Türkiye fındıkta verim ve pazarlamada ne kadar başarılı?

Tamer Atasoy yazdı.

Türkiye, fındık üretiminde dünyada ilk sırada. Dünya fındığının %60’ından fazlası Türkiye’de üretiliyor. Peki, Türkiye fındık üretiminde olduğu kadar verimlilikte de başarılı mı? Fındığı dünyaya başarılı şekilde pazarlayabiliyor muyuz?

2020 yılı verilerine göre Türkiye’de son 5 yılda fındıkta dekar başına ortalama verim 84 kg olarak açıklanmıştı. Aynı rakamlar ABD’de 221, Gürcistan’da 180, İtalya’da 157, Azerbaycan ise 122 kg olarak tespit edilmişti.

Bahsi geçen ülkeler dekar başına verimde Türkiye’nin çok çok önünde. Birçok ülkede tek gövdeli fındık üretimine geçilmiş durumda. Budamasından sulamasına, gübrelemesinden hasadına kadar farklı boyuta geçmiş durumdalar. Türkiye’de ise son yıllarda farklı çalışmalar olsa da henüz istenilen seviyeye çıkılmış değil. Hala birçok konuda ilkel tarıma devam eder konumdayız.

Türkiye’de ceviz ve fıstık üretiminde son yıllarda önemli bir dönüşüm yaşanmaya başlansa da fındık konusunda aynı hızda bir değişim ve dönüşüm yok.

Fındık üreticilerini bilinçlendirme konusunda, fındık üretiminin yapıldığı bölgedeki üniversitelerden Ziraat Odaları’na kadar pek çok kuruma görev düşüyor. Elbette bunun bir devlet planlaması dahilinde yapılması olmazsa olmaz.

Verimlilik konusunda sınıfta kaldığımız kadar fındığı pazarlama konusunda da başarılı sayılmayız. Türkiye, dünya fındık dikim alanlarının %75’ini elinde bulunduran ve dünya fındığının %60’ından fazlasını üreten bir ülke olarak, fındığı çok daha iyi pazarlayabilmeli.

Fındığı üretip, fındık olarak ihraç etmek bir başarı değil. Dünyanın fındık konusunda elinize baktığı bir ortamda başarının kriteri bu olamaz.

Türkiye, fındık konusunda markalar yaratmalı. Fındığın işlenmemiş hali kadar fındıktan üretilen farklı ürünler de aynı oranda başarılı şekilde ihraç edilebilmeli.

Fındık dikim alanlarının %75'ini elinde bulunduran bir ülkenin fındık üretiminde lider olması olağanüstü bir başarı sayılamaz. Bu bir övünç meselesi olamaz. Ancak şunu biliyoruz ki, verimlik konusunda ve markalar yaratma konusunda mesafe alırsak, kendimizle övünmeyi hak edebiliriz!

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri