2. kivi hasat şenliği

Grand TESK Otel'de düzenlenen panele ilgi oldukça büyük oldu. Panele, Ordu Valisi Ali Kaban, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Ordu Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ, İl Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, Ulusal Fındık Konse

2. kivi hasat şenliği
Grand TESK Otel'de düzenlenen panele ilgi oldukça büyük oldu. Panele, Ordu Valisi Ali Kaban, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Ordu Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ, İl Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, Ulusal Fındık Konseyi Başkan Yardımcısı Onur Şahin'in yanı sıra daire müdürleri kivi üreticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan panelde her iki ilin valisi de birer konuşma yaptı. Ordu Valisi Ali Kaban,
kivinin fındığa alternatif olamayacağını ancak ürün çeşitlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Ordu'da 20 bin hektarlık düz alanda fındıkta verimin yakalanamadığını buraların kivi üretimiyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kaban, "Türkiye'ye 500 milyon dolar üzerinde gelir getiren tek milli ürün fındıktır.

Ordu'da 220 bin hektarlık alanımızın 20 bin hektarını düz alanlar oluşturuyor. Düz alanda fındık yetiştirmek çok verimli değil. Bu nedenle düz alanda kivi üretimi yaparak ürün çeşitliğine gitmek bize güç verir" diye konuştu.

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen de, Ordu havaalanı ile başlayan ve fındık, kivi ile devam eden birlikteliğinin bundan sonrada devam edeceğini belirti. Ordu ile özellikle spor alanında geçmişten gelen bir rekabetin olduğunu ancak günümüz şartlarında ortak hareket etmekten başka çarelerinin bulunmadığını ifade eden Taşkesen, "Her iki ilin nüfusları toplandığında komşu iller Samsun ve Trabzon'u geçmiyor.

Şunun çok iyi bilinmesi gerekir, nüfus olmadan hiç bir şey olmaz. Bu nedenle bir çok ortak noktası olan iki ilin bir araya gelme zorunluluğu vardır. Şuan aramızda kuzeye ve güneye açılma açısından rekabetlerimiz var. Bizim limanımız, Ordu'nun ise Akdeniz'e açılan bir yolu var. Havaalanı, fındık ve kivi ile devam eden bütün içerisinde kalkınacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Her iki ilin valilerinin konuşmasının ardından panel başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan'ın kivi ile ilgili kısa bir açılış konuşması yaptı. Ziraat Yüksek Mühendisi Hulusi Samancı 'Kivinin dünü, bugünü ve yarını' konusundaki konuşmasının ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Cangi 'Kivi Yetiştiriciliği' konulu konuşmasını yaptı. Verilen kısa süreli aranın ardından OMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan 'Kivide hasat ve depolama'konusunda bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel