Avrupa'yı karıştıracak üç talep

Gelecek ay ve Mayıs'ta yapılacak Fransa seçimlerinde Sarkozy'yi yenerek Cumhurbaşkanı olması beklenen Sosyalist Lider Francois Hollande, Avrupa Merkez Bankası ile ilgili olarak çok çarpıcı ifadeler kullandı. Üç temel konuda yenilik isteyen Hollande'ın söz

Gelecek ay ve Mayıs'ta yapılacak Fransa seçimlerinde Sarkozy'yi yenerek Cumhurbaşkanı olması beklenen Sosyalist Lider Francois Hollande, Avrupa Merkez Bankası ile ilgili olarak çok çarpıcı ifadeler kullandı. Üç temel konuda yenilik isteyen Hollande'ın sözleri, Avrupa'yı karıştırma potansiyeline sahip.

Hollande, birinci olarak Avrupa Merkez Bankası'nın görev tanımının değiştirilerek tanıma "büyümenin" de dahil edilmesi yönünde talepte bulundu. Hollande, "Avrupa Merkez Bankası'nın görevleri açısından birinci koşul fiyat istikrarı; bu sağlandı. İkinci koşul spekülasyon ile mücadele; burada hala alınacak yol var. Üçüncü koşul ise büyümeye destek vermek. Büyümenin de Avrupa Merkez Bankası'nın görevleri arasına sokulması lazım" dedi. 

ESM İÇİN DE BÜYÜK TARTIŞMA

 Hollande'ın tartışma yaratacak ikinci açıklaması ise Temmuz'da devreye girecek kalıcı Avrupa İstikrar Fonu'nun da Avrupa Merkez Bankası fonlarına erişimini sağlayabilmesi. Bu konuya özellikle Almanya çok sert bir şekilde karşı çıkıyor. Ve Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu üzerine herhangi yeni bir yük eklenmesine karşı çıkıyor.

 MERKEL BAŞTAN KÖPRÜLERİ ATTI

Hollande'ın tartışma yaratacak üçüncü açıklaması ise Merkel-Sarkozy arasındaki anlaşmanın temelini oluşturan mali birlik ile ilgili oldu.

Hollande, 25 AB lideri tarafından bu ay imzalanan ortak mali birlik anlaşmasının da yeniden tartışmaya açılması gerektiğini savundu.

Hollande'ın son dönemde üst üste yaptığı bu açıklamalar Merkel ve Alman hükümetinin büyük öfkesine neden oldu.

Öyle ki, Merkel, seçimler öncesinde Hollande ile yapılması düşünülen görüşmeyi kabul etmedi. İkili arasında seçim sonrasında nasıl bir ilişki kurulacağı da ciddi anlamda tartışma yaratmış bulunuyor.

BÜYÜMEDE AVRUPA YATIRIM BANKASI

 Hollande'ın büyüme planlaması konusundaki önerisi ise Avrupa Yatırım Bankası'nın yeni kalkınma projelerine ve finansman sağlayan kuruluşlara fonlama ve destek sağlaması. Hollande, bunun yöntemi olarak da yeni projelerin finansmanı için sağlanacak tahvil ihraçlarını önerdi. Bununla birlikte, zaten gündemde olan finansal işlem vergisinin tüm türev ürünlere uygulanacak şekilde genişletilmesi de Hollande'ın önerileri arasında yer aldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri