Tuncel Kurtiz Kimdir?

Vefatının 6'ncı yılında anılan usta oyuncu Tuncel Kurtiz kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Tuncel Kurtiz Kimdir?

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

Tuncel Tayanç Kurtiz, 1 Şubat 1936 tarihinde Kocaeli'de dünyaya gelmiştir. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi ise Boşnaktır.

Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okumuş fakat hiçbirinden mezun olmamıştır.

KARİYERİ:

İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol almıştır. Sürü filmiyle zirveye çıkmıştır. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır. 2006'da Hacı, 2007'de Asi adlı televizyon dizilerinde rol almıştır. 2009 yılının başında vizyona girmiş olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizideki Ramiz Karaeski karakterine hayat vererek hafızalara kazınmıştır.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre Beldesi'nin Çamlıbel köyünde eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde ünlü dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün sahibi olmuştur.

ÖZEL HAYATI:

Tuncel Kurtiz, Menend Kurtiz ile evliydi.

VEFATI:

27 Eylül 2013 tarihinde Etiler'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yummuştur. 29 Eylül 2013'te Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

OYNADIĞI TİYATRO OYUNLARI:

Çok Tuhaf Soruşturma, Şeyh Bedrettin, Mahabaratta, Keşanlı Ali Destanı, Teneke, Kaplan ve Daktilolar, Samanyolu, Devri Süleyman, Yolcu, Kalbin Sesi - Halkın Gözü, Martı, Altın Yumruk, Ayı Masalı, Şahane Züğürtler, Zafer Madalyası

ROL ALDIĞI FİLMLER VE DİZİLER:

Şeytanın Uşakları, Üçünüzü De Mıhlarım, Son Kuşlar, Sokakta Kan Vardı, Sokaklar Yanıyor, Sayılı Kabadayılar, Krallar Kralı, Konyakçı, Kanlı Meydan, Haracıma Dokunma, Güzel Bir Gün İçin, Büyük Şehrin Kanunu, Bitmeyen Yol, Bir Caniye Gönül Verdim, Ben Öldükçe Yaşarım, Babasız Yaşayamam, Ağaların Savaşı, Zehirli Kucak, Yiğit Yaralı Olur, Silahların Kanunu, Silahına Sarılan Adam, Nikahsızlar, Kıran Kırana, Karanlıkta Vuruşanlar, Kanunsuz Yol, Kanunsuz Dağlar, Kanlı Mezar, Kader Çıkmazı, Hudutların Kanunu, Dört Kurşun, Çirkin Kral, Çingene, At Avrat Silah, Kuduz Recep, Krallar Ölmez, Bana Kurşun İşlemez, Umut, Tatort, Otobüs, Nehir, Kanal, Sürü, Gül Hasan, Bereketli Topraklar Üzerinde, Kleiner Mann was tun, Kalabaliken i Bender, Duvar, Turkse Video, Die Abschiebung, Vägen till Gyllenblå!, Den Frusna Leoparden, Hiuch HaGdi, Aufbrüche, Livsfarlig, Noel Baba, Täcknamn Coq Rouge, Mahabharata, Skyddsängeln,  Zeit der Rache, Die Hallo-Sisters, Kvällspressen, Çakalların İzinde, Korkunun Karanlık Gölgesi, Ağrı'ya Dönüş, Bir Aşk Uğruna, Aşk Ölümden Soğuktur, Cemile ve Umudun Masalı, Cemile, Usta Beni Öldürsene, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, İstanbul Kanatlarımın Altında, Gräfin Sophia Hatun, Çökertme, Akrebin Yolculuğu, Hoşçakal Yarın, Kurtlar Sofrası, Kumru, O da Beni Seviyor, Şellale, A cavallo della tigre, Alacakaranlık,  İnat Hikayeleri, Hacı, Kara Duvak, Yaşamın Kıyısında, Asi, Jack Hunter and the Lost Treasure of Ugarit, Lal, Güz Sancısı, Kayıp Armağan, Siyah Beyaz, Ezel, Muhteşem Yüzyıl, Mutlu Aile Defteri  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi