Fındıkta rekolte ne kadar olacak?

İşte beklenen rakamlar

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yaklaşık 60 bin üreticiden 107 bin ton dolayında fındık alımı yaptı.

TMO Fındık İşleri Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ofisin 6 Eylül’den itibaren 2017 ürünü fındık alımı yapmaya başladığı belirtildi. 41 merkezde fındık alımının devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, en fazla ürünün 78 bin tonla Ekim ayı içinde alındığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Günlük üreticiden 3 bin ton alım yapılıyor. Bugüne kadar 60 bin üreticiden 107 bin ton alım gerçekleştirilmiştir. Üretici hesaplarına 960 milyon lira ödeme yapılmıştır. Kalan bakiye bir hafta içerisinde üretici hesaplarına aktarılacaktır. 1-31 Ekim 2017 tarihleri arasında ise 78 bin ton alım yapılmıştır. Önümüzdeki süre için 16 bin üreticiye 38 bin ton ürün için randevu verilmiştir.”

KARAN: REKOLTENİN 150 BİN TONA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, TMO’nun fındık alımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TMO’nun, fındık piyasasındaki düzenleyici rolünü çok iyi yerine getirdiğini ifade eden Karan, şöyle dedi:

"2 ay gibi bir sürede 100 bin tonun üzerinde bir fındık alması bunu doğrulamaktadır. TMO’nun yılbaşına kadar 150 bin tona ulaşması bekleniyor. Bu da çok ciddi bir rakamdır. Borsa ve ihracat verilerini göz önünde bulunduracak olursak, yılbaşına kadar rekoltenin yüzde 70’inin serbest piyasada işlem görmesi bekleniyor. Daha önceden de ifade ettiğimiz gibi, bu sezon fındıkta karlı çıkacak olan TMO olacaktır. Şu anda serbest piyasada üreticinin fındığına 10 lirayı çok görenler, TMO’nun kapısında sıraya girecektir” 

Öte yandan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden verilen bilgiye göre, 1 Eylül’de başlayan 2017-2018 ihracat sezonunun ilk 2 ayında Türkiye’nin 66 bin 160 ton iç fındık ihraç ettiği belirtilerek karşılığında 432 milyon 418 bin 695 dolar gelir elde edildiği kaydedildi. Türkiye’nin geçen sezonun aynı döneminde ise 41 bin 290 ton iç fındık ihracat ederek 388 milyon 723 bin 688 dolar gelir sağladığı öğrenildi. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri