Fındık sistem olmazsa biter

Necdet Gürsoy yaptığı açıklamada, yıllardır fındık sorunlarının konuşulduğunu ancak bir araba tekerleği kadar yol alınmadığını savundu. Yıllardır konuşulan ve gerekli alt yapı çalışmaları yapılan lisanslı depoculuğun dahi halen hayata geçirilemediğini söy

Necdet Gürsoy yaptığı açıklamada, yıllardır fındık sorunlarının konuşulduğunu ancak bir araba tekerleği kadar yol alınmadığını savundu. Yıllardır konuşulan ve gerekli alt yapı çalışmaları yapılan lisanslı depoculuğun dahi halen hayata geçirilemediğini söyleyen Gürsoy, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde artık lisanslı depoculuk hayata geçmesi gerekiyor. Bu fındık ticaretinin ciddiyetini ortaya çıkararak ve büyük oranda emanetçilik sistemini ortadan kaldıracak. Hem de fındığını satmak istemeyen üreticinin deposu olacak. Elindeki kağıdı ile kredi bulma imkanı olacak. Bu konuşmakla olmuyor. Artık buna neşterinin vurulması gerekir. Eğer buna neşter vurulamazsa bu hasta fındık yatakta kalır. Durum o kadar ciddi bir duruma geldi. Bugün lisanslı depoculuğun alt yapısı hazırlandı. 150 bin tonluk depo yapıldı. En azından bu hayata geçsin. Bugün en azından bu mekanizma çalışmıyorsa fındığın çözüme kavuşması mümkün değildir" diye konuştu.

FINDIK, EVİN İSTENMEYEN KIZI OLDU

Fındığın artık tüm tarafları memnun etmeyen 'evin istenmeyen kızı' haline geldiğini, bu nedenle sözün bittiği yerde olduklarını, bir sisteme kavuşturulamaması halinde Doğu Karadeniz için fındığın bittiğini savunan Gürsoy şöyle konuştu:

"Bizim konuşmamız ya da sürekli gündeme getirmemiz artık bir anlam ifade etmiyor. Burada siyasilere de görev düşüyor. Fındık bugün sadece üreticiye değil devlete de sorun oldu. Sadece toplayan, üreticisi ya da manavı değil sanayici memnun değil. Alıcısı da memnun değil satıcısı memnun değil. Bunu destekleyen devlet de memnun değil. Çözüme kavuşması için konuşmanın bitip, uygulamaların başlaması gerekiyor. Ulusal Fındık Konseyi'ne (UFK) de söylemek istediklerim var. UFK bu metotla çalışacaksa hiçbir sorunu çözemez. UFK'nın görüşlerinin Tarım Bakanlığı bünyesinde kabul gördüğü sinyalleri görüyoruz. UFK görevini daha aktif ve hızlı yapmalıdır. Bu şekilde devam ederse başarılı olmaları mümkün değildir.

Sorunları halledemedik

8 yıldır fındığı konuşuyoruz. Ama baktığımız zaman bir tekerlek boyu kadar sorunu halledemedik. Bugün çiftçi kayıt sisteminde bulunan üreticilerin çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. Devlet artık beni üretici olarak görmeyecek. Benim üreticilikle bir alakam yok ki. Fındığa sadece fındığı toplamak için gidiyorsam devlet bana mazot parası vermeyecek. Artık yeni bir envanterin çıkarılması şarttır. Bunun için artık zaman kalmamıştır. Eğer çözüm bulunmazsa bu fındık 2009 yılında hükümetin programında sisteme kavuşturulmazsa Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık işi bitmiştir"

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri