Trabzon'un da aralarında olduğu 127 milyon liralık vurgun iddiası: 68 şüpheli adliyeye çıkarıldı

Sosyal medyada kendilerini yatırım danışmanı olarak tanıtarak borsada yüksek kazanç vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 68 şüpheli, aralarında Trabzon’un da bulunduğu 17 ilde yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edildi.

Sosyal medya üzerinden borsada yüksek kâr vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ve suç örgütüyle bağlantılı oldukları iddia edilen 68 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. Şüphelilerin, kurdukları paravan şirketler aracılığıyla milyonlarca liralık vurgun yaptığı belirlendi.

Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarını kapsıyor. Soruşturma kapsamında ülke genelinde benzer dolandırıcılık olaylarının analiz edildiği belirtildi.

50 şirket üzerinden 127 milyon liralık dolandırıcılık

Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin çalışmaları sonucunda, şüphelilerin kurdukları 50 paravan şirket üzerinden toplam 127 milyon liralık dolandırıcılık yaptığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında mali müşavir ve muhasebecilerin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli daha gözaltına alındı.

Paralar kriptoya aktarılmış

Savcılık açıklamasına göre şüpheliler, Instagram üzerinden kendilerini “yatırım danışmanı” olarak tanıtarak reklam paylaşımları yaptı. Vatandaşlara, borsadaki şirket hisseleri üzerinden günlük alım-satım yaparak kısa sürede sermayelerinin 5 katına kadar kazanç sağlayacakları vaadinde bulunuldu.

Şüphelilerin, mağdurlara “IN.Pro” adlı yatırım uygulamasını telefonlarına yüklettikleri, yatırılan paraları paravan şirketlerin banka hesaplarına aktardıkları, buradan da ikinci ve üçüncü hesaplar üzerinden kripto platformlarına göndererek paranın izini kaybettikleri kaydedildi.

Çok sayıda mağdur tespit edildi

Açıklamada, benzer yöntemlerle çok sayıda kişinin dolandırıldığı belirtilerek bazı mağdurların uğradığı zarar da paylaşıldı. Buna göre Y.G.’nin 102 milyon 246 bin 80 lira, A.Y.’nin 2 milyon 860 bin lira, M.E.K.’nin 4 milyon 855 bin lira, H.K.’nin 3 milyon lira ve U.S.K.’nin 3 milyon 489 bin lira dolandırıldığı bildirildi.

Teknik takip sonucu ayrıca bazı mağdurların döviz ve Türk lirası cinsinden paralarının da şüpheliler tarafından alındığı belirlendi.

Türkiye genelinde eş zamanlı operasyon

Soruşturma kapsamında toplam 154 şüpheli tespit edilirken, bunlardan 44’ünün halihazırda cezaevinde bulunduğu açıklandı. İstanbul başta olmak üzere Gaziantep, İzmir, Ankara, Sakarya, Kocaeli, Konya, Şanlıurfa, Antalya, Mardin, Manisa, Muğla, Rize, Siirt, Tekirdağ ve Trabzon’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi.

Gözaltına alınan 68 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilirken, soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haberleri