EURO 2016 adaylığında final günü

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke bugün İsviçre'de yapılacak toplantıda belli olacak.Cenevre'deki Espace Hippomene'de yapılacak toplantıda, aday

Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke bugün İsviçre'de yapılacak toplantıda belli olacak.

Cenevre'deki Espace Hippomene'de yapılacak toplantıda, aday  ülkelerin yapacağı 30'ar dakikalık final sunumlarının ardından UEFA Yönetim Kurulu yapacağı toplantıda ev sahibi ülkeyi belirleyecek. Toplantıda ilk sunumu Türkiye yapacak. Defne Samyeli'nin yapacağı sunumda, 3. kere aday olan Türkiye'nin bu organizasyonu daha önce yapmamış olmasının, diğer adayların daha önce ev sahipliği yapmış olmasının, Türkiye'nin  turizm  potansiyelini son 6-7 senedir yüzde yüz arttırdığının ve ulaşım konusunda yapılan yatırımların vurgulanacağı bildirildi. Türkiye'yi İtalya ve Fransa'nın sunumları takip edecek. 

 Sunumların ardından,  saat 12.00'de UEFA Yönetim Kurulu  üyeleri  bir müzakere sürecine girecek ve oylama yapılacak. 

PLATİNİ, ERZİK VE ABETE OYLAMADA YER ALMAYACAK

 UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu  Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına katılamayacaklar. Bu  organizasyon  için yapılacak sunumda, müzakerelerde ve oy verme aşamasında yer alacak 13 üye ise şunlar: Geoffrey Thompson (İngiltere)-Toplantıya başkanlık edecek Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen (Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya). 

OYLAMA PROSEDÜRÜ

Oylama sürecinde, üç aday olduğu için, UEFA Yönetim Kurulu'nun oylamada bulunma hakkı olan üyelerinin, adayları seçime göre yükselen bir sıralamayla belirtme zorunlulukları bulunuyor. Bu bağlamda, oy hakkı olan üyeler en çok tercih ettikleri adaydan en az tercih ettikleri adaya doğru bir sıralama yapacaklar ve en az tercih edilen aday bir puan alırken, ikinci sıradaki ülke iki ve ilk sıradaki ülke, kurallara göre, toplam aday sayısı artı iki puan, yani 5 puan alarak oylamaya dahil olacak. İlk tur oylama sonucunda son sırada kalan ülke oylama dışı kalacak ve kalan iki ülke arasında bir oylama daha yapılarak EURO 2016'ya ev sahipliği yapacak ülke belirlenecek. İlk turda iki ve üçüncü sırayı alan ülkelerin puanlarının eşit olması halinde ise bu ülkeler arasında bir oylama daha yapılacak. Final turuna kalan ülke bu şekilde belirlenecek. Bu değerlendirme ve oylama sürecinin ardından, kazanan ülkeyi saat 13.00'te (merkezi Avrupa saati) UEFA Başkanı Platini açıklayacak. Açıklama hem internet ortamından hem de televizyon kanallarından canlı olarak verilecek. Açıklamanın ardından kazanan ülke ve UEFA yetkilileri ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

TÜRKİYE 3. KEZ ADAY OLDU

Avrupa Futbol Şampiyonası düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, Cenevre'de yarın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahibi olacak ülkenin belirleneceği toplantıda, mutlu sona ulaşmak istiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için 3. kez aday olan Türkiye, daha önceki iki adaylığında başarılı olamadı. EURO 2008'e Yunanistan ile birlikte aday olan Türkiye, EURO 2012 ve EURO 2016'ya tek başına adaylık başvurusu yaptı.

EURO 2008'DE FİNAL OYLAMASINDA KAYBETTİ

 

Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için Yunanistan ile ortak başvuru yaptı. Türkiye-Yunanistan adaylığının yanı sıra Avusturya-İsviçre, Bosna Hersek-Hırvatistan, Danimarka-Finlandiya-Norveç-İsveç ve İskoçya-İrlanda ortak başvuru yaparken, Macaristan ve Rusya ise tek başlarına aday oldu. Yedi adayın yaptığı tanıtımlardan sonra Rusya, Macaristan ve Bosna Hersek-Hırvatistan ortaklığı ön elemeyi geçemedi ve ilk tur oylamaya dahil edilmediler. İlk tur oylama sonunda Kuzey ülkeleri ittifakı (Danimarka-Finlandiya- İsveç-Norveç) ile İskoçya-İrlanda Cumhuriyeti ortaklığı elendi ve Türkiye-Yunanistan ortaklığı ile Avusturya-İsviçre ortaklığı finale kaldı. Finalde EURO 2008 organizasyonu Avusturya-İsviçre ortaklığına verildi.

EURO 2012'YE İLK KEZ TEK BAŞINA ADAY OLDU

Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için tek başına aday oldu. EURO 2012'ye Yunanistan, İtalya, Polonya-Ukrayna ve Macaristan-Hırvatistan ortaklıkları da adaylık başvurusu yaptı. Ön eleme oylamasında Türkiye ve Yunanistan elenirken, final oylamasında Polonya-Ukrayna ortaklığı EURO 2012 organizasyonunu kazandı.

EURO 2016'DA 2 RAKİPLE YARIŞIYOR

 Türkiye, EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık çalışmalarına 2008 yılı Aralık ayında başladı. 24 takımın yer alacağı  ilk Avrupa Şampiyonası olacak EURO 2016'ya ev sahipliği yapmak üzere beş ülkeyi temsil eden dört başvuru yapıldı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun Şubat 2009'da resmi başvuruda bulunduğu turnuvayı düzenlemek için Türkiye,  İtalya  ve Fransa tek başına aday olurken Norveç ile İsveç ortak adaylık başvurusunda bulundu. Aralık ayının başında İsveç ve Norveç hükümetlerinin organizasyona finansal destek sağlamayacaklarını ülke futbol federasyonlarına bildirmesinin ardından İsveç-Norveç ortaklığı adaylıktan çekildiğini açıkladı. Türkiye, yarın Cenevre'de yapılacak UEFA Yönetim Kurulu toplantısında Fransa ve İtalya ile yarışacak. 

FRANSA VE İTALYA, DAHA ÖNCE 2'ŞER KEZ DÜZENLEDİ

Bugüne dek 13 kez yapılan turnuvayı, ev sahipliği için aday olan ülkelerden Fransa ve İtalya, daha önce 2'şer kez düzenledi. Türkiye, UEFA Yönetim Kurulu'nun yapacağı oylama sonucunda kazanırsa, ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak.

İlki 1960 yılında yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası'nı şimdiye kadar 3 ülke 2 defa düzenledi. Fransa (1960 ve 1984), İtalya (1968 ve 1980) ve Belçika (1972 ve 2000) 2'şer kez Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Bu ülkelerden Belçika, 2000'deki şampiyonayı Hollanda ile birlikte ortaklaşa düzenledi.

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ise Polonya-Ukrayna ortaklaşa düzenleyecek. Şampiyona tarihinde daha önce 2000'de Hollanda-Belçika ve 2008'de ise Avusturya-İsviçre ortaklaşa düzenlemişti.

Avrupa şampiyonaları'na ev sahipliği yapan ülkeler şunlar:

Yıl Ev sahibi ülke

---- --------------

1960 Fransa

1964 İspanya

1968 İtalya

1972 Belçika

1976 Yugoslavya

1980 İtalya

1984 Fransa

1988 Batı Almanya

1992 İsveç

1996 İngiltere

2000 Hollanda-Belçika

2004 Portekiz

2008 Avusturya-İsviçre

 

"BURADAN MUTLU AYRILACAĞIZ"

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) Türkiye'nin adaylığına destek vermek için Cenevre'ye gelen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, iyi bir sonuç çıkacağına inandığını ve Cenevre'den mutlu bir şekilde ayrılacaklarına inandığını söyledi.

EURO 2016'da Türkiye'nin adaylığına destek vermek amacıyla cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte İsviçre'nin Cenevre kentine gelen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yarınki oylama öncesi değerlendirmelerde bulunan Bakan Özak, "Türkiye olarak her kesimiyle, her katmanıyla bu işle ilgili çok uğraşıldı. Sayın cumhurbaşkanımızdan başbakanımıza, dışişleri bakanımızdan Mevlüt Çavuşoğlu'na, sayın Egemen Bağış'tan muhalefete, ilgili federasyonumuzdan çok değerli arkadaşlar gittiler bütün ülkelerde birer birer oy verecek kişilerle konuştular, yapılabilecek her şey yapıldı.

 Daha iki gün evvel sayın başbakanımızla konuştuğumda kendisi Güney Amerika'ya gitmeden benden tekrar 9 tane ülkenin adını ve buradaki delegeleri istedi. Onların başbakanları ve cumhurbaşkanlarıyla konuştu. Yine gençlik haftasında sayın cumhurbaşkanımıza gitmiştik, kendisi çok  takip  ediyordu en ilgili 3 cumhurbaşkanıyla konuşmuştu. İstanbul'da Mahmut Özgener ile birlikte bizden son rapor hakkında bilgi aldı. Gerçekten son derece önemli bir iş bizim için, dünyanın en büyük üçüncü organizasyonu. Ben işin başında da şöyle demiştim, 'Alması zor ama yapması çok kolay'. Sayın başbakanımız İstanbul'da UEFA delegelerine çok önemli bir toplantı yaptı, orada çok etkileyici oldular. Velhasıl yapılması gereken her şey yapıldı. Şimdi söylenti İtalya'nın en az şanslı olduğu, bizim Fransa'yla beraber çok şanslı olduğumuz. Bu tabii birinci turdan sonra daha da ortaya çıkacak" dedi.

 

Kendisinin de böyle bir organizasyona ilk defa geldiğini söyleyen Bakan Özak, "Türkiye bunu hakketti, Türk insanı bunu istiyor. Bizim coğrafyamızdaki tüm devletler, milletler bunu istiyor. İlk defa bir Müslüman ülkede yapılacak, ilk defa bir Asya-Avrupa ülkesinde yapılacak. 40 milyon genci olan bir ülkede, futbolu çok seven bir ülkede, sporu çok seven bir ülkede yapılacak. Türkiye'nin de yükselen bir grafiği var, Türkiye bu coğrafyanın lideri, yıldızı. O bakımdan bütün bunlar ortaya konacak. İnşallah yarınki toplantıda bütün bunlar gözden geçirilir. Şenes bey çok çalışıyor, ilgili arkadaşlar çok çalışıyor, sizler (basın mensupları) bu noktada gereken desteği verdiniz. Ben inanıyorum ki iyi bir sonuç olacak, buradan mutlu ayrılacağız" dedi.

Basın mensuplarının matematiksel bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı sorusuna cevap veren Özak, "Teker teker yapılıyor biliyorsunuz, birinci beş, ikinci üç, üçüncüye bir veriliyor. Şimdi belli ülkeler var bunlar aşağı yukarı belli bize verecek olanlar. Ben isim söylemeyeyim şimdi ama onlar sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız, Mahmut bey ve arkadaşları tarafından ve Şenes bey tarafından aşağı yukarı söylendi.

Bazı tereddütler vardı, onlarla ilgili çalışıldı. Tabii ki yarın sayın cumhurbaşkanımızın konuşması olacak. Sayın cumhurbaşkanımızı ben uçakta böyle arzulu ve heyecanlı görmedim, İngilizce metni defalarca okudu. Hatta bazı düzeltmeler yaptılar, sonra sayın başbakanımızın 2,5 dakikalık sanırım iki gün evvel hazırladığı bir konuşma metni var. Bütün bunlar başbakanından cumhurbaşkanına, bakanından vatandaşına, federasyon başkanından sivil topluma, medyasından halkına kadar herkes bunu istiyor. Neden istiyor? Türkiye bunu hakketti. Belki 2 dönem alamdık, belki daha az puanlarımız oldu ama bu defa gerçekten çok etkileyici dosyalar hazırladık. Çok etkileyici oldu sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız, diğer arkadaşlarımızın hepsi çok çalıştılar. Bunu hakkettiğimizi düşünüyorum, sizde görüyorsunuz sayın rahmetli Hasan Doğan bey buraya bizi şampiyonaya davet etmişti. Burada bir şampiyona yaşadık ama hiçbir şey görmedik sokaklarda. Bu coşku ve heyecanı Türkiye yaşar ve yaşatır. Bunlardan daha iyi yaparız diye ben düşünüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin gelmesini nasıl değerlendirdiği sorusunu yanıtlayan Bakan Özak, "Kendisine uçakta haber verdiler, o da zaten 'Ben kendisinin geleceğini biliyordum' dedi. 'Gelmesi bizim için iyi olabilir' dedi. Çünkü sayın cumhurbaşkanımız geleceği zaman sayın Sarkozy'nin geleceği yoktu ortada, demek ki sayın cumhurbaşkanımızın geleceğini duyunca, onlar da önem veriyorlar tabii, hem Platini gibi onların bir avantajı var" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Cenevre'ye gelişinin üst düzeyde bir olumlu hava olduğuna işaret olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Faruk Nafiz Özak, "Zaten çok olumsuz bir değerlendirme gelseydi sayın cumhurbaşkanımızı buraya getirmemiz çok doğru olmazdı. Her açıdan doğru olmazdı, ülke açısından, kişisel açıdan. Ama sayın cumhurbaşkanımızda zaten inanılmaz bir spor ve futbol sevgisi var. Her şeyi takip ediyor, her konuyu takip ediyor. Ayrıca federasyon başkanımız ve arkadaşları onu devamlı bilgilendiriyorlar, biz de bilgilendiriyoruz. Belli ki o da çok isteyerek geldi, inşallah hayırlısı olur" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri