Yağmur Duaları Başladı

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, yaşanan kuraklık nedeniyle yağmur duası yapılması için il ile ilçe müftülüklerine her hafta yüzlerce e-mail, faks, telefon, dilekçe ile talep geldiğini söyledi.Müftü Çağrıcı, İslam'da yağmur duasının sünnet olduğunu söyle

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, yaşanan kuraklık nedeniyle yağmur duası yapılması için il ile ilçe müftülüklerine her hafta yüzlerce e-mail, faks, telefon, dilekçe ile talep geldiğini söyledi.

Müftü Çağrıcı, İslam'da yağmur duasının sünnet olduğunu söyleyerek, "Peygamberimizin kuraklık zamanlarında yapmış olduğu bir duadır. Peygamberimiz de zaman zaman yağmur duasına çıkmıştır.

Çünkü kulun her türlü ihtiyacını Allah'a arz etmesi, sıkıntılarını ona sunması ve ondan yardımını, rahmetini, bereketini dilemesi bir kulluk ödevidir, kulun Allah'a karşı edebi ve terbiyesidir. Biz, zor zamanlarımızda cenabı hakka yüzümüzü yöneltir, elimizi açar, duamızı yaparız" dedi.

Çağrıcı, vatandaşlardan gelen talepleri ilçe müftülükleri kanalıyla yerine getirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Yarın (bugün) bazı müftülüklerimiz tarafından yağmur duaları yapılacak" dedi. Çağrıcı, bazı kurumlardan ve vatandaşlardan gelen talepleri dikkate alarak vaaz ve hutbelerde vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları konusunda telkinlerde bulunduklarını da söyledi.

 Çağrıcı, "Peygamberimiz 'Irmaktan abdest alıyor olsanız bile abdest suyunuzu ölçülü kullanın' diyor. Bu bir zihniyet, tutum, nimete saygı meselesidir. 'Ne kadar çok şey varsa kullanırım, harcarım' anlayışı İslami edebe, ahlaka uygun değildir" diye konuştu.

Yağmur dualarının genel olarak açık bir alanda yapıldığını ifade eden Mustafa Çağrıcı, yağmur duasına çıkmanın bir 'adabı' olduğunu söyleyerek, bunu şöyle anlattı: "Dua önceden ilan edilir. Küs olanlar barışır, çünkü gönül dünyalarında birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekir. Birbirleri üzerinde hakkı olanlar helalleştirilir.

Duaya gidilirken günahsızlığı dolayısıyla çocuklar önde bulunur. Yağmur duasında yağmurun aşağı inmesini sembolize etmek için eller yere doğru açılır. Duanın ardından kurbanlar kesilerek fakir fukaraya ikramda bulunulur"

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri