Akçaabat'ta protesto

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bazı balıkçı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kafes balıkçılığı için Darıca beldesi açıklarında yürütülen çalışmayı balıkçı tekneleriyle denize açılarak protesto etti. Kafes balıkçılığını protesto etmek için Darıc

Akçaabat'ta protesto

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bazı balıkçı ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kafes balıkçılığı için Darıca beldesi açıklarında yürütülen çalışmayı balıkçı tekneleriyle denize açılarak protesto etti.

Kafes balıkçılığını protesto etmek için Darıca sahilinde toplanan bazı balıkçı ve sivil toplum kuruluşları, teknelerle kafeslerin yerleştirileceği alana hareket etti.

Eyleme, Akçaabat, Darıca, Salacık, Akçakale, Mersin Su Ürünleri Kooperatifi başkanları ve bazı üyeleri ile Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Muhtarlar Derneği temsilcileri destek verdi.

Kafeslerin yerleştirileceği alanda tekneleriyle bir süre dolaşan gruptakiler, daha sonra Darıca sahiline döndü.

     Eyleme katılan balıkçılardan Veysel Bekir Yazıcı, burada yaptığı açıklamada, söz konusu alanda kafes balıkçılığı konusunda yürütülen çalışmalarla ilgili kendilerine kimsenin danışmadığını söyledi.

     Kafes balıkçılığının yörede geçimini denizden sağlayan çok sayıda kişiyi mağdur edeceğini öne süren Yazıcı, şöyle konuştu:

     ''Bizler geçimini balıkçılıkla sağlayan insanlar olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının çıkardığı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği ile mağdur edilmiş, daha doğrusu gözden çıkarılmış durumdayız. İlçemizde Akçaabat ile Akçakale arasındaki 8 kilometrelik bölüm kültür balıkçılığı amacıyla kiralandı, hatta bir adet üretim tesisi dahi kurulmaya başlandı. Bu durum denizlerden geçimini sağlayan çok sayıda balıkçıyı mağdur edecektir. Oysa balıkçılık kendiliğinden istihdam oluşturan bir sektör olduğu aşikardır. Kültür balıkçılığı kapsamında yatırımların devam etmesi halinde bu sektörde çalışan balıkçılardan çok sayıda kişi işsiz kalacak.''

     Kıyı balıkçılığında en önemli avcılık türünün uzatma ağlar ile palamut avcılığı olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Bu tesislerin kurulmasından sonra palamut avcılığı yapmak için alanımız kalmayacak. Bu durum ilçemizde ekmeğini denizden çıkaran 800 balıkçıyı olumsuz etkileyecek ve işsiz bırakacak'' dedi.

     Kafes balıkçılığı için planlanan alanın turizm alanı olduğunu da öne süren Yazıcı, açıklamasını şöyle tamamladı:

     ''Burada yelken kulübümüz var ve bu sporcular Trabzon'u temsil ediyorlar. Bu sporcuların antrenman alanı da burası. Ayrıca, sahilde denize girebilecek alanlar kısıtlı. Bu tesis de tam bu alan üzerine kuruluyor ve turizmi olumsuz etkileyecek. Bu konuda Valimizden destek istiyoruz. Konuyu hassasiyetle incelerlerse bu kadar insanın mağdur olmasını engellerler. Sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.''

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel