Takımını seven bu haberi okusun

Maçlarda kavgadan, hakaretten, şiddetten, kötü söz, resim içerikli pankartlardan uzak durun.Ceza alan fanatik, takımının her maçından önce karakola gidip ‘imza’ atmadığı için cezalar katlandı. İmza atmayanlar yandı! Seyirden men cezası alan fanatik, takım

Maçlarda kavgadan, hakaretten, şiddetten, kötü söz, resim içerikli pankartlardan uzak durun.

Ceza alan fanatik, takımının her maçından önce karakola gidip ‘imza’ atmadığı için cezalar katlandı. İmza atmayanlar yandı! Seyirden men cezası alan fanatik, takımının her maçının başlangıç saatinde ve bir saat sonrasında olmak üzere iki kez karakola giderek imza atmak zorunda.

İmzayı atmayan kişiye, 2 bin 500 liraya kadar varan para cezası veriliyor. Bu ceza imza atılmayan her bir maç için tekrarlıyor. 10 maçta imza atmayanın cezası 25 bin liraya kadar varıyor.

 Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girdi. Uygulamaya ilişkin yönetmelik ise 22 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre haklarında  maçları izlemenin yasaklanması soruşturması başlatılan kişiler, bu soruşturma sonuçlanmasa bile, branş ayrımı yapılmaksızın, hiçbir spor müsabakasını izleyemeyecekler.

Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısı, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından bu tedbirin kaldırılmasına karar verilmediği sürece ‘koruma tedbiri’ olarak mahkeme sonuçlanıncaya kadar devam edecek.

Bir başka ifadeyle spor karşılaşmasında adı şiddete karışan kişi, hakkındaki bu iddia mahkeme kararıyla sonuçlanıncaya kadar, futbol, basketbol, hentbol, voleybol gibi branş ayrımı yapılmaksınız hiçbir spor karşılaşmasını izleyemeyecek.

FANATİKLER, İMZA İLE ENGELLENECEK

Mahkeme kararıyla seyirden yasaklanan kişi, cezası boyunca takımının hiçbir branşında hiçbir maçını izleyemeyecek. Üstelik ceza aldığı dalda, örneğin futbolda, takımının maç başlangıç saatinde kendisine en yakın karakola gidip, maçı izlemeye gitmediğine dair imza atacak. Ayrıca bir saat sonra yine aynı karakolda ikinci kez imza atacak.

İMZA ATMAYAN YANDI!

Emniyet Genel Müdürlüğü, kanun çerçevesinde bilgi bankası oluşturarak, 81 ilin kullanımına açtı. Böylece tüm kolluk birimleri, kimlerin hangi dalda ceza aldığını gördüğünden, kişiler yaşadıkların kentlerin dışında bile olsalar, herhangi bir ildeki polis merkezi veya Jandarma karakoluna başvurduklarında ‘imzaları’ alınabiliyor.

Emniyet yetkilileri, Ağustos ayından beri imza almaya başladıklarını belirtirken, tüm cezalı taraftarları imza atmaya çağırıyor. Maç saatinde imzasını atmak için karakola gitmeyen kişiler ise Emniyet tarafından savcılığa bildiriliyor. Savcılık kişinin durumuna göre yirmi beş günden az olmamak üzere adli para cezası verilmesine hükmediyor.

Adli para cezası günlük 25 lira ile 100 lira arasında değişirken; hem cezanın miktarına hem de süresine savcılık karar veriyor. İmza atılmayan her maç hemen akabinde savcılığa bildirildiğinden, her bir maç için ayrı ceza kesiliyor. Örneğin imzasını ilk kez atmayana belki günlük 25 liradan 10 günlük ceza verilse bile; ikinci kez atılmayan imzada ceza miktarı günlük 100 liraya; süre ise 25 güne çıkabiliyor. Bu durumda ödenecek ceza tutarı da 2 bin 500 liraya yükselmiş oluyor. 

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, öncelikle sporseverleri maçlarda sporun gerektirdiği nezaket ve terbiye kurallarına uymaya; ceza alanları da mutlaka imzalarını atmaya çağırıyorlar. 

RESİMLER DAĞITILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yasanın ardından bünyesinde Spor Güvenliği birimleri oluşturdu. Müsabakalardaki şiddet ve düzensizliğin önüne geçilebilmesi için Adana, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Mersin illerindeki Spor Büro

Amirlikleri, Spor Güvenliği Şube Müdürlüklerine dönüştürüldü.

Seyirden yasaklama cezası alanların, bu cezası sadece ceza aldıkları branşı kapsamadığından, diğer müsabakaları izlemeleri de yasak. Ancak o karşılaşmalar için imza atmalarına gerek bulunmasa da fotoğrafları tüm müsabakalarda güvenlik birimlerine dağıtılıyor.

CEZA HAPSE DÖNÜŞÜYOR

Yasa, seyirden yasaklanan kişinin herhangi bir maçta çıkan olaylarda tespit edilmesi halinde hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesine hükmediyor.

HAKEME HAKARET BİN 500 LİRA

Maçlar sırasında hakaret olarak algılanacak söz ve davranışlarda bulunan yani küfür eden, el kol hareketi yapan kişilere, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, on beş günden az olmamak üzere adli para cezası verileceği hükmü yer alıyor.

Bu durumda örneğin hakeme ya da rakip takımın oyuncusuna küfreden, el kol hareketi yapanlara günlük 100 liradan, alt sınır olarak 15 gün verilse, bin 500 lira para cezası verilmesi anlamına geliyor.

ETNİK AYRIMCILIĞIN CEZASI HAPİS!

Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişiler içinse ceza daha da ağırlaşıyor. Spor alanında ırkçı, cinsiyet ayrımcılığına dair hakarette bulunanlara, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Eğer bu suçlar yazılı pankart veya duvara yazılmak suretiyle işlenirse cezalar da yarı oranında artırılıyor. Yani hakeme hakaret cezası 2 bin 250 liraya; ayrımcılık cezası da 9 aydan 3 yıla çıkıyor.

BİLETLERDE KİMLİK NUMARASI OLACAK

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 21 inci maddesinde müsabakalarda kullanılacak biletlerin TC Kimlik Numarasını içerecek şekilde basılacağı hükmü bulunuyor.

 

Bu hüküm çerçevesinde elektronik bilgi bankası Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonunun erişimine açılarak seyirden yasaklı kişilerin takibi TC Kimlik Numarası ile yapılacağından bilet satışı engellenecek.

EN FANATİKLER FUTBOLDA

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ekim sonu verilerine göre takımının maçlarını izleme cezası alanların bin 167’sini futbol, 46’sını basketbol, 10’unu da voleybol seyircisi oluşturuyor. Futboldan ceza alanların 128’i karakola gidip imza atarken; basketboldan ceza alanlardan sadece 1 kişi imzasını attı. Voleybolda ise imza atan çıkmadı.

Bunun üzerine Ekim sonunda Emniyet, imzasını atmayan 331 kişiyi savcılığa bildirdi. Basketbolda 35, Voleybolda 5 kişinin ismi savcılığa gitti. Savcılığa henüz bildirilmeyen kişi sayısı aynı haftada futbolda 650, basketbolda 10 ve voleybolda da 5 oldu.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri