"Sümela'nın eksikliği hissedilmeyecek"

Türkiye'nin inanç turizmi açısından önemli merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı'nın kaya ıslah çalışması dolayısıyla ziyarete kapatılmasının ardından tarihi ve kültürel değere sahip farklı alanların ön plana çıkarılması için çalışma yürütülüyor.   Tr

Türkiye'nin inanç turizmi açısından önemli merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı'nın kaya ıslah çalışması dolayısıyla ziyarete kapatılmasının ardından tarihi ve kültürel değere sahip farklı alanların ön plana çıkarılması için çalışma yürütülüyor.  

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerinde kurulu Sümela Manastırı, kaya ıslah çalışması dolayısıyla 22 Eylül 2015'ten itibaren bir yıl süreyle ziyarete kapatıldı.

Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010'da ayin yapılmasına izin verilen manastırın ziyarete kapatılması sonrası bugüne kadar geri planda kalmış tarihi, kültürel ve doğal değerlerin turizme kazandırılması için harekete geçildi. 

-"Trabzon'da turizmin giderek farklı alanlara yayılıyor"

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata geçirilen projeler sayesinde, turizmin Trabzon'da her geçen gün daha da ön plana çıkan, adeta yıldızı parlayan sektörlerden olduğunu söyledi.

Kenti geçen yıl 3 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Öz, yabancı turistlerin yaklaşık 800 binini Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerin oluşturduğunu vurguladı.

Öz, ziyaretçi sayısını artırmayı ve sezonu daha geniş zamana yaymayı amaçladıklarını dile getirerek, geçmiş yıllarda 2 aylık döneme sıkışan sezonun, çalışmalar neticesinde son yıllarda 4, 5 aya uzadığını anlattı.

Trabzon'da "turizm" denilince akla Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı ve Uzungöl'ün geldiğine dikkati çeken Vali Öz, "Şehir içinde Kızlar Manastırı, Ortahisar'daki hanlar, hamamlar, camiler gibi çok önemli eserler var. Bunları restore ettik ve ziyarete sunduk. Pek çok konak, cami ve hanlarda restorasyonlarımız devam ediyor. Alacahan gibi, tarihi el sanatlarına ev sahipliği yapan değerimiz var. Bu mekanlar sayesinde Trabzon'da turizmin giderek farklı alanlara yayılması söz konusu" dedi.

Öz, Sümela Manastırı'nın restorasyon ve kaya düşmesi dolayısıyla geçici bir süre ziyarete kapatıldığını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz bu durumun bölge turizmi, Trabzon turizmi için bir handikap oluşturmayacağını düşünüyoruz. Kültür ve doğa turizmi için gelenlere sunacak o kadar çok değerimiz var ki Sümela'nın eksikliğini hissetmeyecekler hatta yeni alanları keşfedecekler. Bu durumun Trabzon ve bölge turizmimiz için yeni alanların açılımı noktasında bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri