Sayın Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba'ya açık mektup

Sayın Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba'ya açık mektup

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba;


BM Genel Kurulu’nun 2015 yılını Uluslararası Toprak Yılı ilan etmesinden dolayı, Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) toprağa yönelik farkındalığı arttırmak ve kritik öneme sahip bu kaynağın sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek için aşağıda altı çizilebilir demeçlerini öne çıkardık.

Önemli mesajlar:

• Toprak sınırlı bir kaynaktır. Topraklar kaybedildiğinde veya bozuluma uğradığında insanların yaşam süresi içinde tekrar kazanılamaz.

• İnsan sağlığı ve toprak sağlığı arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Besleyici maddelerin az olduğu toprakta yetişen gıda, sistemik olarak yetersiz beslenmeye katkıda bulunur. Bugün, özellikle gelişmekte olan ülkelerde mikrobesin yetersizliği (özellikle A vitamini, iyot, demir, çinko) 2 milyardan fazla insanı etkilemektedir.

• Bugün gıda sistemleri yeterli, güvenilir, çeşitli ve besleyici bakımdan zengin gıdayı sunmakta zorluk çekmektedir.

• Sürdürülebilir toprak yönetimiyle yüzde 58 daha fazla gıda üretimi yapılabilir.

• Uzmanlar sadece 60 yıl kullanacak kadar üst toprak tabakasının kaldığını belirtmektedir.

Karşılaşılan Zorluklar:

· FAO tahminleri, dünyadaki toprakların üçte birinin erozyon, betonlaşma, sıkışma, tuzlaşma, topraktaki organik ve besleyici maddelerin azalması, asitleşme ve kirlilik gibi sürdürülebilir olmayan arazi yönetim uygulamaları yüzünden verimsizleştiğini gösteriyor.

· Yeni yaklaşımlar tercih edilmediği takdirde, 2050’de küresel düzeyde kişi başına düşen ekilebilir ve verimli arazi 1960’taki düzeyin yalnızca dörtte biri olacak.

· 2050’ye kadar nüfus artışı gıda üretiminde yaklaşık yüzde 60’lık bir büyümeyi zorunlu kılacak.

Topraklar Nasıl Korunabilir?

• Doğru teknolojiler, sürdürülebilir ve kapsayıcı politikalar, etkili yayım hizmetleri ve eğitim sistemleri oluşturmak.

• Bozulmuş toprakları iyileştirmek.

•Toprak verimliliğini arttırmak.

5.1.2018 tarihinde Rize ilimizi ziyaretinizde ve yetkililerle yapmış olduğunuz toplantı sonucu açıklamış olduğunuz ‘Çayda Organik Tarıma Geçeceğiz’ beyanatı yukarıda özetlemeye çalıştığımız Birleşmiş Milletlerin tespitleri ile uyumlu gerçekçi bir karardır.

Ancak sağlıklı bir organik tarım politikası oluşturmak için her şeyden önce tükenmiş, bitki beslenme sorunları olan, pH değeri çok düşük, Doğu Karadeniz Bölgesi topraklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mevcut koşullarda üretilen organik mahsulün verimi ve kalitesi düşük olacaktır.

Başka deyişle çağdaş tarımda genel politikamız Birleşmiş Milletlerin vurguladığı gibi ‘sağlıklı toprak, sağlıklı ürün ve sağlıklı insan’ olmalıdır.

TÜKENMİŞ TOPRAKLARIMIZI KAYAÇ MİNERALLERİYLE İYİLEŞTİREBİLİRİZ?

Bereketli toprağın %45’i minerallerden, %25’i su, %25 hava, %5 organik maddelerden oluşur.

Doğu Karadeniz Bölgesi gibi aşırı yağışın olduğu yıkanmış, asitli topraklarda etkin tarım sonucunda topraktaki mineraller de azalmıştır. Minerallerin esas kaynağı kayaçlar olduğuna göre öğütülmüş, toz haline getirilmiş 60’ dan fazla mineral içeren bazalt kayası ile toprağı yenileyerek toprağa yeni bir hayat verebiliriz.

Özetle organik tarımda, farklı kayaç mineralleri ile toprağı yenden mineralleştirerek toprağın bereketini ve verimini artırabiliriz.

ORGANİK TARIM İÇİN DENEMELER

Organik tarımda dünya liderlerinden olan Avustralya da, 200 taş ocağına sahip BORAL şirketinin bilim adamları 1997 yılında kayaç tozunun organik tarımdaki yararlarını bilimsel olarak ispatlamışlardır.

Bilim adamlarının birçok deneme çalışmalarından sonra vardıkları sonuç:

  1. Bazalt kayası başta olmak üzere mineral zenginliği için farklı kayaç karışımı önerilmektedir.
  2. Kayaç tozuna organik madde (kompost) katıldığında verim artmaktadır.
  3. En üst düzeyde verim: kayaç tozu, kompost ve çok az miktarda kimyasal gübre karışımıdır.

KAYAÇ TOZUNUN YARARLARI

Organik tarımda kayaç tozu kullanmanın yararları aşağıdaki gibidir:

  1. Toprağın bereketini ve su tutma özelliğini artırır 2-Toprağın sağlığını yapısını iyileştir 3- toprağın eksik minerallerini tamamlar 4- Toprağın mikrobial aktivitesini artırır 5- Toprağın pH değerini artırır 6- Bitkinin topraktan besin alma kabiliyeti geliştir 7- Ürün verimi ve kalitesi artar.

NE KADAR KAYAÇ TOZU?

Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliğine göre toprağın yeniden mineralleştirilmesi söz konusudur.

Örneğin çok tükenmiş asitli topraklarda ilk yıl üç ayda bir metre kareye 1kg, daha sonraki yıllarda 2 yılda bir, bir dönüm araziye 2 ton kayaç serpilmesi önerilmektedir.

Kayaç tozu kolay bulunana bilen bol ve ucuz toprak düzenleyicisidir.

Toprak yenilenebilir bir madde olmadığına göre tükenmiş Doğu Karadeniz bölgesi topraklarının bereketli hale getirilebilmesinin en önemli ve sonuç alıcı yöntemi toprağın yeniden mineralleştirilmesidir.

Bu konuda başta Avusturalya, Brezilya ve Amerika olmak üzere birçok ülkede hem araştırmalar hem de uygulamalar halen devam etmektedir.

Saygılarımla

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri