Yusufeli Barajı'nda çalışmalar sürüyor

Yusufeli Barajında gövde betonunun dörtte biri tamamlandı.

Artvin'de 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

10 Temmuz 2018 saat 23.00’de Yusufeli Barajında gövde beton dökümüne başlandı. Toplam 4 milyon metreküp gövde hacmine sahip barajda günde 7 bin metreküp ayda ise 200 bin metreküp beton dökülmesi planlanıyor. Yapılan programlamada gövde betonunun 2 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatında 18 Nisan 2019 tarihinde 7.500 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaştı. Bu miktar bin mikser betona eşdeğer olup; bu miktar beton ile 200 adet konut yapılabilir.

YUSUFELİ BARAJI VE HES

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam etmektedir. Ayrıca enerji santralinde elektromekanik parçalarının montajlarına da inşaat faaliyetlerine bağlı olarak başlanmıştır.

BARAJ GÖVDE BETONUNUN DÖRTTE BİRİ TAMAMLANDI

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın yaptığı açıklamada “Yusufeli Barajında Gövde beton döküm çalışmalarında 6 Mayıs 2019 tarihi itibarı ile 1 Milyon metreküp beton dökülerek gövde betonunda % 25 gerçekleşme sağlanmıştır. Yusufeli barajımız bugün itibari ile 94 metre yükselmiş durumdadır.” dedi.

‘’YUSUFELİ BARAJI 100 KATLI BİR GÖKDELEN YÜKSEKLİĞİNDEDİR’’

Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısa olduğunu açıklayan Aydın, Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metreküp beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde 20 cm kalınlığında beton yol yapılabilir.

“PROJE İLE YAKLAŞIK 600 BİN KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAKTIR”

Bununla birlikte Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metreküp beton ile her biri 120 metrekare 10 bin konut yapılabilir. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar TL katkı sağlayacaktır. Proje ile yaklaşık 600 bin kişinin enerji ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

‘’ÇORUH’TA TAŞKIN RİSKİNİ DE AZALTILACAK’’

Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri