160 Yıldır Süren "Tahta Dönme Dolap"

Rize'nin Ardeşen ilçesinde Kurban Bayramı'nda geleneksel "Tahta Dönme Dolap Şenliği" düzenlendi.İlçeye bağlı Akdere köyünde her yıl düzenlenen şenliğin bu yıl 160'ıncısı gerçekleştirildi. Şenliğe katılan çok sayıda vatandaş, tahta dönme dolaba binme heyec

160 Yıldır Süren "Tahta Dönme Dolap"

Rize'nin Ardeşen ilçesinde Kurban Bayramı'nda geleneksel "Tahta Dönme Dolap Şenliği" düzenlendi.

İlçeye bağlı Akdere köyünde her yıl düzenlenen şenliğin bu yıl 160'ıncısı gerçekleştirildi. Şenliğe katılan çok sayıda vatandaş, tahta dönme dolaba binme heyecanı yaşadı.

Ahşap ustası Sebahattin Karaca, dönme dolabı dört günde yaptığını belirterek, "Dönme dolabın yapımında yaklaşık 4 kilogram çivi kullandım. Bu etkinliğimiz geleneksel hale geldi. Her yıl Kurban Bayramı'nda yapıyoruz. Şenlik bayramın birinci günü başlayıp dördüncü gününe kadar devam ediyor" dedi.

Karaca, dönme dolabın ikisi yukarıda, dördü ise aşağıda bulunan 6 kişi tarafından elle döndürüldüğünü ifade etti.

Akdere köyü muhtarı Cevdet Enginar ise tahta dönme dolap ile dedelerinden kalma 160 yıllık geleneği yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Yakın köylerden herkes buraya geliyor. Bu tür etkinliklerin yöremize fayda getirdiğine inanıyorum" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Mehmet Akyel, Almanya'da yaşadığını dile getirerek, "Bayram tatiline geldik. Köyümüzde her yıl bu etkinlik yapılıyor. Ben de zaman zaman katılmaya çalışıyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel