Dolmabahçe’de Kritik Zirve: Biden ve Davutoğlu Masada

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe’de kritik bir görüşme gerçekleştirdi. İkili; terörle mücadele, Kıbrıs sorunu ve enerji güvenliği gibi bölgeyi yakından ilgilendiren stratejik konularda mutabakata vardı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti kapsamında gerçekleşen temaslarda ana gündem maddesi Orta Doğu’daki istikrarsızlık oldu. Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen çalışma yemeğinde bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Joe Biden, Irak ile Suriye’de devam eden IŞİD tehdidine karşı atılacak ortak adımları değerlendirdi. Beyaz Saray’dan görüşme sonrası yapılan resmi açıklamada, iki liderin terör örgütünün operasyonel gücünün zayıflatılması ve tamamen ortadan kaldırılması konusunda tam bir görüş birliği içinde oldukları vurgulandı.

Suriye ve Irak Politikalarında Ortak Payda

Görüşmenin en önemli başlıklarından biri de Suriye’deki siyasi dönüşüm süreci oldu. Liderler, bölgedeki kaosun sona ermesi adına Suriye’de kalıcı bir siyasi çözüm için çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda, Irak güvenlik güçlerine verilen desteğin artırılması ve Suriye’deki ılımlı muhalif unsurların güçlendirilmesi konularında iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı. Terörle mücadelenin sadece askeri değil, lojistik ve siyasi boyutları da masadaki yerini aldı.

Kıbrıs ve Enerji Güvenliği Dosyası

Zirve sadece sınır ötesi operasyonlarla sınırlı kalmadı. Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirebilecek Kıbrıs müzakereleri ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğini doğrudan ilgilendiren projeler de detaylıca ele alındı. Enerji koridorlarının güvenli bir şekilde tesisi ve Kıbrıs’ta çözüm odaklı müzakere sürecine verilecek destek, her iki tarafın da öncelikli başlıkları arasında yer aldı. Bu görüşme, iki müttefik ülke arasındaki bölgesel iş birliğinin geleceği açısından kritik bir dönemeç olarak nitelendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri