TFF yine skandal bir karara imza attı

TFF verdiği kararla yine bir skandala imza attı.

Haber61/Haber Servisi - Haber-Yorum: Levent Ustabaşı - Geçen sezon TFF 1. Lig'in 33. haftasında oynanan Manisaspor-Şanlıurfaspor maçında şike yapıldığına yönelik iddialar sezon sonuna damga vurmuştu. İşte bu skandala aynı skandallıkta karar geldi. PFDK'da SMS yazışmaları, ses ve görüntü kayıtlarıyla ortaya çıkan skandalda delillerin usulsüz elde edildiğine karar verdi ve ‘şike vardır ama deliller usulüyle toplanmadığı gerekçesiyle soruşturmaya ve cezaya gerek duymadığını’ bildirdi. 


TFF’den istifa eden Yaşar Aşçıoğlu’na aynı sezon ceza verirken delillerin nasıl toplandığının önemi olmadığını ortaya koyan PFDK, konu şike olunca aniden U dönüşü yaparak kendi kararının tam tersine karar verdi. Disiplin yargılaması tarihinde ilk defa bir ilke imza attı. Delillerin hukukiliğini tartıştı. Delillerin toplanış şeklini sorgulayarak uygunsuzdur kararı verdi. Oysaki disiplin talimatının ‘deliller’ kısmı her türlü görüntü ve ses kaydının delil olarak değerlendirileceğini söylüyordu. 

Spor hukukunda bile şikeye teşebbüsün ceza uygulandığı ifade edilirken PFDK’nın bu kararı skandalın daniskası olarak yorumlandı.

DELİLLER HUKUKA UYGUN TOPLANMADI! 

Gaziantepspor (Gaziantep Büyükşehir Belediyespor değil) oyuncusu Elyasa Süme'nin Gazişehir'in kazanması için Manisasporlu oyuncular İsmail Haktan Odabaşı ve Gökhan Sazdağı'na  teşvik primi verdiği iddiaları ortalığı sarsmıştı. Medyaya ve sosyal medya hesaplarına yansıyan şike pazarlığını ortaya çıkaran SMS yazışmaları ve görüntüleri adeta futbolda deprem etkisi yaratırken olayla ilgili TFF’nin PFDK’sı soruşturma başlatması ve ceza vermesi gerekirken hatta takımları küme düşürmeye kadar gitmesi gerekirken skandalın daniskasına imza attı. 

PFDK Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü, Manisasporlu iki oyuncu ve Elyasa Süme için ceza tayinine yer olmadığına karar verdi. Bunun sebebi olarak ise delillerin hukuka uygun olarak toplanmadığı ve şike için kesin kanaat getirilememesi gösterildi. 
 
PFDK YAŞAR AŞÇIOĞLU KARARINDA TAM TERSİNİ YAPMIŞTI 

PFDK daha bundan bir sene geçmemişken TFF’den istifa eden Yaşar Aşçıoğlu’nun  yazı ve sesli sms mesajlarından dolayı ceza kesmişti. 

PFDK’nın açtığı soruşturmanın nedeni whatsaptaki yazışmalardı. PFDK 27.10.2016 tarihli kararında  TFF’den istifa eden Yaşar Aşçıoğlu hakkında şu anda şike iddialarıyla ilgili deliller uygun değildir ifadesinin tam aksini uyguladı.
Yaşar Aşçıoğlu’nu 30 gün hak mahrumiyeti cezasına götüren olay şöyle olmuştu;

Yaşar Aşçıoğlu kendi telefonundaki whatsap üzerinden TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çağlar’a, “ Yıldırım beye söyle (Yıldırım Demirören) artık onun takım arkadaşı değilim. Konya’da yada başka bir yerde bana selam vermesin. İstemiyorum! Rica ediyorum bunu söyle lütfen. Dostluğumuz bitmiştir nokta. TFF bitince arzu ederimki dostluğumuz devam eder. Karar onun benden saygı” ifadelerini sportmenliğe uygun görülmediğinden ceza aldı.

Böyle bir mesajdan daha ceza alan Aşçıoğlu yönetimden istifa etmişti.

Bu cezalar oy çokluğu ile kabul edilirken sadece bir kişi karşı çıktı. O da avukat Fatih Erdöl’dü. “Kişiye özel mesajlar asla delil sayılamaz” denilerek şerh düştüğü kararların altına şu ifadeyi yazdı;  “Bu kararlarda hukuka aykırılık ve sportmenliğe aykırılık bulunmamaktadır” 

Ayrıca Aşçıoğlu hakkında “Yıldırım Demirören’in elini sıkmam” mesajı nedeniyle de sportmenliğe aykırı davranış cezası almıştı. 

İşte bu kararlar şimdi alınan kararla tam ters düştüğü görüldü. 

TFF bu skandal kararın ardından dünya çapında, “Kişilere ve kurumlara özel ceza, kafalarına göre ceza kesiyorlar şikeyi örtbas ediyorlar” şeklinde tepki de aldı. 

İŞTE O SKANDAL KARAR

TFF'nin resmi internet sitesinden son aldığı şike kararı konusunda şu açıklamayı yaptı;
 
GAZİŞEHİR GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ hakkında, 14.05.2017 tarihinde oynanan MANİSASPOR - ŞANLIURFASPOR TFF 1. Lig müsabakasında, müsabaka sonucunu etkileme eylemine teşebbüsü nedeniyle sevk yapılmış ise de, iddianın esasını teşkil eden delillerin hukuka uygun şekilde elde edilmediği, diğer delillerin ise sevk olunan kulübün iddia edilen disiplin ihlalini gerçekleştirdiğine dair şüpheden uzak ve kesin bir kanaat oluşturmaya yeterli bulunmaması nedeniyle CEZA TAYİNİNE YER OLMADIĞINA,
 
34- Müsabaka tarihinde MANİSASPOR Kulübü sporcusu olan GÖKHAN SAZDAĞI hakkında, 14.05.2017 tarihinde oynanan MANİSASPOR - ŞANLIURFASPOR TFF 1. Lig müsabakasında, müsabaka sonucunu etkileme eylemine teşebbüsü nedeniyle sevk yapılmış ise de, iddianın esasını teşkil eden delillerin hukuka uygun şekilde elde edilmediği, diğer delillerin ise sevk olunan kişinin iddia edilen disiplin ihlalini gerçekleştirdiğine dair şüpheden uzak ve kesin bir kanaat oluşturmaya yeterli bulunmaması nedeniyle CEZA TAYİNİNE YER OLMADIĞINA,
 
35- MANİSASPOR Kulübü sporcusu İSMAİL HAKTAN ODABAŞI hakkında, 14.05.2017 tarihinde oynanan MANİSASPOR - ŞANLIURFASPOR TFF 1. Lig müsabakasında, müsabaka sonucunu etkileme eylemine teşebbüsü nedeniyle sevk yapılmış ise de, iddianın esasını teşkil eden delillerin hukuka uygun şekilde elde edilmediği, diğer delillerin ise sevk olunan kişinin iddia edilen disiplin ihlalini gerçekleştirdiğine dair şüpheden uzak ve kesin bir kanaat oluşturmaya yeterli bulunmaması nedeniyle CEZA TAYİNİNE YER OLMADIĞINA karar verilmiştir.







İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri