Trabzon'da kanser alarmı

Trabzon Yomra Sağlık Grup Başkanı Dr. Nimet Baki, Trabzon’da geçen yıla oranla kanser vakaları sayısında artış olduğunu söyledi.Baki, yaptığı açıklamada “Evet kanser sayısında artış var. Türkiye’de kayıtçılık uluslararası standartlar seviyesine ulaşmıştır

Trabzon Yomra Sağlık Grup Başkanı Dr. Nimet Baki, Trabzon’da geçen yıla oranla kanser vakaları sayısında artış olduğunu söyledi.

Baki, yaptığı açıklamada “Evet kanser sayısında artış var. Türkiye’de kayıtçılık uluslararası standartlar seviyesine ulaşmıştır. Bu nedenle son yılların kanser verileri değerlendirildiğinde çarpıcı olduğu izlenmektedir. Bu artışın bir nedeni kanser vakalarının gerçekten yıllar içinde tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de artıyor olması, diğer nedeni ise işte kayıtçılık gelinen noktadır. Trabzon’da kanser vakalarının kayıt edildiği Sağlık müdürlüğüne bağlı kanser kayıt birimi bu işi mükemmelce yapmaktadır. Türkiye’deki birkaç merkezden birisidir” dedi.

 

ÇERNOBİLLE ALAKASI YOK

Baki, kanser vakalarının artış nedeninin çerbonilden kaynaklanmadığını ifade etti.

“Çernobil’den dolayı kanser vakaları artmış olsaydı troit ve kemik iliği kanserlerinde büyük bir artış bekleniyordu. Bölgemizde bu kanser vakalarında anlamlı bir artış gözlenmemiştir” diyen Baki, “1986 yılında yaşanan felaketten sonraki 20 yıl içinde yöre halkının yaşadığı tedirginlik değerlendirildiğinde bilimsel açıdan konunun açığa kavuşturulması amacı ile büyük bir araştırma Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Rize ili Fındıklı, Pazar, Ardeşen ilçeleri, Edirne Eskikadın, İsmailce ile kontrol grubu olarak da Isparta ili Eğirdir ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Edirne- Rize illeri ile kontrol grubu olarak alınan Isparta ili kanser görülme sıklığı eşdeğer seviyede bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

 

Batuhan Hazar ÇAVDAR / Haber61.net

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri