Haber61 Türkiye’de yine ilk oldu!

Haber61, RTÜK tarafından ilk lisans verilen internet televizyonu oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından 2019 yılında alınan karar doğrultusunda tüm internet televizyon yayıncılarına lisans alma mecburiyeti getirilerek denetime tabi tutulacağı açıklanmıştı. Denetimsiz ve lisanssız yayın yapmayı ortadan kaldıracak olan bu uygulama çerçevesinde Haber61 de dahil olmak üzere RTÜK’e yüzlerce başvuru gerçekleştirildi.

HABER61 TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDU

Yıllardır, okurlarına , takipçilerine 7/24 yayın anlayışıyla hem stüdyodan hem Trabzon’dan hem de  Türkiye’nin her yerinden canlı yayınlarını ulaştıran Haber61, Türkiye’de bu lisansı alan ilk internet televizyonu oldu.

Haber61, 29 Ağustos 2019’da gerçekleştirdiği ilk başvurunun ardından 8 Mayıs 2020 itibariyle Genel Yayın türündeki İnternet TV lisansını aldı.

Böylece Türkiye’de, hali hazırda frekans üzerinden yayın yapan televizyonların haricinde yalnızca internet üzerinden yayın yapan tek lisanslı televizyon Haber61 oldu.

RTÜK bu gelişmeyi resmi internet sitesinden de duyurdu.



LİSANS NE ANLAMA GELİYOR, NE İÇİN OLMALI?

RTÜK’ün verdiği lisans ile internet üzerinden yayın yapan kanallar / yayıncılar resmiyet kazandı. Böylece yayınların içerik kalitesi daha üst seviyeye çıkarılırken, internet ortamının getirebileceği zararlı içeriklerin de önüne geçilmesi hedeflendi. Lisans alan yayıncıların normal bir televizyon kanalından hiçbir farkı kalmazken , aynı zamanda izleyici için de RTÜK üzerinden şikayet mekanizması oluştu. 
RTÜK yönetmelikle ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yönetmelik ile yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin, rekabet ortamının ve çoğulculuğun güvence altına alınması, yoğunlaşmanın önlenmesi, kamu menfaatinin korunması amaçlandı. 

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu esnasında; çocukların ve gençlerin, fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek medya içeriklerine ilişkin ebeveyn kontrolü sağlanması gibi tedbirler alındı.” İfadelerini kullandı.

LİSANS ALINMAZSA NE OLUR?

Hali hazırda lisanssız olarak internet sitesi üzerinden canlı yayın yapanları RTÜK resmi sitesi üzerinden ifşa ederek gerekli başvuruların yapılmaması halinde sitenin erişime engellenmesini talep edecek. 

RTÜK lisanssız yayın yapanlar hakkında 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca sulh ceza hâkiminden söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunacak ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Yorum Yap
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Medya Haberleri