"Anılarımızı beton yığınlarının arasına bırakıp Trabzon'a geldik"

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerden Malatya'dan Trabzon'a gelen depremzede, Haber61'e konuştu.

Haber61 - Haber Servisi / Efnan Demireren

Malatya’da yaşayan ve depremden sonra evleri oturulmaz hale gelen Vurmaz ailesi, kendilerini enkaz altında kalmaktan son anda kurtardı.

7 kişilik Vurmaz ailesi Trabzon’da bir ailenin yanına yerleşti.

Depreme uyku sırasında yakalanan ve ikinci depremin böylesi şiddetli olabileceğini tahmin etmediklerini söyleyen Hatice Vurmaz o anları Haber61’ e anlattı.

Kendi araçlarıyla Trabzon’a ulaştıklarını söyleyen Hatice Hanım, “Ülkemiz büyük bir deprem atlattı. Sancısı hala devam ediyor. Bizler Malatya’daki depremden etkilendik. Evlerimiz yıkıldı. 2 yıllık yeni binalar yerle bir oldu. Bu konuda eksik malzeme kullanan müteahhitler ve bunlara izin verenler insanlar var. Bunların hepsinden şikâyetçiyiz. Bu çok büyük bir vebal. Birçok insan umutlarından, hayatlarından, hayallerinden vazgeçti.

Beton yığınlarının arasında eşyalarımızı bıraktık. 5 gün boyunca çok problem yaşadık. Akaryakıt sorunları yaşadık. Çok insan şehri terk etti. Enkaz altındaki insanlar çıkarılamadı. İkinci depremi zaten beklemiyorduk. Hazırlıksız yakalandık. Birinci depremden sonra insanla soğuktan donduğu için evine girmek istedi. İkinci depreme evinde yakalandı. Büyük bir son oldu. Çok insanı kaybettik. Hala akrabalarımız enkaz altında. Trabzon’a geldik. Burada kimseyi tanımıyoruz. Arkadaşlarımız sayesinde hiç tanımadığımız bir şehirde tanımadığımız insanların evine misafir olduk. Onlar bizi kucakladılar. Barınmamızı sağladılar. Trabzon’a bize yeni bir düzen yeni bir ev kuruluyor. Trabzon halkı seferber oldu. Yaralarımızı sarmaya çalışıyorlar.” İfadelerini kullandı.

Malatya’da sağlam evin kalmadığını ve çadıra ihtiyaç olduğunu belirten Hatice Hanım Malatya için çağrıda bulundu.

“ORADA SAĞLAM EV KALMADI”

Çadır ve konteynerlere ağırlık gösterilmesi gerekildiğini vurgulayan Vurmaz, “Deprem bölgesinde çadırı olmayan insanlar var. Araçlarda yatıp kalkıyorlar. Yakıt problemi var ısınmayı sağlayamıyorlar. Lütfen bu konuda yapacağınız yardımlar temel gıdalar ve kıyafetlerle sınırlı kalmasın. İnsanlar bu temel gıdaları biriktiremiyorlar, kullanamıyorlar. Üzerlerindeki kıyafetlerle ve günlük yedikleriyle idare ediyorlar. Konteyner ve çadır gönderelim. Orada sağlam ev kalmadı. Çok fazla yardım göndermenin bir anlamı yok. Lütfen çadır gönderin. Malatya’da ve çevre illerde sağlam ev kalmadı. İnsanlar arabalarda idare etmeye çalışıyor. Ama kesinlikle çadır ve konteynerlere ağırlık gösterelim.

5. Günde güvenli bir eve girdik. Güvenli bölgede olmamıza rağmen, burada deprem olmamasına rağmen hala deprem olma hissini içimizde tutuyoruz. Bu bizi çok zorluyor. Buraya 7 kişi geldik. Kendi aracımızla. Akaryakıt problemi yaşadığımız için soğukta ve sokakta kalmamak adına yola çıktık. Burada bir aileye sığındık. Ailem çocuklarım ve ben iyiyiz.“

Balkondan atlama planı yaptıklarını dile getiren Hatice Hanım o anları şu şekilde dile getirdi:

“Depreme gece yarısı yakalandığımız için herkes uyku durumundaydı. Deprem bölgesi olduğu için normal karşıladık ilk başta. Sarsıntı büyümeye başlayınca balkona çıktık. Bir planımız vardı. Balkondan kendimizi atarak binanın altında kalmamaktı. Çok uzun sürdü. Çok sallandı. Hiçbir depreme benzemiyordu. Tüm bina sallandı. Deprem hafiflemeye başladığında balkondan atlamaktan vazgeçtik. Çok hızlı bir şekilde binayı terk ettik. Normal şartlarda deprem olduğunda küçük artçılarla devam edip duruyordu. İkinciyi beklemiyorduk. Yıkılmayan evlerin içine girip oturmayı düşünürken hazırlıksız yakalandık.

Zaten inanların yüzde 50’si evlerine geçmişti. İkinci depreme kapımızın önünde yakalandık. Birinci depremden daha şiddetliydi. Çok büyük sorunlar yaşadık. Bedenen iyi olsak da psikolojik olarak iyi değiliz. Hayatımızı anılarımızı beton duvarların arasında bırakıp hiç tanımadığımız bilmediğimiz bir şehre gelmek için yola çıktık. Kulaktan kulağa yayıldı. Buradan telefon aldık. Gece 2’de bu ailenin yanına geldik. Evlerini sofralarını açtılar. Çok huzursuzduk. Hep sallanıyormuş gibi hissediyoruz. Bir gece de olsa evde uyumanın tadını çıkartmış olduk aslında. Buradaki aileye ve Trabzon halkına çok teşekkür ediyorum. Bize çok destek çıktılar.”

Enkazdan kedilerini de kurtarabildiklerini söyleyen Vurmaz ailesi her şey yoluna girene kadar bir süre burada kalacaklarını belirttiler.

Yorum Yap
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri