KOSGEB Trabzon'da firmaları batırıyor

 Trabzon’da KOSGEB’e güvenerek kredi çeken firmalar ödeme yapılmayınca iflasın eşiğine geldi.“KOSGEB orta ölçekli firmaları desteklemek üzere faaliyette bulunan bir devlet kurumu. Tanıtım, ARGE, fuar gibi konular başta olmak üzere birçok konuda firmalara

 

Trabzon’da KOSGEB’e güvenerek kredi çeken firmalar ödeme yapılmayınca iflasın eşiğine geldi.

“KOSGEB orta ölçekli firmaları desteklemek üzere faaliyette bulunan bir devlet kurumu. Tanıtım, ARGE, fuar gibi konular başta olmak üzere birçok konuda firmalara geri ödeme desteği vermekte.

Bu destekler içerisinde 2011 yılının sonlarında "Genel Destek" adı ile yeni bir destek paketi kapsamında Trabzon’da yüzlerce firma başvuruda bulundu. Bu firmaların birçoğu kurul onayını alarak proje takvimlerini başlattı ve halen yürütüyor durumda.

Ancak firmaları çoğu bugün büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kaldı. Çünkü KOSGEB'İN 30-45 gün arasında ödenir dediği geri ödemeler bazı firmalarda 5-6 ay olmasına rağmen halen yapılmamış durumda.

Geri ödeme desteği alacağız diye düşünen yüzlerce firma bu destek kapsamında bir yığın tanıtım işleri yaptırdı, makine teçhizat aldı veya yeni personel istihdam etmeye başladı. Firmalar ellerinde avuçlarında ne varsa, hatta bırakın bunu borç para yada banka kredileri ile taahhüt ettikleri tüm ürün ve hizmetleri alıp ödemelerini peşin olarak yapmalarına ve tüm evraklarını KOSGEB'e teslim etmiş olmalarına rağmen geri ödeme alamamış durumda.

Zaten ekonomik zorluklarla mücadele eden firmalar üstüne birde bu durumla karşı karşıya kalınca büyük sıkıntın içerisine girmiş durumdalar. Çünkü bu destek paketinde üst limit 250 bin lira. Birçok firma neredeyse bu rakama yakın harcama yapmış durumda ve bu tutarlar orta ölçekli bir firmayı oldukça etkileyecek büyüklüktedir.

Üstüne birde KOSGEB’den hiçbir olumlu-olumsuz cevap alamamak ise işin daha kötüsü. KOSGEB'in firmalara söylediği tek şey "bu para bir gün mutlaka ödenir ama tarih veremeyiz" demek.

Halbuki bu büyüklükteki rakamlar orta ölçekli bir firmanın göz ardı edemeyeceği kadar büyük. Hem firmalara siz işinizi tanıtın firmanızı büyütün biz size destek olacağız deyin hem de bir ay sürer dediğiniz ödemeler 6 ayda yapılmamış olsun.

Bu rakamları harcayıp geri ödeme almadığında bile sıkıntıya düşmeyen bir firmanın zaten desteğe ihtiyacı yok demektir. Asıl mesele burada finansman sıkıntısı çeken firmaların durumudur.

Hatta söylentilere göre ödemeler Mart 2013'e kadar durdurulmuş. Eğer gerçekten böyle bir durum var ise birçok firma belki destek alacağım diyerek girdiği bu yolda iflas ederek varlığını sonlandırmak zorunda kalacak. “ 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri