Erzurumlu aileye, KTÜ’den Bayram Hediyesi! Yeni doğan bebek ölümden döndü

Erzurumlu ailenin yeni doğan bebeği KTÜ’de yapılan tedavi ile ölümden döndü.

Erzurum’da yeni doğan ve mide kanaması geçiren bebek uçak ambulansla getirildiği KTÜ’de sağlığına kavuştu.

Erzurum’da Yeşilyurt ailesinin bir üyesi olarak dünyaya gelen bebek mide kanaması geçirdi. Erzurum’da yapılan müdahaleye rağmen kanaması durdurulamayan bebek hayati tehlikesi ortaya çıkınca Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk edildi.

Türkiye’de, yenidoğan bir bebeğe uygun Endoskopi Cihazı bulunan sayılı merkezlerden olan KTÜ’ye uçak ambulansla getirilen bebek hemen tedaviye alındı. Yapılan ilk testlerde mide ülseri olduğu düşünülen bebeğin tedavisine başlanırken birkaç gün içinde kanama kontrol altına alındı. Daha sonra KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü doktorları tarafından yapılan endoskopi ile midenin büyük bir kısmını kapsayan çok ciddi Ülser tespit edildi.

Bebeğin, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ndeki tedavisini yürüten ekibin lideri olan Prof. Dr. Yakup Aslan, “Bu hastamız, şimdiye kadar dünyada duyulmuş, doğumdan hemen sonra meydana gelen ve ölümcül derecede şiddetli mide kanaması geçiren birkaç bebekten birisidir. Hastamız, Uçak Ambulans ile hızlı bir şekilde nakledilmiş ve erken tedavi edilmiş olmasaydı Allah korusun ölümü kaçınılmaz olacaktı.” dedi. 

“Hava nakil araçları ile hasta naklinin ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanması, KTÜ Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizin ve Çocuk Gastroenteroloji Bölümümüzün tam donanımlı olması ve doktorlarımızın becerileri sayesinde hastamızı başarıyla tedavi edip taburcu olma aşamasına getirdik. Bugün itibariyle bebeğimizi, özel alerji maması ve ilaç tedavisi önerileriyle taburcu ediyoruz ve Poliklinik şartlarında takibini yapmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerine devam eden Prof. Aslan, “Bebeklerde, ağızdan veya makattan kan gelmesi Enfeksiyon (Sepsis) ve Alerji başta olmak üzere bazı ciddi hastalıkların işareti olabilir. Bu nedenle bu kadar ciddi olmasa da bu gibi durumlarda acilen doktora başvurulması gerekir.” ifadelerine yer verdi.

Yenidoğan Mide Kanaması; Yenidoğan bebeklerde özellikle de Prematüre doğan bebeklerde, Mide Kanaması sıkça görülebilen bir durumdur. Bebeklerde Mide Kanaması; yemek borusu ve midenin damarsal hastalıkları, Mide Tümörü (Gastrinoma), Yemek Borusu Varisi, bebeklerin ağız ve burun aspirasyonu, mideye sonda takılması esnasında oluşan travmalar ve en sık olarak da Mide Ülseri gibi problemlere bağlı olarak gelişebilir. Yenidoğan bebeklerde görülen Mide Kanaması, genellikle doğumdan belirli bir süre sonra meydana gelir ve çok şiddetli olmaz. Sıklıkla Ülser hastalığına bağlı geliştiği ve şiddetli olmadığı için de mide koruyucu ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Yenidoğan bebeklerde görülen Mide Kanaması hastalığının en sık görülen nedenlerinden birisi olan Mide Ülseri hastalığının en sık rastlanan nedenleri; bebekte stres oluşturan enfeksiyon (sıklıkla Sepsis), zor doğuma bağlı oksijensiz kalma, Doğum Travması, hastanede yatan bebeklere uygulanan ağrılı işlemler, bebeğin ve annenin kullandığı bazı ilaçlar ve inek sütü proteini alerjisidir.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri