Artvin'de Ramazan hazırlığı

 Artvin’in Şavşat ilçesinde kadınlar yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle hazırlıklarını sürdürürken, Ramazan ayında börek için yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, sinor, börek ve çeşitli hamur işleri aç

Artvin'de Ramazan hazırlığı

 Artvin’in Şavşat ilçesinde kadınlar yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle hazırlıklarını sürdürürken, Ramazan ayında börek için yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, sinor, börek ve çeşitli hamur işleri açıyorlar.


Geleneklerin yavaş yavaş kaybedildiği günümüzde Şavşat’ta bir gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Marketlerden alınan makarna yerine Şavşat ve köylerimizde kadınlarımız kendi yaptıkları erişteleri hazırlıyorlar. Müslüman toplumlar için çok önemli bir ay olan Ramazan’da iftar ve sahur sofralarında daha çok yerini alacak olan hamur işi yiyecekler Şavşatlı bayanlar tarafından özenle hazırlanıyor.


Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verene Hatice Coşkun bu gelenek ve hamurun nasıl hazırlanışı ile de bilgiler verdi. Hatice Coşkun “Kadınlarımız önce un, tuz ve suyla hamur yapıyorlar. Sonra bezeler (koko) haline getiriliyor, yaklaşık en az 150-200 künt den oluşuyor. Daha sonra oklavalarla açılarak yufka haline getiriliyor, biraz bekletildikten sonra şeritler haline getirilerek tıkır tıkır kesilmeye başlanıyor. Kesim işi bittikten sonra temiz örtülerin üzerine serilerek birkaç gün kurutulmaya bırakılıyor. Bu erişteler kalın kesildiğinde makarnalık oluyor, ince kesildiğinde çorbalık oluyor. Biraz daha kalın kesilip, bükülerek tepsiye dizildiğinde de siron oluyor” dedi.


Ayrıca 78 yaşındaki Miyase Atabekte bu işi en iyi Şavşatlı bayanların yapabildiğini iddia ederek, “Bu tür yapılan etkinliklerde hem komşuluk ilişkileri gelişiyor hem de yardımlaşma gelişiyor. Canlı ve cansız tüm değerler kaybedildikten sonra değeri anlaşılıyor bu geleneğimizde inşallah zaman içinde yok olmaz. Bu hamur işlerini de en iyi Şavşatlı bayanlar hazırlıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel