Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Uslu: Fazla ilaç alana stokçu diyemeyiz

Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Halit Hezkıl Uslu ilaçların stok yapıldığı ve fiyatlarının artacağı haberleri ile alakalı Haber61’e özel açıklamalarda bulundu.

Son günlerde ilaç konusunda yapılan haberlerde, ilaç tedarikçileri, eczaneler ve firmaların ilaçları stoklayayarak mart ayında gelecek olan zamları beklediği ve bu sebepten dolayı ilaç sıkıntısı yaşandığı haberleri medyada sıkça yer almaya başladı. Haber61 olarak bu konunun Trabzon’daki 1 numaralı muhatabı Eczacılar Odası Başkanı Halit Hezkıl Uslu’ya konuk olduk.

Meslektaşlarının stokçu olduğuna inanmadığını ve kendisine bugüne kadar böyle bir duyumun gelmediğini belirten Uslu “İhtiyacı olan eczanenin fazla ilaç almasını stokçu olarak tanımlayamayız” ifadelerini kullandı.

Ulu “Tabiki dönem dönem ilaç stoklarının arttığı, zaman zaman da azaldığı dönemler yaşıyoruz. Bundan yaklaşık 7-8 sene önce ilaçların barkodları kare kodlara dönüştürüldü. Kare kodlara giderken ilaçların üzerindeki fiyatlar kaldırıldı. Kaldırılınca, fiyat değiştirme gibi bir durum ne tedarikçinin ne deponun ne de eczanenin olmadı. Bilgisayar ne gösteriyorsa onu vatandaşa sunarak satış yapılıyor. İlaçlar bulunamıyor diyemeyeceğim. 4 kutu olmazsa 1 kutu ama sonuçta bulunuyor. Tedarikte bir sıkıntı var mı? Var. Ama bu sıkıntı bugün oldu önceden yoktu diyemeyiz. “ şeklinde konuştu.

Stokçuluk konusunda ise Türkiye genelinde 30 civarı eczane açıklandı. Bunlar genele vurduğunuzda binde bir bile değil diyen Uslu “Ben eczacı arkadaşlarımızın stokçuluk yaptığına inanmıyorum. Eczacılar raporlu hastalarını bilir. 10 tane raporlu hastası var ise o ilaçtan 50 -100 tane bulundurmak ister. Buna stokçuluk diyemeyiz. Ayrıca ilaçların son kullanma tarihleri vardır, fiyatları genelde artma değil azalma eğilimindedir. İhtiyacı oluyor diye fazla ilaç alan eczanelere stokçu diyemeyiz. Ben Eczaneleri sürekli gezerim böyle bir şeye şahit olmadım.” İfadelerini kullandı.

İlaçlara zam gelecek haberleri ile ilgili de açıklama yapan uslu “Zam yapılacak Zam olayına gelince ilaçların kuru Euro üzerinden hesaplanır. Yılın içerisindeki ortalama kuru aşarsa bir zam veriliyor. Bu çok düşük bir oran ama onda bir değişiklik yapacaklar diye düşünüyoruz. “ şeklinde konuştu.

Yorum Yap
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri