Akçaabat Köftesi Dünya Yolunda

Trabzon'un Akçaabat ilçesinden adını alan ve 1945 yılından bu yana ilçenin önemli damak tatlarından biri olan, Türkiye çapında üne sahip Akçaabat köftesinin adının ve tadının dünyaya duyurulması için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.Akçaabatlı köfte ust

Akçaabat Köftesi Dünya Yolunda

Trabzon'un Akçaabat ilçesinden adını alan ve 1945 yılından bu yana ilçenin önemli damak tatlarından biri olan, Türkiye çapında üne sahip Akçaabat köftesinin adının ve tadının dünyaya duyurulması için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Akçaabatlı köfte ustası Nihat Aydın, açıklamada, yaklaşık 60 yıl önce Akçaabatlı ustalarca hazırlanan köftenin ününün, 1990 yılından sonra yayılma sürecine girdiğini belirterek, ''Bu yıldan sonra, özellikle turizm şirketlerince ilçemize getirilen turistler, düzenlenen turlar, köftemizin ülke genelinde tanıtımını sağladı. Doğu Karadeniz'e turist getiren turizm şirketleri artık tanıtım kataloglarına 'Akçaabat köftesi tadılacak' ibaresi koyuyorlar'' dedi.

İnsanın insana yaptığı tanıtımın gücünün hiçbir reklam ajansı tarafından yapılamayacağını ifade eden Aydın, ''Akçaabat köftecileri olarak, gerçek Akçaabat köftesini dilden dile yaymanın gururunu yaşıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin pek çok şehrinde, özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde 'Akçaabat Köftecisi' tabelalarıyla satış yapan lokantaların, gerçek Akçaabat köftesinin tadını bir türlü yakalayamadığını savunan Aydın, şöyle devam etti:

''Bizim köftemizin sırrı Akçaabat'ta yatmakta. Buraların havasının etin alındığı hayvana sinmesi mi dersiniz, ustalığının, köfteyi yapan elin mahareti mi dersiniz, başka yerlerde yapılan köfteler bir türlü bizim köftemizin lezzetini tutamıyor. Hatta günübirlik ilçemize gelen turistlere 'köfte verelim' dediğimizde, ''ondan daha önce yemiştik, bize başka bir şey getirin' diyorlar. Biz de 'Bu köfteyi bir de burada, merkezinde tadın' diyoruz. Yedikten sonra da müptelası oluyorlar.''

Aydın, ilçe dışında Akçaabat köftesi satmak isteyenlere çağrıda bulunarak, ''Gelsinler, kendilerine ücretsiz olarak köftenin püf noktalarını öğretelim. Yeter ki köftemiz, orijinal şekliyle tanıtılsın'' diye konuştu.

-TÜRKİYE TAMAM, SIRA DÜNYA LEZZETİ OLMADA-


Akçaabat köftesinin ününün Türkiye'de artık yeterince duyulduğunu, hatta bazı büyük holdinglerin pişirmeye hazır ambalajlarda Akçaabat köftesi sattıklarını dile getiren Aydın, ''En büyük sorunumuz, köftemizi tescilleyememek. Onu da başardığımızda artık herhangi bir kişinin 'Akçaabat köftesi' adı altında üretim yapması, belirli şartları yerine getirmeleri halinde mümkün olacak'' dedi.

Bundan sonrası için hedeflerinin, Akçaabat köftesini dünya lezzetlerinden biri yapmak olduğunu, bu konuda kendisinin birkaç yıldır çalışma yaptığını ifade eden köfte ustası Aydın, şöyle devam etti:

''Köftemizin dünya lezzeti haline gelebilmesi için yurt dışında şube açmayı planlıyorum. Geçtiğimiz yaz Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Yunanistan'da bazı girişimlerde bulundum. Bunlar sonuçlanmak üzere. Yağ oranı düşük yiyeceklere yönelen ABD'de belki umduğumuzu bulamayacağız, ancak Yunanistan'ın damak tadı bizim köftemizi birinci sıraya oturtacak gibi görünüyor. Çünkü orada yaptığım gezi sırasında, bu potansiyeli gördüm. Yer arayışını tamamladığımda Akçaabat köftesinin Türkiye dışındaki ilk şubesini Yunanistan'da açacağım.''

-AKÇAABAT'A GİDEMEYECEKLER İÇİN TARİF-


Aydın, Akçaabat'a gelme imkanı olmayan, ancak Akçaabat köftesinin tadını merak edenler için şöyle bir tarif verdi:

''Köftemiz, yüzde 100 dana etinden yapılmaktadır. Yağsız 1 kilogram dana etine 140 gram bayat ekmek, 100 gram taze iç yağı, bir diş sarımsak ve yeterince tuz ilave edilir. Bunlar birlikte kıyma makinesinde kıyılır, ardından yoğrulur. Daha sonra yaklaşık 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir. Bu süre sonunda tekrar, fazla olmamak kaydıyla yoğrulur, şekillendirilir. Şekillendirilen köftenin üzerinde kabuksu bir yapı oluşması için yine 4-5 saat dinlendirilir. Kömürlü ızgarada pişirilerek servis yapılır.''

Tarifin aslında sır olduğunu, bazı püf noktalarını ve usta faktörünü anlatamayacağını belirten Aydın, orijinal Akçaabat köftesinin, ilçe sınırlarında tadılmasından yana olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel