Trabzon'da AVM denetimleri başladı

Trabzon'da hizmet vermeye başlayan AVM'lerde denetimler başladı.

Haber61/Haber Servisi - Türkiye genelinde açılan AVM'ler denetlenmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen ve içerisinde zabıta, sağlık personelinin bulunduğu ekipler, Trabzon’daki açılan AVM'leri ziyaret etmeye başladılar. Bu ziyaretlerde bakanlığın yayınlanan genelgelerine mağazaların uyup uymadığı raporlandı.

Trabzon’da bir AVM’de yapılan denetimlerde bir kaç mağaza açık olduğundan tamamı denetlenemedi.

Denetlemelerde şunlara dikkat ediliyor;

AVM Giriş – Çıkış Kapıları ve Genel Alanlara Yönelik Öneriler 

» Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenmelidir. » Giriş ve çıkışlar için zeminde tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulmalıdır. 
» AVM’de olabildiğince fazla sayıda giriş kapısı açılmalıdır. » AVM’deki kişi sayısı her 10 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. 
» AVM’den çıkış yapan kişi sayısı kadar kişinin giriş yapmasına izin verilmelidir. 
» AVM’ye girişte tıbbi/bez maske takılmalı ve maskesi olmayanlar içeri alınmamalıdır. 
» Girişte ateş ölçümü yapılmalıdır. Ateşi 38 0C’dan yüksek olanlar içeri alınmamalı, sağlık kuruluşuna gitmesi istenmelidir. 
» AVM giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4 adım) uyulmalı, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınmalı ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir. 
» Müşteriler anonslar ya da videolarla COVID-19 kapsamında AVM’ de uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirilmelidir. Bu anonslarda AVM ziyaretinin 3 saatten uzun olmaması ve grup halinde dolaşılmaması önerilerine de yer verilmelidir. 
» Yemek katındaki her türlü masa ve sandalyenin kullanılması engellenmelidir

 COVID-19 bulaşma riskini artıracağından aşağıdakiler yapılmamalıdır: 

» Konser ve gösteri gibi toplu etkinlikler 
» Promosyon uygulamaları 
» Broşür dağıtımı 
» Dinlenme alanlarının kullanımı 
» Çocuk ya da diğer yaş gruplarına yönelik oyun alanları ve sinemaların kullanımı » Mescitlerin kullanımı » Oto yıkama hizmeti 
» Vale hizmeti 
» Genel alanlarda yemek ve diğer gıdaların tüketimi » Tekerlekli sandalye kullanımı 
» Sigara içme alanı kullanımı 
» Mama sandalyesi kullanımı 
» Bebek arabası kiralanması vb. durumla

Müşterilere Yönelik Öneriler 

» AVM içerisinde COVID-19 kapsamında alınan kurallara uyulmalıdır. 
» Diğer müşteriler ve çalışanlar ile sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4 adım) dikkat edilmelidir. » Tıbbi/bez maske kullanılmalıdır. 
» AVM içerisinde bulunan berber veya güzellik salonlarını kullanacak kişiler, “Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Alınması Gereken Önlemler” kapsamındaki kurallara uymalıdır. 
» İş yeri içinde mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır. Dokunulduğunda eller su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabuna ulaşılamıyorsa el antiseptiği kullanılmalıdır. 
» Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı, buralara dokunmak gerekirse, sonrasında eller su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabuna ulaşılamıyorsa el antiseptiği kullanılmalıdır.

Personeli Korumaya Yönelik Önlemler 

» COVID-19 belirtileri gösteren (ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan), COVID-19 tanısı alan ya da COVID-19 temaslı olan personel en az 14 gün çalıştırılmamalıdır. » Çalışan personel içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olanlara tıbbi maske takılarak izole edilmeli, ilgili sağlık birimine yönlendirilmelidir. 
» Personel vardiyalı çalıştırılarak çalışma ortamında aynı anda az sayıda personelin bulunması sağlanmalıdır. » Çalışan personelin tümünün kuralına uygun tıbbi maske takması, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirmesi sağlanmalıdır. Yeni maske takılırken eller el antiseptiği ile temizlenmelidir. 
» Personelin dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafenin korunması ve maske takılmasının sürdürülmesi sağlanmalıdır. AVM ve işyerlerinde görev yapan personelin yemekleri kumanya şeklinde verilmeli, AVM yönetimi bunu organize etmelidir. 
» Yemekler toplu halde yenmemelidir. Yemek yerken ya da çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için kişiler arası en az 1 metre sosyal mesafenin korunması sağlanmalıdır. 
» Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Yorum Yap
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri