Fındık fiyatları ne kadar? Bugün itibariyle son durum

Karadenizli'nin en önemli geçim kaynaklarının başındae olan fındık fiyatları ile can sıkıyor. Bu sezon istenilen rakamlara bir türlü çıkmayan ürün 7-8 TL civarına kadar düşmüştü. Son günlerde ise bu rakam 10,75 TL'ye kadar çıktı. Ancak bu rakam kesinlikle

Karadenizli'nin en önemli geçim kaynaklarının başındae olan fındık fiyatları ile can sıkıyor. Bu sezon istenilen rakamlara bir türlü çıkmayan ürün 7-8 TL civarına kadar düşmüştü. Son günlerde ise bu rakam 10,75 TL'ye kadar çıktı. Ancak bu rakam kesinlikle üreticinin istediği rakamların yakınında bile değil.
 
İstenen seviyeye ulaşmayan fındık fiyatları üreticiyi zor durumda bırakırken birtürlü yetkililerden de tatmin edici açıklamalar gelmedi. Fiyatların düşme nedenlerinin başında ise emanete bırakılan ürün ve yalnış rekolte tahminleri olduğu kaydediliyor.
 
GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
 
ŞubeEn düşükEn yüksek
Akçakoca09,25 TL09,75 TL
Çarşamba09,50 TL10,00 TL
Düzce09,25 TL09,75 TL
Fatsa09,75 TL10,25 TL
Gi̇resun09,71 TL10,35 TL
Ordu09,50 TL10,00 TL
Sakarya09,30 TL09,80 TL
Samsun09,50 TL10,00 TL
Terme09,50 TL10,00 TL
Trabzon *08,25 TL08,75 TL
Ünye09,25* TL09,75 TL
Zonguldak *09,00 TL09,50 TL

ÜRETİCİYE UYARI

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, küllenme hastalığına karşı üreticilerin bahçelerini kontrol etmesi gerektiğini bildirdi.
Üreticilere fındıkta küllenme hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Eyüpoğlu, "Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve küllenme hastalığı görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Eyüpoğlu, külleme hastalığının yapraklarda ve çotanaklarda zararlara neden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yapraklarda yaprak ayasını beyaz bir örtü şeklinde kapatarak, bitkinin foto sentezine engel olmakta. Bunun sonucu olarak da meyvelerin ve sürgünlerin istenilen düzeyde gelişememesine neden olmaktadır. Küllenmenin doğurduğu bu sonuçlar nedeniyle gelecek yılın ürününü dahi olumsuz yönde etkilenmektedir. Küllemeye karşı çiftçilerimizin öncelikle bahçelerinde bu hastalığa davetiye çıkartan ot mücadelesini zamanında yapmaları gerekmektedir. Bunun dışında sık dikim yapılmış bahçelerde hava dolaşımının sağlanması, güneş ışığından faydalanılması, ocaklardaki dal sayılarının da makul seviyelerde tutulmasına özen gösterilmelidir. Bahçelerdeki hastalıklı bitki artıklarının, bahçelerden uzaklaştırılarak imha edilmesi de hastalık etmeninin yayılmasının önüne geçmektedir."

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri