Bakanlıktan biber gazı genelgesi

Biber gazı kullanımına ilişkin yoğun şikâyetler üzerine, İçişleri Bakanı Güler imzasıyla valiliklere genelge gönderildi. Genelgede müdahalenin nasıl yapılacağı ayrıntılarıyla anlatıldı: “Önce il emniyet müdürü haberdar edilecek, müdür yardımcısı olay yeri

Biber gazı kullanımına ilişkin yoğun şikâyetler üzerine, İçişleri Bakanı Güler imzasıyla valiliklere genelge gönderildi. Genelgede müdahalenin nasıl yapılacağı ayrıntılarıyla anlatıldı: “Önce il emniyet müdürü haberdar edilecek, müdür yardımcısı olay yerinde olacak, kalabalıkta kadın ve engelli varsa atılmayacak, gazdan önce su sıkılacak” 
 
İçişleri Bakanlığı, son olarak Gezi Parkı eylemlerinde biber gazı kullanılmasının yoğun tepkilere neden olması üzerine bir genelge yayınladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, 18 Nisan’da gerçekleştirilen Toplumsal Olaylara Müdahale Esasları ve Gaz Mühimmatı Kullanımının Azaltılması Çalıştayı’nda konunun görüşüldüğü ve göz yaşartıcı mühimmat kullanımının azaltılması için yapılması ge re ken le rin be lir len di ği hatırlatıldı. 
 
* İL MÜDÜRÜ BİLECEK: Müdahale öncesinde il emniyet müdürüne bilgi verilecek, talimat beklenecek. 
 
* MÜDÜR YARDIMCISI OLACAK: Çevik Kuvvet veya Güvenlik Şube’den sorumlu müdür yardımcıları müdahalede hazır bulunacak.
 
* PLAN YAPILACAK: Sorumlu amir ve personel müdahale öncesi mutlaka toplantı yaparak, hareket tarzı belirlenecek. 
 
* ANONS EDİLECEK: Gaz kullanmadan önce kullanılacağı ses yükseltici araçlarla duyurulacak. 
 
* ÖNCE TOMA: Gazlı müdahaleden önce su püskürtücü panzer ve TOMA’lar kullanılacak. 
 
* ARA SİLAH: Gazdan önce, içinde boya veya biber gazı olan kapsüller atabilen darbe etkili savunma tüfeğinin ara silah olarak kullanılması sağlanacak. 
 
* OKUL, HASTANE VAR MI?: Okul, hastane, kreş ve huzurevi bulunup bulunmadığına dikkat edilecek, ilgisiz vatandaşların etkilenmemesi için azami özen gösterilecek. 
 
* MİKTARI AMİR BELİRLER: Gaz türünü ve miktarını en üst rütbeli amir belirleyecek ve sorumlu olacak. Kontrolsüz kullanıma mahal verilmeyecek. 
 
* YAŞLI, KADIN, ENGELLİ: Müdahale edilecek olan grubun yaşlı, kadın, engelli profili dikkate alınarak müdahale stratejisi belirlenecek. 
 
* EĞİTİMLİ PERSONEL: Gaz ve savunma tüfeği kursu almış personel, bir rütbelinin sevk ve idaresinde olacak ve bu rütbeli personelin talimatları doğrultusunda hareket edilecek. 
 
* MOLA VERİLECEK: Gazla müdahale edilen olayın uzun sürmesi halinde, gaz kullanımına ara verilecek. 
 
* SALDIRI YOKSA KULLANMA: Çevreye veya güvenlik güçlerine karşı fiili saldırı veya direniş olmadıkça gazlı müdahaleden kaçınılacak. 
 
* DURANA DOKUNMA: Direniş ve saldırısına son vermiş kişi veya gruplara karşı kesinlikle gaz kullanılmayacak.
 
* ÖNCE SES BOMBASI: Bazı durumlarda gaz fişeği yerine grubu tedirgin edip dağılmalarını sağlamak açısından ses ve ışık fişeği atılacak.
 
* SADECE ÇEVİK : Çevik Kuvvet dışında diğer birimlerin gaz fişeği kullanmasının önüne geçilecek.
 
* KAMERAYLA KAYDET: Orantısız güç ve aşırı gaz kullanımı iddialarını önlemek için müdahale kayıt altına alınacak. 
 
* MUTLAKA TUTANAK: Keyfi hareketleri önlemek için olaydan sonra mutlaka tutanak tutulacak. 
 
* EĞİTİM ŞART: Uygulamalı eğitimlere ağırlık verilecek. 
 
* TECRÜBE: Tecrübeli personel mümkünse değişmeyecek. 
 
GAZ BOMBASI BİLANÇOSU 
 
* 2 kişi öldü. 
* 2 kişi komada. 
* 11 kişi gözünü kaybetti. 
* Binlerce kişi hastanelik oldu. 
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri