Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale beldesinde bulunan yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip Akçakale Kalesi'nde 19 Temmuz'da başlayan kurtarma kazısına havaların soğuması nedeniyle ara verildi.
Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından Selçuklulardan korunmak amacıyla yaptırılan Akçakale Kalesi'nin, Trabzon'un fethinden sonra 7 yıl direndiğini ve Fatih Sultan Mehmet'in komutanı Mahmut Paşa tarafından 1468 yılında ele geçirildiğini belirtti.
Akçakale Kalesi'nde, kurtarma kazısı çalışmalarına 19 Temmuz 2007'de başladıklarını ifade eden Salihoğlu, ''yaklaşık 3 ay süren kazı çalışmalarına havaların soğuması nedeniyle ara verilmiştir'' dedi.
Salihoğlu, 4 bin 703 metrekarelik alana sahip olan kalenin, uzun yıllar temizlenmemesi nedeniyle çok miktarda toprak birikintisini içinde barındırdığını kaydederek ''ayrıca kale içine tarım amaçlı kullanılmak üzere çevre halkı tarafından büyük oranda toprak taşınmıştı. Özellikle kalenin kuzey yönünde bu taşınan toprağın derinliğinin 2-2,5 metre olduğu çevre halkından öğrenilmişti. Bahse konu alandaki bu toprağın kaldırılmasının uzun bir süre alacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
Kazı alanındaki çalışmalara öncelikle çevre halkı tarafından bahçe olarak kullanılan yerlerdeki bitkilerin ve duvar kısımlarındaki sarmaşıkların temizlenmesiyle başlandığını ve bu çalışmaların tamamlandığını dile getiren Salihoğlu, şöyle devam etti: ''Alandaki mimari düzen ve planlar tam olarak bilinmediği için zaman kaybını önlemek amacıyla kazı alanının değişik yerlerinde sondaj yapılması planlanmış, bu nedenle kalenin güney, güney-doğu, kuzey-batı yönleri ve ortasında olmak üzere toplam dört adet 5x5 metrekarelik sondaj çalışması yapılmıştır.
Çalışmaların ilk günlerinde güney kısmında alanda 4 iskelet ve kemik parçaları bulunmuştur. İskeletler 170 santimetre derinlikte bulunmuş olup, uzanış yönleri farklılık göstermektedir.'' Kalenin kuzey kısmında yoğunlaştırılan çalışmalarda ise Bizans ve Osmanlı seramiği parçalarının yanı sıra 60 santimetre derinlikte, 155 adet üst üste dizilmiş Osmanlı dönemine ait top güllesi bulunduğunu kaydeden Salihoğlu, ''Güllelerin bulunduğu alanın cephanelik ya da dökümhane olabileceği üzerinde duruyorum. Kalenin kuzey kısmından top çıkma ihtimali bulunmaktadır. Zira kalenin top gözleri kuzeyde yer almaktadır.
Kazı çalışmalarında çıkan toprağın elenmesinde, 3 adet Bizans dönemine ait bronz sikke bulunmuştur. 2007 yılı kazı çalışmalarının sonlandırılması sebebiyle kazı sahasında çıkan buluntular, müze eser deposuna kaldırılmıştır'' dedi. Salihoğlu, 2008 yılında da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün onayı ve finansman desteği, Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın talimatlarıyla İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödeneklerle kazıya devam edileceğini belirterek ''kazı çalışmaları sonucunda hem kalenin orijinaline uygun restorasyonunun sağlanarak turizmin hizmetine açılması hem de Trabzon Müzesi eski eser envanterlerinin genişletilmesi planlanmaktadır'' diye konuştu.