İsrail durmak bilmiyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığına bağlı Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, dün başlayan hava saldırılarında ölenlerin sayısının 279'a çıktığını, yaralıların sayısının da 900'ü aştığını bildirdi. Yaralıların en az 150'sinin durumu

Gazze'deki Sağlık Bakanlığına bağlı Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, dün başlayan hava saldırılarında ölenlerin sayısının 279'a çıktığını, yaralıların sayısının da 900'ü aştığını bildirdi.

Yaralıların en az 150'sinin durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Dr. Muaviye Hasaneyn, görevlilerinin halen yıkıntılar altından ölü ve yaralı onlarca kişiyi çıkarmaya uğraştıklarını da kaydetti.

30 FARKLI HEDEF YERLE BİR

Gazze'deki dünkü ağır bombardımanın ardından İsrail savaş uçakları, Hamas'ın karakollarını ve diğer askeri binalarını vurmaya devam ediyor. İsrail'in, Gazze Şeridi'ne dün gece ve bu sabah erken saatlerde düzenlediği hava saldırılarında 30 farklı hedefi vurduğu bildirildi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas'ın halen güçlü bir cevap verme kapasitesine sahip olma olasılığını göz önünde bulundurduğu belirtilen İsrail kuvvetleri, dün geceden bu yana, roket saldırısı düzenlenebilecek birkaç bölgeyle birlikte 30 farklı hedefi vurdu.

İsrail'in, saldırıların başlangıcından bu yana 210 hedefi vurduğu belirtiliyor. Vurulan hedefler arasında, Gazze'deki bir cami de bulunuyor. İsrail, vurulan caminin, terör faaliyetleri için kullanıldığını iddia ediyor.

KARA OPERASYONU SİNYALİ
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, dün hava saldırılarıyla vurulan Gazze Şeridi'ne karadan girme ihtimalleri bulunduğunu bildirdi.
Barak, sözcüsü tarafından iletilen açıklamasında, "Her şeye hazırız. Vatandaşlarımızı korumak için kara kuvvetlerini konuşlandırmak gerekirse bunu yaparız" ifadesini kullandı.

GAZZE SINIRINA ASKER YIĞILIYOR
İsrail ordusunun, Gazze sınırı yakınına asker yığmaya başladığı bildirildi. İsrail radyosu ve haber ajansları, İsrail ordusunun Gazze sınırı yakınlarına zırhlı birliklerini konuşlandırdığını duyurdu.

MORGLARDA YER KALMADI
Gazze'deki Acil hizmetler ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Hasaneyn, hastanelerin morglarında yer kalmadığını, koridorların cesetler ve sedyelerle dolduğunu, yaralıların pek çoğunun durumunun kötü olduğunu belirtti. Hasaneyn, Arap ülkeleri hükümetlerinden Gazze'ye ilaç ve ameliyat gereçleri göndermelerini isterken, pek çok yaralının Gazze dışına gönderilmesi gerektiğini de ifade etti.

Hasaneyn, hafif ve orta derecedeki yaralılara bakamadıklarını, bunları evlerine göndermek durumunda kaldıklarını söyledi.
Gazze'de yaralılarla dolup taşan hastane yetkilileri, Mısır'dan Kahire'deki hastanelere yaralı taşımak için acil helikopter göndermesini istiyor.

FİLİSTİN'DE TEPKİ BÜYÜYOR
Hamas'ın 2007 haziran ayında bölgede yönetimi ele almasından sonra hedefindeki isimlerden biri olan ve Gazze'den çıkmak durumunda kalan El Fetihli yöneticilerden Muhammed Dahlan, İsrail'in operasyonunu şiddetle kınadı. Dahlan, "Hepimiz, Hamaslısı da El Fetihlisi de biriz" dedi.


Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz da bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. İsrail'i kınayarak saldırıları derhal durdurmasını istedi. Birleşmiş Milletlere, Dörtler Grubu'na, Arap ülkelerine müdahale çağrısında bulunan Feyyaz, Filistin'de (El Fetih ve Hamas arasında) iç barışın bir an önce sağlanmasını da istedi.


Batı Şeria'da Ramallah'ta, El Halil'de, Nablus'ta, Tubas'ta İsrail operasyonuna karşı gösteriler yapıldı. Bu gösterilere, uzun süredir ilk kez olmak üzere Hamas'ın da aralarında bulunduğu tüm Filistinli gruplar katıldı. Ramallah'ta Beyt El Yahudi yerleşimi yakınlarında bir grup Filistinli genç, İsrail askerlerine taşlarla saldırdı, askerlerle Filistinli gençler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerleri, Filistinli gençlere plastik mermilerle karşılık verdi.

Doğu kudüs'te de Arap gençleri operasyonu protesto etti. Çıkan olaylarda bazı gençlerin polis tarafından tutuklandığı ifade edildi.

Beytüllahim'de Gazze operasyonunu protesto eden Filistinli yetkililer, Noel ışıklandırmalarını söndürdü.

Filistin-İsrail barış görüşmelerinde, Filistin tarafına başkanlık eden Ahmed Kurey (Ebu Ala) ve bir grup El Fetihli yetkili, Gazze'ye göndermek üzere Filistin Kızılayı'na kan bağışında bulundu.

OLMERT: "BARIŞ TALEBİMİZE TERÖRLE KARŞILIK VERİLDİ"
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ne karşı girişilen operasyonla ilgili olarak, dünyada hiçbir ülkenin İsrail'in hedef olduğu roket ve füze saldırılarına tahammül gösteremeyeceğini ve tepki gösterme zamanının geldiğini savundu.

Olmert, saldırıların ardından düzenlediği basın toplantısında "İsrail'in Hamas'la ateşkesin sürdürülebilmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını, ancak ülkesinin barış isteğine terörle karşılık verildiğini" ifade etti. "İsrail'in savaş arzulamadığını, ama gerekirse de kaçınmayacağını" belirten Olmert, ülkesinin güneyindeki İsraillileri yeniden huzurlu yaşamlarına döndürme sözü verdi ve onların kaderlerine terk edilmeyeceğini söyledi. Başbakan, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Gazze'deki operasyonlarının uzun sürebileceğini de kaydederek sabırlı olunmasını istedi.

Filistin İnsan Hakları Örgütleri adına yapılan açıklamadaysa saldırılarda Gazze'deki emniyet teşkilatı dairelerinin ve polis karakollarının tahrip edildiği belirtilerek, polis kuvvetlerinin kasten hedef alındığı vurgulandı. Açıklamalarda, sivillere yönelik saldırıların, savaşta uyulması gereken kurallarla ilgili 4. Cenevre Sözleşmesi'nin 147. maddesinin ağır ihlalini oluşturduğu, dolayısıyla savaş suçu olduğunun altı çizildi.

Filistin İnsan Hakları örgütü El Hak, diğer örgütler adına da yaptığı açıklamada, ayrıca saldırıların zamanlaması ve hedeflerin niteliğinin, amacın mümkün olduğunca fazla sayıda insan öldürmek olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, vurulan karakolların sivil yerleşimlerin ortasında olduğuna ve saldırıların okulların dağılma saatinde gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

KATLİAM ÖNCESİNDE CEPTEN UYARI
İsrail'in, operasyonun başladığı günün gecesi Gazze'lileri telefonla arayarak evinizde silah varsa vuracağız şeklinde uyardığı ortaya çıktı. Gazzelilere telefonlarla yapılan uyarılarla, evlerinde silah bulunduranların vurulacağı bildirildi. Gazzeli yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, gece geç saatlerde birçok Gazzeli'nin cep telefonları aranarak "Önemli bir bildiri" ifadesiyle uyarılar yapıldı. Herhangi bir kaynak belirtilmeyen telefonlarda, Gazze sakinlerinden eğer evlerinde silah ve cephane bulunuyorsa evlerini terk etmeleri istendi ve "Silah varsa evlerinizi boşaltın, çünkü vurulacak" denildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri