabzon'un

Ayasofya'da 52 yıl sonra ilk cuma
Trabzon'da uzun süre müze olarak kullanılan ve geçen hafta bazı vatandaşların 52 yıl aradan sonra ilk kez  vakit namazı kıldığı tarihi Ayasofya, yarın resmen ibadete açılacak.
 
Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan yaptığı açıklamada, Trabzon'un fethinden sonra cami olarak hizmet veren ancak daha sonra müzeye dönüştürülen Fatih Mahallesi'ndeki Ayasofya'nın bir süre önce mahkeme kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildiğini anımsattı.
 
Ardından Ayasofya'nın cami olarak hizmet verebilmesi için iç kısmında yapının aslına uygun düzenleme yaptıklarını ifade eden Yıldırımhan, düzenleme sonrası bazı vatandaşların geçen hafta Ayasofya'da vakit namazı kıldığını belirterek, "Yarın Ayasofya cuma namazı kılınarak resmen ibadete açılacak" dedi.
 
-"Ayasofya'ya çivi çakmadık"-
 
Mazhar Yıldırımhan,  Ayasofya'da Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmadan düzenleme yapıldığını öne süren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, söz konusu yapıdaki düzenlemenin hukuka uygun olmadığını savunarak ilgililer hakkında "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle Trabzon Müracaat Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını anımsattı.
 
Ayasofya'nın tarihi yapısını bozacak en küçük bir işlem yapmadıklarını söyleyen Yıldırımhan, "Ayasofya'da Anıtlar Kurulu'ndan izin almamızı gerektiren bir işlem yapmadık. Ayasofya'da eserin aslına yönelik bir fiziki müdahale yapılmadı, sadece mihrap ve mimber konularak, halı serilerek ve freskler perde ile örtülüp tefrişat yapılarak cami alanı oluşturuldu. Bunlar eseri bozan unsurlar değil. Ayasofya'ya çivi çakmadık" dedi.
 
Yıldırımhan, Ayasofya'da rölöve ve restorasyan için proje çalışmalarına da başladıklarını ve bunun ihalesini yaptıklarını da ifade ederek, bu projeleri ise Anıtlar Kurulu'na sunacaklarını söyledi.
 
Bu arada, 52 yıl aradan sonra ilk kez 28 Haziran Cuma ikindi namazı kılınan, yarın da Cuma namazı kılınarak resmen ibadete açılacak olan Ayasofya'daki Cuma namazına Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile Trabzon Vakıflar Böle Müdürü Mazhar Yıldırımhan'ın da katılacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler