Artvin'de Heyelan Tehlikesi

Artvin'in turizm alanı olarak ilan edilen ve boğa güreşlerini yapıldığı Kafkasör mevkiinde çıkarılması planlanan maden ve benzeri ürünler için yapılan sondaj çalışmalarının heyelana yol açtığı ve şehir için tehlike oluşturduğu iddia edildi.Artvin Baro Baş

Artvin'de Heyelan Tehlikesi

Artvin'in turizm alanı olarak ilan edilen ve boğa güreşlerini yapıldığı Kafkasör mevkiinde çıkarılması planlanan maden ve benzeri ürünler için yapılan sondaj çalışmalarının heyelana yol açtığı ve şehir için tehlike oluşturduğu iddia edildi.

Artvin Baro Başkanı Avukat Bedrettin Kalın, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan ve köylülerden Mehmet Altuntaş, Mustafa Altuntaş ve Asım Gümüş, heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Avukat Bedrettin Kalın, madenin çıkarılmasına karşı olmadıklarını ancak doğacak tehlikelerden de sorumlu olmayacaklarını belirterek, "Bölge heyelanlı bir bölge. Bunu biz raporlar halinde önümüze gelen yetkililere bildirdiğimiz halde burada yine madenin çıkarılması için bir takım çalışmalar devam ettiriliyor.

Açılan kuyular ve Cerattepe'deki çalışmalar, en küçük bir sarsıntı durumunda toprağın kaymasına ve çatlamasına sebep oluyor ve yer altı suların yönlendirilmesine sebep oluyor. Tabiki bunlar ihtimaldir ama alandaki mezra yıllarca kullanılıyor ve etrafında yapılan sondaj çalışmasıyla toprak kaymaya başladı. Doğayla oynandığı sürece Artvin her an tehlike altında. Burada köy diye yerini bulmak zor olacak " dedi.

Toprağın kayması durumunda ne mahallenin ne de köyün kalacağını söyleyen mahalle halkı, küçük bir heyelan geldiğini ve petekleri götürdüğünü, evlerinin tehlike altında kaldığını söyledi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, "Toprak yarığının arkasında çok büyük bir kitle var.

Mücadelemiz, yok olacağını düşündüğümüz doğanın dengesi ve içindeki canlı varlıklarıyla bizim yaşam alanlarımız, su kaynaklarımız ve suya karışacak atık ve zehirleri içindir. Bölge geçmişteki raporlarında heyelanlı bölge olarak ilan edilmiş ama ne yazık ki bu raporların üzerinde hala oyun oynanmaktadır" diye konuştu.

Öte yandan heyelan oluştuğu belirtilen Kuaf mezrasında toprak yarılırken, Sinkot, Tütüncüler ve Artvin'in bazı mahalleleri heyelan tehdidi altında kaldığı ileri sürüldü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler