Trabzon- Erzincan demiryolu

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu’nun Gümüşhane üyeleri, son günlerin tartışma konusu olan Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi gündemi ile toplandı.Toplantıya Kalkınma Ajansı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, İl Özel İdaresi Genel Sek

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu’nun Gümüşhane üyeleri, son günlerin tartışma konusu olan Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi gündemi ile toplandı.

Toplantıya Kalkınma Ajansı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Bayındırlık ve İskan Müdürü Cengiz Varol, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü İhsan Altuntaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Elbeyi Gergin, Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Gökhan Kömürcüoğlu, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kıymet Koyun katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan kurul üyeleri Gümüşhane’nin kalkınması için fırsat olarak değerlendirilen demiryolunun niçin Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon hattından geçmesi gerektiğini anlattı.

Gümüşhane’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından Türkiye ortalamasının altında olmasının temel nedenlerinden birisinin; ulaştırma ağlarından oldukça uzak mesafede yer alması olduğunu ifade eden kurul üyeleri, “Demiryolu ve havayolu ile ulaşımın gerçekleştirilemediği Gümüşhane’de şehirlerarası ve şehir içi ulaşım sağlıksız ve diğer ulaşım alternatifleriyle kombinasyonu bulunmayan karayolu merkezli bir yapı üzerine kuruludur. Bu nedenle Trabzon-Erzincan Demiryolu hattı projesi, gelişmişlik ve rekabetçilik endekslerine göre Türkiye’nin en geri kalmış 5 ili arasında yer alan Gümüşhane’nin ulaştırma kombinasyonunun çeşitlendirilmesi, ticari ve sanayi hayatının canlandırılması, zengin maden, orman, gıda, tarım ve hayvancılık ürünlerinin bölgesel, ulusal ve uluslararası mal ve hizmet pazarlarına daha düşük taşıma maliyetleri ile ulaştırılması, eksik olan sermaye yatırımlarına kavuşması, zengin tarihi ve kültürel altyapısı ile bölgesel turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesi, Gümüşhane’de yeni kurulan üniversitenin daha fazla aday öğrenci tarafından tercih edilmesi, daha fazla istihdamın sağlanması, sosyal yaşam standartlarının yükseltilebilmesi, kısacası Gümüşhane’nin kalkındırılması içi bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.” dedi.

DEMİRYOLU GÜZERGAHI GÜMÜŞHANE İÇİN ÖNEMLİ

Trabzon ve Erzincan illeri arasında yapılması düşünülen demiryolu hattının coğrafi olarak dezavantajlı konumda bulunan Gümüşhane’den geçmesinin Gümüşhane’ye sağlayacağı sosyal ve ekonomik katkıların ötesinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kalkınması açısından da son derece önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Gümüşhane’den geçecek olan demiryolu güzergahı ile sadece Gümüşhane’nin kalkındırılması değil aynı zamanda Trabzon’un da madencilik, ticaret, turizm ve eğitim sektörlerinde gelişmekte olan bir pazara açılması sonucu ortaya çıkacaktır. Bölgedeki gelişmişlik düzeyi düşük il ve ilçelerin gelişmişlik düzeyi en yüksek il olan Trabzon’a ulaşımının kolaylaştırılması, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin rekabetçilik seviyesini arttıracak, bölgenin küresel ekonomik rekabetin önemli oyuncularından biri haline gelmesine katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan, Trabzon-Erzincan demiryolu projesinin sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir proje kimliğinin olduğu gerçeğinden hareketle, bu projenin Trabzon’un en fazla göç aldığı illerin başında gelen Gümüşhane’nin Trabzon’a, bir başka ifade ile bölgedeki en fazla yaşamsal paydaşlığı olan iki ilin birbirine daha fazla yaklaşması sağlanacaktır. Bu nedenle Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi sadece Trabzon’u Erzincan’a bağlayan yerel bir altyapı projesi olarak değil, Doğu Karadeniz Bölgesinin sürdürülebilir kalkınması için de önemli bir fırsat olarak ele alınmalıdır. Burada belirtilen ve belirtilmeyen hususlar dikkate alındığında Trabzon-Erzincan Demiryolunun, etkileyeceği nüfus, sağlayacağı ekonomik ve sosyal faydalar açısından, daha önce Gümüşhane Valiliği tarafından hazırlanan değerlendirme çalışmasında da belirtildiği üzere en kısa zamanda ‘Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon hattı’ ile hizmete sokulmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Gümüşhane Kalkınma Kurulu Üyeleri olarak, devlet imkanlarının el verdiği ölçüde Türkiye’nin tamamının demiryoluna kavuşmasını arzu etmekte, demiryolu ulaşımının yaygınlaşmasını zaruret olarak görmekteyiz.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri