Adres; Bayraktar çözüm; projeniz

 - Geçtiğimiz günlerde Rize’de ve Beşikdüzü’nde aşırı yağışlar sonucunda meydana gelen dere taşkınlarının ardından can kaybı yaşanmazken yürekler ağızlara geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker yaptığı açıklamada, Bölgemizdeki

Adres; Bayraktar çözüm; projeniz

 

- Geçtiğimiz günlerde Rize’de ve Beşikdüzü’nde aşırı yağışlar sonucunda meydana gelen dere taşkınlarının ardından can kaybı yaşanmazken yürekler ağızlara geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker yaptığı açıklamada, Bölgemizdeki Belediye Başkanlarına büyük sorumluklar düştüğünü belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ın, belediye başkanları için bulunmaz fırsat olduğunu ifade etti. Başkan Peker, “09 Ekim 2012 gecesi Trabzon-Beşikdüzü ilçesi ve çevresinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucu gelişen heyelan, sel ve taşkın olayları sonucunda; yüzlerce işyeri ve konut etkilenmiş, ilçenin alt yapısı kullanılmayacak düzeyde tahrip olmuş ve milyonlarca lira düzeyinde maddi hasar meydana gelmiştir. Beşikdüzü Belediye Başkanımızın üstün gayretleri ile ilçenin içinden geçen dereler, DSİ Bölge Müdürlüğü teknik elemanları tarafından projelendirilerek dere ıslah çalışmalarının başlatılmış olması sevindiricidir. Ancak programda olmasına rağmen dere ıslah çalışmalarının daha başlanmadığı ilçe merkezinden üstü kapalı menfez içinden geçen Tümen Deresi, yağışlardan gelen suları taşıyamayınca şehir merkezindeki evleri ve işyerlerini sular altında bırakmıştır. Can kaybının yaşanmaması tek tesellimizdir. Benzer acıların neredeyse her yıl yaşandığı bölgemizde, hala gerekli derslerin çıkarılmaması, radikal önlemlerin alınmaması ve özellikle her aşırı yağışın afete dönüşmesi mühendislik bilimi açısından kabul edilemez bir durumdur” dedi.

AFETTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI

Beşikdüzü ilçemizin yaşadığı bu afet olayının yarın başka bir yerleşim biriminde yaşanacağını ifade eden Peker, “O zaman ne yapmalıyız? Sorusuna cevap aramalıyız. Bilindiği gibi bölgemiz jeolojik ve topografik yapısı itibariyle sel-taşkın ve heyelanların sıkça yaşandığı bir bölgedir. Bütün belediyelerimiz imar planlarını yeniden masaya yatırıp gözden geçirmeli, sel ve taşkın sahalarını DSİ görüşü ile birlikte yeniden belirlemeli, İl Afet Müdürlüğü teknik elemanlarıyla heyelan bölgelerini tek tek belirlemeli ve radikal kararlar alarak vatandaşlarını da ikna ederek kentsel dönüşüm projelerini hemen yapmalıdır” diye konuştu.

BAŞKANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HALA ANLAMAMIŞ

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun aslında bölgemiz için çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Peker, “Bu kanunun mimarı ve uygulayıcısı olan Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın projeci olması belediyelerimiz için çok önemlidir. Ancak belediye başkanlarımız daha kentsel dönüşümün ne anlama geldiğini hala anlayamamışlar. Vatandaşın hem canını hem de malını korumaya yönelik olan bu kanuna göre, dere yatağı yada heyelan bölgesi içinde bulunan yani afet riskli alanlardaki ruhsatlı-ruhsatsız bütün binalar derhal yıkılıp, bina sahipleri ile anlaşma yoluna gidilmelidir” dedi.

BAKAN BAYRAKTAR’A PROJE GETİRİN

Bölgelerin afet riskleri belirlenmesi için kentsel dönüşüm haritalarının bir an önce belediye başkanları tarafından çıkarılması gerektiğinin ısrarla altını çizen Başkan Peker, “Bölgemizdeki bütün Belediye başkanlarımız sel-taşkın, heyelan, kaya düşmesi gibi jeolojik risklere göre kentsel dönüşüm için altlık çalışmalarını ve projelerini ivedi olarak yaptırmalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakın temas içinde olup Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın bakanlığını fırsata çevirmelidirler. Şimdi soruyorum hangi belediye başkanımız sel-taşkın, heyelan, kaya düşmesi gibi jeolojik risklere göre kentsel dönüşüm için altlık çalışmalarını ve projelerini hazırlattı da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sıkı bir diyaloga girdi. Bu yaptıkları kentsel dönüşüm projelerine göre kaç adet bina yıkılacak, hangi binaların sahipleriyle anlaşılacak, onlara nasıl ve nerede konut verilecek, mali ve sosyal boyutları gibi bilgileri içeren raporlar hangi belediye başkanımızın masasında duruyor acaba? Bunu çok merak ediyorum. Bu öyle kolay bir iş değildir. Ama Belediye Başkanları cesaretli olurlarsa, bu işe Sayın Bakan gibi yüreklerini koyarlarsa aşılmayacak bir iş de değildir. Yeter ki bu çalışmalar başlasın Oda olarak da biz her zaman onlara yardıma hazırız” diye konuştu.

TÜRKİYE KLASİK BAŞKAN İSTEMİYOR ARTIK

Türkiye’nin son yıllarda geldiği vizyon ile belediyecilik anlayışının değiştiğini ifade eden Başkan Peker, “Günümüzde klasik belediyecilik anlayışı artık bitmiş, modern belediyecilik anlayışı yani yapıların modern olduğu, parkı bahçesiyle sosyal ve etkinlik alanlarının bol olduğu, ulaşım yollarının altyapısıyla kaliteli olduğu, rehabilite edilmiş afetlerden uzak güvenli yaşam alanlarıyla donatılmış bir şehirleşme anlayışı yerini almıştır. Bundan dolayı da doğru ve yerinde bir kararla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kurulmasıyla klasik belediyeciliğin bittiği bir Türkiye’de, artık belediye başkanlarımız da daha vizyoner ve gerçekçi projelerle halkın önüne çıkmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler