Karadeniz'in toprak haritası

Türkiye'nin 1975 yılında hazırlanan toprak haritasının yenilenmesi için çalışma başlatan Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TÜBİTAK desteğini alamayınca Karadeniz haritasını hazırlamaya başladı. Türkiye'de 1975 yılında yapılan tarım arazileri

Türkiye'nin 1975 yılında hazırlanan toprak haritasının yenilenmesi için çalışma başlatan Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TÜBİTAK desteğini alamayınca Karadeniz haritasını hazırlamaya başladı.

Türkiye'de 1975 yılında yapılan tarım arazilerinin tespiti, özelliklerinin belirlenmesi, taşlık, drenaj meyil, durumlarının tespiti, toprak içerisindeki materyalleri neler, gübre durumu gibi birçok toprak bilgisini içeren çalışmanın güncellenmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce hazırlanan proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'ne sunuldu ve bilimsel çalışma olarak kabul edildi. Bakanlık projenin Türkiye çapında uygulanmasına
karar verirken, proje TÜBİTAK'a gönderildi. TÜBİTAK projeye olumsuz yanıt vermesinin ardından proje Sinop, Artvin, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun'da uygulanmaya başlandı.

Tarım topraklarının gübreleme açısından özelliklerinin ne olduğunun en son 1975 yıllarına dayanan verilerle halen kullanıldığını belirten Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, Türkiye çapında tarım arazilerinde her kilometrekareden toprak analizlerinin yapıldığını hatırlattı. Bu çalışmayla toprağın istediği gübre miktarı ve gübre çeşidi, toprakların taşlık, drenaj, meyil durumu, toprağın yapısının incelenerek ayrı ayrı haritalandırıldığını belirten Osman Özdemir, illere göre topraktaki potasyum, kireç, fosfor kireç gibi birçok maddenin durumu, eksiklikleri ve fazlalıklarının tespitli olduğunu, ilgili birimlerin halen bu haritaları kullandığını belirtti.

Uyguladıkları projelerde toprak durumunun aradan geçen 33 yılda tespiti için sorumluluk bölgelerinde çalışma başlattıklarını, projenin kabul gördüğünü ve genel müdürlük tarafından Türkiye geneline uyarlandığını ifade eden Özdemir, geçen sürede Türkiye'nin topraklarına ne olduğunun cevabının aranacağını ama TÜBİTAK desteği olmadığı için bölgesele dönüldüğünü söyledi.

Numune yerlerinin uydudan tespit edildiğini ve 30 yıl sonrada aynı noktalardan numune alma imkanının sağlanacağını ifade eden Özdemir, "Birçok tarım projelerinde eski haritalar kullanılıyor. Geçen süre zarfında toprakta birçok değişiklik meydana gelmiştir. Bu nedenle yeni toprak haritasının çıkarılması tarım ülkesi Türkiye için çok önemli" dedi. 2009 yılında Samsun'daki çalışmaların tamamlanacağını ve 739 numune noktasından 347 numune alındığını ifade eden Özdemir, 2168 kilometre karelik tarım alanında
çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri