Kürtün'de babadan oğula meslek

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinin Araköy köyüne bağlı Ekmekçiler Mahallesi'nde yaşayan 10 aile, taş fırınlarda üretikleri ekmekleri çevre il ve ilçelerin semt pazarlarında satarak geçimlerini sağlıyor. Araköy köyü sakinlerinden Coşkun Tozlu, Aa muhabirine ya

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinin Araköy köyüne bağlı Ekmekçiler Mahallesi'nde yaşayan 10 aile, taş fırınlarda üretikleri ekmekleri çevre il ve ilçelerin semt pazarlarında satarak geçimlerini sağlıyor.

Araköy köyü sakinlerinden Coşkun Tozlu, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, taş fırında ürettiği ekmeklerle ailesinin geçimini sağladığını belirterek,

"Ekmekçilik dedemden babama, babamdan da bana geçen bir gelenektir" dedi.

Mahallelerinin adının ürettikleri ekmekten dolayı Ekmekçiler Mahallesi olduğunu anlatan Tozlu, "Mahallemizde 10 aile ekmek üretimi yapıyor. Asırlardır bu böyle. Ekmekçilik dededen kalan bir mirastır. Ürettiğimiz ekmek bayatlamaz. Tansiyon ve şeker hastalarına çok iyi gelir" diye konuştu.

Ürettikleri ekmekleri Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illeri ile çevre ilçelere, yaz aylarında da Kadırga, Kazıkbeli, Güvende ve Erikbeli gibi yaylalara sattıklarını ifade eden Tozlu, "24 saat çalışmamız halinde 450 ekmek çıkarıyoruz. Ancak, o kadar ekmeği satmak çok zor. Ürettiğimiz ekmeklerden kuru peksimet de yapıyoruz. Özellikle peksimet için çok talep oluyor" dedi.

Ekmeğin tamamen taş fırınlarda üretildiğini kaydeden Tozlu, şunları söyledi:

"Fırını odunla yakarak kızdırıyoruz. Doğal buğday unu dediğimiz tandırlık un kullanıyoruz. Buğdayın sadece kalın kabuğu alınıyor, ince kabuğu alınmıyor. Buna kepekli un diyoruz. Unu makinelerde yoğururken bize özgü 'ekşi maya' dediğimiz maya kullanıyoruz. Makine ile yoğrulan hamurun kabarmasını bekliyoruz. Daha sonra hamuru somun halinde fırına vererek pişiriyoruz. Ekmeğimiz tamamen organiktir. İçinde sadece su, un ve tuz vardır. Bunun dışında hiçbir katkı maddesi yoktur. Taze ekmek isteyenlere fırından çıkardığımız somunlardan, peksimet isteyenlere de kuru ekmek dediğimiz peksimetleri satıyoruz."

Anne Zelfi Tozlu ise kendisinin de oğluna yardımcı olduğunu, ekmek pişirmeyi annesinden öğrendiğini belirterek, "Fırında ekmek pişirmeyi, hamur yoğurmayı annemden öğrendim. O zamanlar hamuru ağaçtan yapılmış teknelerde yoğururduk. Ancak, son yıllarda hamur yoğurma makineleri çıktı. Şimdi onunla yoğruluyor. Büyük bir kolaylık. Çocuklarımın baba mesleğini sürdürmelerinden dolayı çok memnunum. Ekmeklerini kazanmak için gurbete gitmediler. Babalarından öğrendikleri sanatı benim yanımda sürdürüyorlar. Böylece evlat hasreti de çekmiyorum" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri