2. yüz nakli bugün yapılıyor

Hacettepe Üniversitesi'nde Türkiye'deki 2. yüz nakli yapıldı.

Beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki donörün yüzü Türkiye'de ikinci olacak operasyonla 25 yaşındaki Cengiz Gül'e nakledildi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yüz nakli için ameliyata alınan hastanın operasyonunun bittiğini söyledi.

Yoğun bakıma alınan hastanın durumunun iyi olduğunu ifade eden Tuncer, ''Bu tür ameliyatlardan sonraki saatler çok önemli olduğu için hastamız yakın takipte, durumu izleniyor'' dedi.

Çift kol ve çift bacak nakli bitti

Tuncer, çift kol ve çift bacak nakli ameliyatının da bittiğini söyledi.

Hastanın durumunun kritik olduğunu belirten Tuncer, ''Bu kadar büyük organ naklinde vücudun yüzde 50'sinden fazlası değişmiş gibi oldu. Hastamızın kritik dönemi atlatabilmesi için kan ve plazma değişimi devam ediyor'' diye konuştu.

Gelecek 24 saatin vücuttaki dokular için kritik olduğunu kaydeden Tuncer, ''İnşallah her şey yolunda gidecek. Ameliyatlarda 100'den fazla kişiden oluşan ekip çalıştı. 50'den fazla ameliyat seti açıldı'' dedi.

Hastanın, henüz yoğun bakıma alınmadığını kritik dönemi ameliyathanede atlatmasının öngörüldüğünü ifade eden Tuncer, sabahleyin her şeyin daha da netleşmesinin beklendiğini belirtti.

Akdağ: En önemli husus vatandaşlarımızın bağışları

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ile İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğündeki makamında görüşmesinin ardından gazetecilerin soruları üzerine Akdağ, "Burada en önemli husus vatandaşlarımızın bağışlarıdır, bağışları organize ettiğimiz sistemdir ve bu bağışları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırma hızımızdır. Antalya'daki bu başarılı organ nakillerini Türkiye'de çok başarılı diğer nakiller izleyecek, bundan eminiz" diye konuştu.

Aile isminin açıklanmasını istemiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ecevit, düzenlediği basın toplantısında, 17 Şubat'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında hastanenin acil servisine getirilen ve ismi ailesi tarafından açıklanmak istenmeyen hastanın anestezi yoğun bakımdaki tüm çabalara rağmen dün saat 16.00 itibarıyla beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, "Ailesi donörün isminin açıklanmasına izin vermemiştir. Hasta hakları gereğince medya mensuplarımızın da bu konuya gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Donör evli ve 2 çocuk babası

Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde ikamet eden 40 yaşındaki erkek donörün annesi Cemile ve babası Kazım Akan çiftinin evinde oğullarını kaybetmenin acısı yaşanıyor. Oğlunun askerde çektirmiş olduğu fotoğrafa sarılarak ağlayan anne Cemile Akan, ''Oğlum şimdiye kadar beni hiç üzmedi. Genç yaşta hayatını kaybetti. Oğlumla her zaman gurur duydum. Geride çocuklarını bıraktı'' dedi.

İsmi açıklanmayan donörün evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamada, çift kol, çift bacak ve yüz naklinde kullanılan organların taşınma sırasında düşürülmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri