Hediye dağıtmak seçime aykırı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün, Tunceli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla seçim öncesi başlayan beyaz eşya-mobilya yardımına "siyasi istismar" diyen MHP'nin şikayetini görüştü.YSK, bu tarz yardımların Anayasa ve Seçim Yasası'na aykırı olduğun

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün, Tunceli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla seçim öncesi başlayan beyaz eşya-mobilya yardımına "siyasi istismar" diyen MHP'nin şikayetini görüştü.

YSK, bu tarz yardımların Anayasa ve Seçim Yasası'na aykırı olduğuna karar vererek, şöyle dedi:

"Bu yardımlar Anayasa ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 61. maddesindeki seçimin başlangıç tarihinden itibaren (1 Ocak) 'vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde' üçüncü şahıslar, kurum, kuruluşlar aracılığıyla hediye-eşantiyon dağıtılmasını yasaklaması, 63. maddedeki 'memurların tarafsız davranması ve siyasi faaliyetlerde bulunmaması' düzenlemesine aykırıdır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa'nın 67. maddesinde öngörülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır."

Oybirliğiyle alınan kararda, siyasi partiler, belediyeler, bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği, aksi halde savcılıklara suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. YSK, Tunceli'deki yardım dağıtımı için özel olarak suç duyurusunda bulunma kararı almadı. YSK yetkilileri, savcılıkların Seçim Kanunu çerçevesinde yasaya aykırı yardımlarla ilgili resen soruşturma yürütmesi gerektiğini, YSK'nin gerekli gördüğü zaman suç duyurusunda bulunacağını belirttiler.

Seçim Kanunu'nun 151. maddesi, 61. maddedeki yasağa rağmen kanuna aykırı hediye-eşantiyon dağıtmayı altı aydan bir yıla kadar hapisle, 152. maddesi "Haksız oy teminini" 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri