Portakal'a yıldız yağmuru

Antalya Altın Portakal Film Festivali Onursal Başkanı Menderes Türel, bu yıl 45'incisi düzenlenecek festivale 'Bolero' ve '10' filmlerindeki rolüyle bir dönem hafızalarda iz bırakan Bo Derek, 2002 yapımı 'Piyanist' filminin Oscarlı oyuncusu Adrien Brody v

Antalya Altın Portakal Film Festivali Onursal Başkanı Menderes Türel, bu yıl 45'incisi düzenlenecek festivale 'Bolero' ve '10' filmlerindeki rolüyle bir dönem hafızalarda iz bırakan Bo Derek, 2002 yapımı 'Piyanist' filminin Oscarlı oyuncusu Adrien Brody ve son filmi 'The Wrestler' ile bu yıl verilecek Oscar ödüllerinin en güçlü adayı aktör Mickey Rourke'un katılacağını açıkladı.

45'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali tanıtım toplantısı, Hillside Su Otel'de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel ve Altın Portakal Film Festivali Başkanı Engin Yiğitgil'in katılımıyla gerçekleşti. Başkan Türel, festivalin 9 Ekim Cuma günü saat 18.30'da Talya Convention Center önünden hareket edecek festival korteji ile başlayacağını söyledi.

Festival kortejinin Işıklar Caddesi ve Atatürk Bulvarı'nı geçerek Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda sona ereceğini belirten Menderes Türel, açılış töreninde Müşfik Kenter'e Yıldırım Önal Anı Ödülü, Yılmaz Atadeniz ve Aydın Mesut Yurteri'ye Onur Ödülü, Hülya Avşar'a Sinema Başarı ödülü verileceğini, Filiz Akın'a ise Festival Nişanı takdim edileceğini kaydetti. Türel, gecenin Candan Erçetin konseri ile sona ereceğini söyledi.

GEÇMİŞTE 10 FİLM BULAMIYORDUK
Festivale 34 filmin yarışma amaçlı başvurduğunu ve bunlardan 16'sının ön elemeyi geçerek Altın Portal için yarışacağını kaydeden Festival Onursal Başkanı Türel, “Geçmişte yarıştıracak 10 filmi bulmakta zorlanıyorken, bugün 34 filmin yarışmak için başvuruyor olması hem Türk sinema endüstrisi açısından hem de Altın Portakal Film Festivali'nin geldiği nokta açısından önem arzediyor” diye konuştu.

Türel, uzun metrajlı film yarışmasının yanı sıra festival bünyesinde 25 kısa film, 26 belgesel film ve 28 yabancı film gösterimi yapılacağını belirtti. Türel, 45'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kapanış ve ödül törenin 19 Ekim Pazar gecesi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirileceğini aktardı.

700 BİN YTL ÖDÜL
Altın Portakal Film Festivali bünyesinde dağıtılacak ödüllerin 415 bin YTL, 4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali ve kısa film yarışması kapsamında verilecek para ödüllerinin 170 bin dolar civarında olacağını kaydeden Türel, “Toplam para ödülleri 700 bin YTL'ye yaklaşacak” dedi.

Türel, festivalin toplam bütçesinin ise 10 milyon YTL olarak hesaplandığını sözlerine ekledi. Türel, festivalin bu yıl Çin'in Elizabeth Taylor'ı olarak anılan ve 'Son İmparator' filminin oyuncusu Joan Chen, İranlı yönetmen Majid Majidi, 'Temel İçgüdü' filminin yönetmeni Paul Verhoven ve yapımcısı Marrio Cassar, Alman yıldız Jürgen Prochnow gibi önemli isimlerin yanı sıra üç sinema devini ağırlayacağını kaydetti. Başkan, Altın Portakal kırmızı halısında Bo Derek, Adrien Brody ve Mickey Roruke'un yürüyeceğini söyledi. Türel üç ismi şöyle tanıttı:

“Bo Derek, filmlerini tek tek anlatmaya gerek yok. Bolero ve 10 filmleriyle hafızalarda iz bıraktığını düşünüyorum. Bir başka isim Adrien Brody, 2005 yapımı King Kong'un oyuncusu ve 2002 yapımı Piyanist filminin Oscarlı oyuncusu. Üçünsü isim Mickey Rourke, 9.5 Hafta'nın unutulmaz oyuncusu ve son filmi The Wrestler ile bu yılki Oscar ödüllerinin en güçlü adayı.”

FESTİVAL BİZİ DE AŞTI
Altın Portakal Film Festivali ve Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil, dünyaca ünlü yıldızlara ev sahipliği yapacak fesktivalin aynı zamanda Türk sinemasının yıldızlarını da ağırlayacağını söyledi. Yiğitgil, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin en büyük yıldızları Antalya'ya geliyor. 45 senenin verdiği bu kadar uzun soluklu bir festival için Antalyalılara teşekkür etmek lazım. Şimdi bu festival çok büyük boyutlara ulaştı. Bizi de aştı, Türkiye'nin sınırlarını aştı. Festivalde yarışacak 16 Türk filmi birbirlerinden önemli.

Türkiye'inin en büyük yönetmenleri, en iyi sinema eserleri önce Antalya'da boy gösterecek. Bizim yıldızlarımız Nuri Bilge Ceylan'lar gibi, Zeki Demirkubuz'lar gibi, Hülya Avşar'lar gibi, Hülya Koçyiğit'ler gibi Antalya'da olacak. Türkiye'nin eski sineması, yeni sineaması, Yeşilçam'ı hepsi burada olacak.”

Engin Yiğitgil, filmleri Altın Portakal bünyesinde gösterildiği için yabancı starların Antalya'ya geldiğinin altını çizerek, daha önce festivale katılacağı açıklanan Charlize Theron ile ilgili ilginç bir açıklamada bulundu. Yiğitgil, “Filmi olmayanı almadık. Herhalde Theron bunu anlamadı. İstesek 10 tane Charlize Theron getiririz” dedikten sonra “Yok yok bunu yazmayın” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür/sanat Haberleri