Bakan Varank açıkladı! Türkiye’yi üretim üssü yapacak yerli çip projesi

Otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok teknolojik ürünlerin üretilmesini engelleyen küresel çip sorununa karşı Türkiye dev hamle yapıyor.

Bakan Varank açıkladı! Türkiye’yi üretim üssü yapacak yerli çip projesi

 Türkiye, yerli projelerinde çip engeline takılmamak adına çip üretim tesisleri kuracak. Ayrıca Togg, Kızılelma, ANKA ve yerli İHA’lar için çip tedarikinde sorun yaşanması önlenecek.2020 yılının sonunda ortaya çıkan çip krizi, teknolojik ürünlerin üretilmemesine, otomotiv sektöründe üretimde gecikmelere neden oldu ve fiyatlarda artış görüldü. Özellikle otomotiv sektörünü derinden sarsan çip krizine karşı Türkiye’den yeni bir adım geldi.

Bu kapsamda Türkiye, yerli projelerinde çip engeline takılmamak adına çip üretim tesisleri kuracak. Türkiye, çip üretimi noktasında öncelik kendi üretimindeki ihtiyaçları olmak üzere özellikle Avrupa ve yakın coğrafyalar için üretim üssüne dönüşecek. Savunma sanayide dünyada zirveye oynayan Türkiye, yerli çiplerin üretiminin başlamasıyla ilerleyen dönemlerde TOGG, KIZILELMA, ANKA ve İHA’lar gibi silahları tam donatmış olacak.

BAKAN VARANK’TAN AÇIKLAMA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuya ilişkin yaptığı açıklamada, son dönemde dünyada çip alanında büyük bir mücadele yaşandığını söyledi. Varank, “Stratejik önemine istinaden, mevcut tek kutuplu üretim kapasitesinin dağınık hale getirilmesine yönelik bir trend söz konusu. Bu süreçte, kendi ihtiyaçlarımızı da dikkate alarak özellikle Avrupa için bir çip üretim üssü haline gelebiliriz. Bunun için Türkiye’de bir çip üretim tesisi yatırımı konusunda çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BİR ADIM ÖNDE
Çip krizinin etkileri ile arz talep dengesi bozuldu ve dünya yaşanan kriz için çip üretimlerini çoğalttı. 2025 yılına kadar etkilerinin sürmesi beklenen çip krizini erken bitirmek isteyen dünya markaları hem ABD hem de Uzak Doğu’da yeni fabrikaların planlamalarını yaptı. Bu kapsamda nakliye süresi uzun olan ülkelere göre Türkiye, Avrupa’daki üreticilere çip sağlama noktasında zaman tasarrufu nedeniyle bir adım öne geçecek.Özellikle teknolojik ürün üretiminde büyük rolü bulunan çip endüstrisinde Tayvan lider konumda. 2020 ve sonrasında yaşanan pandemi sürecinde çip arzında ortaya çıkan sıkıntı tüm ülkeleri bu alanda yatırım yapmaya itti. Türkiye de o ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Böylece çip üretiminin tek merkezden çeşitli noktalara yayılması, arz güvenliğine çözüm sağlanması hedefleniyor. Örneğin ABD uzun vadede 11 farklı çip üretim tesisi kurmak istiyor ve toplam 200 milyar dolarlık devasa bir yatırımı hedefliyor. 

Türkiye, çip üretiminde küresel bir aktör olmayı hedefleri arasına koyarken, üretim noktaları da merak ediliyor. Alınan bilgilere göre çip üretimi için Ankara’da büyük bir yer ayrıldı. Bu arada, bir araçta ortalama 1.200, diğer basit teknolojik aletlerde dahi ortalama 40 çip bulunuyor.Yerli otomobil Togg gibi elektrikli araçlarda ise ihtiyaç duyulan çip adeti 2 bini geçiyor. Yaşanan çip krizi nedeniyle 2023 yılına girerken dahi bazı otomobil üreticilerinin sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler