Eren'den olay açıklamalar

Yaklaşan Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde tavrı en çok merak edilen isimlerin başında gelen mevcut Başkan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren'den çok konuşulacak açıklamalar… TRABZON BÖYLE BİR İMKANI KAÇIRMAMALI  Yerel seçimlerde Şadan Eren ism

Yaklaşan Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde tavrı en çok merak edilen isimlerin başında gelen mevcut Başkan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren'den çok konuşulacak açıklamalar…

 

TRABZON BÖYLE BİR İMKANI KAÇIRMAMALI

 

Yerel seçimlerde Şadan Eren ismi son ana kadar gündemde kaldı. Siyasete girmemenizin nedenleri Ticaret Odası'ndaki hedeflerinizle alakalı olabilir mi?

 

Trabzon'da belediye başkanlığı için ismimiz ortaya atıldı. Bizim böyle bir talebimiz olmadı ancak, yaptıkları anketlere bizi koymalarından ve ilk sıralarda yer almamızdan dolayı mutlu olduk. Şadan Eren'in tek başına başarısı değildir bu, TTSO'nun başarıları ve yönetim kurulunun başarılarıdır. Odalar Birliği'ndeki başarılarıdır. Demek ki bir görev verildiği zaman biz de bunu iyi yapan insanlarız. Halkın temayülünde ilk 2'de olmak ilk 3'te olmak bizi memnun etmiştir. Ticaret Odası ile ilişkilendirmek tam olarak mümkün değil, kimine göre öyle olabilir, kimine göre farklı olabilir.

Milletvekilliği seçimlerinde de ismim geçiyordu, o zamanda “Ben TTSO başkanıyım ve TOBB'da yönetim kurulu üyeliğim var” diyordum. Hiçbir zaman bir makamda iken orayı basamak olarak kullanıp, diğer makam için hazırlık yapmamışımdır. Belediye seçimleri içinde aynı ifadeleri kullandım. İnsanlar bazen 'ben kesinlikle aday olmam' gibi net ifadeler bekliyorlar. Benim üslubumda bu yok. 'Kader' diyorsun. Bir gün başka türlü karar da vermiş olabiliyorsun. O türlü cevabı vermeyi hiçbir zaman uygun görmemişimdir.

TOBB üyeliğini bıraktığımız zaman Trabzon'dan başka bir yedeğin oraya gitme şansı yoktur. Oranın yedeği tamamen kendi içerisindedir. Başka şehirlerden gelir. Trabzon'un da böyle bir imkanı kaçırmasını da kendi adıma uygun görmem.

 

MECLİS İRADESİ 'ADAY OL' DERSE OLURUM

 

Ben aslında şunu sormak istiyorum, ticaret odasında tekrar aday olacağınız için mi siyasete girmediniz?

 

Hayır, hiç ilgisi yok. TTSO'da hizmet eden bir kişiyim, kendi adıma şu kararı verebilirim. Bundan sonra bir yerleri kafamda oluşturmuyorum. Ancak meclise geleceğim. Mecliste bana göre olmam lazım. 'Niçin' derseniz; kendimi bir yerlerde gördüğüm için değil. 10 yılımı vermişim. Benden sonra eğer birileri gelecekse 10 artı 1'le başlamalı.

Hemen bu kadar birikim, bu kadar çalışma içerisinde olan bir insanın kenara çekilmesi ve yeni gelenlere yardımcı olmama gibi bir düşünce içerisinde olursak bu  yakışmaz.

Ama meclise geldikten sonra da ben bir yere aday olmam. Meclisin iradesiyle illa da arkadaşlar 'aday' ol derse burada da kaçmak benim hakkım değil. Çünkü bu bir hizmettir. Bu hizmetten de kaçamayız. TTSO'da bir şekilde mecliste olmak, TOBB'da ki görevimizi sürdürmek isteriz. TOBB Trabzon için önemli bir yer. Eskiden bazı konuları halledebilmek için aylarca Ankara'ya gidiyorduk. Şimdi kimse bilmeden bir telefonla çözülebiliyor konular. İnsanlarda çok kolay zannediyorlar.

Bazı şeyleri basına açıklayamıyorsun, o zaman da bir şey yapılmamış gibi de göz ardı edilecek duruma geliyor. Şöyle bir bakarsanız ilk 4 yıldan çok daha fazla işler yapılmıştır.

 

KİMSEYİ KARŞIMDA RAKİP OLARAK GÖRMÜYORUM

 

14 Şubat'ta meclis üyeleri seçimi var. 35 grupta 94 kişi seçilecek. Bu seçimde 94 kişinin olması yani daha fazla kişinin olması seçimlere nasıl yansır?

 

Daha objektif karar verilmesini yansıtabilir. Daha sağ duyulu kararların çıkabileceğini düşünüyorum. Eskiden şu sıkıntılar vardı; meclis 50 kişi idi, yaklaşık 11 kişi yönetim, 4'de meclis başkanlık divanı 15. 23 kişi bir grup 23 kişi de bir grup oluyordu. Aradaki 5 veya 6 kişiyle seçimin sonucu 2 liste olduğu zaman etkilenebiliyordu. Çoğu zaman da TTSO seçim sonuçları kuralara düşerdi. Ağırlıklı olarak kura çekimleri yaşanırdı.

Tek liste olmamız en büyük arzumuzdur. TTSO üyelerine hizmet yeridir. Çekişmeler inşallah olmaz. Burada herkese görev düşüyor. Bize bizden küçüklere, özellikle bizden büyüklere çok daha fazla görev düşmektedir. Ben şunu rahatlıkla söylebilirim; duruşumda hiçbir değişiklik olmaz. Oda seçimlerinin dışarılarda konuşulmasının, aşırı derecede televizyon programlarında yer almasını tasvip etmiyorum.

İlk defa da seçimler öncesinde bu anlamda sizle konuşuyorum. Ve size, şunu söylemek isterim ki; hiç kimseyi karşımda rakip olarak görmüyorum. Karşımda da görmüyorum, yanımda da görmüyorum. Orası bir camiadır. Bu camia birlikteliğini ve bütünlüğünü sağlamalıdır. Bunda bizlere çok daha fazla görev düşüyor.

 

Bizim görevlerimiz geçmişte yaptıklarımızdan dolayı vefa bekleme yeri değildir. Biz ürettiğimiz ve proje ürettiğimiz müddetçe oralarda olmalıyız. Odalardaki görevler artık temsil makamı olmaktan çıkmıştır. Üretme yeridir. Bunun için de herkes ona göre davranmalıdır.

 

ÜYELERİMİZ NEYİN NE OLDUĞUNU BİLECEK VASIFTA İNSANLARDIR

 

Son meclis toplantısında TTSO meclis üyesi Muhammet Sözen'in Ali Osman Ulusoy için 'Meclisin önünü tıkıyor' ifadesinden dolayı tartışma yaşandı.

Çok önemli bir iddia. TTSO başkanı olarak siz böyle bir düşünceye katılıyor musunuz? 

 

Şu aşamada bizim bu tür yorumlara girmemiz hiçbir şekilde doğru olmaz. Bu türlü demogojilere girmeyi tasvip etmiyorum. Seçim arifesinde bu türlü şeyleri konuşmak biraz önce söylediklerimle ters düşürür beni. Seçim atmosferine girmişizdir. Propaganda yaparak, kendimizi anlatarak, bu doğrudur, bu yanlıştır diyerek seçime gitmemizin bir manası olmaz. Bizim yapmamız gereken üyelerimizi sandığa getirmeyi sağlamak. Üyelerimiz neyin ne olduğunu bilecek vasıfta insanlardır. Hepsi konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu insanların iradesini bu tür tartışmalarla etkilemek doğru olmaz.

 

'BANA NE' DEMEK BANA YAKIŞMAZ

 

Peki o zaman şöyle bir soru sorayım; aynı iddia kamuoyunda sizin için de dillendiriliyor. Aynı kişilerin uzun yıllar TTSO başkanlığı yapmasının bir durgunluğa yol açtığı konuşuluyor… 

 

Size ben sorayım, o zaman, şu ana kadar getirdi mi, getirebilecek mi?

Fal bakmakla mı karar vermek lazım, yapılanlara bakmakla mı? Varsayımla düşünmek bana göre çok doğru olmaz. Ayrıca ben şunu söylüyorum; ben hiçbir yere aday değilim. Meclis bir görev verirse elimden geldiği kadar yapmaya çalışırım. Kabul ederim veya etmem o da ayrı bir durum. Meclis kendisi iradesini ortaya koyar, bize de bir görev düşerse görevden kaçamayız. 10 sene emeğini vermiş birisi olarak bundan sonra 'Bana ne' demek bize yakışmaz.

 

BAŞKALARI İTTİFAK İÇİNDEYSE ONU BİLEMEM

 

Şu aşamada Ali Osman Ulusoy ile karşı karşıya geldiğiniz görünüyor. İttifak söylentileri de var. Hatta bu ittifat 'Kutsal'mış. (Gülüyor)

 

Böyle bir ittifak söz konusu değil. Önce meclis oluşur. Ortaya çıkan iradeye bakılır ona göre bir şekillenme oluşur. Yoksa çok fazla o konuyu karıştırmayı doğru bulmuyorum.

Bu kutsal ittifak kimden çıktığını bilmiyorum. Bir kere niye kutsal olsun. İttifak artı bir de kutsal. Kutsal'ı niye olacak. Herkes kendi grubundan meclisine çalışıyor. Kendisinin meclise gelmesini sağlıyor. Eğer meclise gelirse, ondan sonra da konular devam eder.

Kutsal ittifak diye bir anlaşma yok. Ama başkalarının var da bu bize yorumlanıyorsa onu da bilemem.

 

BU TÜRLÜ İTTİFAKLARA VE AYAK OYUNLARINA GİRMEYİ KENDİME YAKIŞTIRMAM

 

Sizin grubunuzda durum nedir?

 

Daha önceki yıllar hep nakliyeci grubundan gelmiştim. Bizim grupta başka bir oluşum olmuş ben orada liste bile yapmadım. Her hangi bir kişiye karşı olmam veya ittifakım da yok. Kendi grubumda bile liste yapanlara karşı çıkmadım ve açıkça da söyledim; ben böyle ayak oyunlarına, bu türlü hesaplaşmalara girmeye hiç niyetli değilim. Çünkü kendi emeklerimi inkar ederim. 9 yılımı verdiğim bu odada bu türlü ittifaklara ve ayak oyunlarına girmeyi ben kendime yakıştırmam.

 

BAŞKA OLUŞUMLAR ÇIKTI

Ali Osman Ulusoy mecliste çok önemli bir görevde. Bugün gelinen nokta da Ali Osman Ulusoy'la sizi karşı karşıya getiren neden ne?

 

Karşı karşıya değiliz. Ama yan yana da değiliz.

Sebep yok. Başka oluşumlar ortaya çıktı. Saygı duyuyoruz.

 

KIRGIN DEĞİLİM AMA ÜZGÜNÜM

 

Kırgın mısınız veya üzgün müsünüz bu duruma?

 

Çok samimi olarak söylüyorum. Bizim büyüğümüzdür. Kırılmak biraz yakışmaz. Ama üzüldüğüm doğrudur.

 

KİM SÖYLEDİYSE YANLIŞ KONUŞMUŞTUR

Ali Osman Ulusoy bir açıklamasında TTSO hesaplarının incelenmesi gerektiğini söyledi. Ne var TTSO'nun hesaplarında?

 

Ticaret Odasının hesapları zaten incelenir. Bütün harcamalar yönetim kurulu kararı ile alınır. Bütçe komisyonu, hesap inceleme komisyonu vardır ve her ay incelenir. Her ay da mecliste onaylanır. Ama hesapları bir şahıs inceleyemez böyle bir şey yoktur. Orası bir kurumdur, oranın hesapları eksiksiz yürür. Kim söyledi bilmiyorum, ama kim söylediyse yanlış konuşmuştur. Bizim hesaplarımız öyle gelişi güzel karar verme yeri değildir.

 

SUSAN ÇOĞUNLUĞUN DEDİĞİ OLUR

Ticaret Odası bütçe konusunda fazla eleştiri alıyor değil mi?

 

Bakın basın 'güzel' ifadelere yer vermiyor çünkü çok da enteresan gelmiyor. Tenkit edenlerin ifadeleri yazıldığı için 3, 5 kişi tenkit ediyor sanki bütün herkes tenkit ediyormuş gibi öne çıkıyor.

Bakın susan çoğunluk vardır. Sağ duyulu olan o susan çoğunluktur. Sonuçta da susan çoğunluğun dediği olur bu toplumda her zaman.

 

AHBAP-ÇAVUŞ İLİŞKİLERİNE GİRMESİNLER

 

Şuanda hummalı bir çalışma var üyelerin, onlara vermek istediğini bir mesaj var mı?

 

Öncelikle seçimlere iştirak etsinler. Ahbap-çavuş ilişkilerine girmesinler, inandıkları, çok proje üretecek, Trabzon'u geleceğe taşıyacak insanlardan bir meclis oluşturulmasını temenni ediyorum. Ve onları gerçek anlamda denetlemeli. Odanın internet sayfasına girerek denetlemeli, odadaki çalışmalara gelmeli. Ne yapıldığını bilerek tenkit etmeli. Övüyorsa da bilerek övmeli, yeriyorsa da bilerek yermeli. Şadan, Hasan, Hüseyin konusu değil, bu Trabzon konusu. Eğer siz geleceğinizin iyi olmasını istiyorsanız, sizin de söz sahibi olmanız lazım.

 

Benim çok hoşuma gider bakın; Ressamın biri tablo yapmış, gitmiş üstadına sormuş; 'Hocam ben bir tablo yaptım bunun güzel olup olmadığını nasıl anlayayım' demiş. Hoca da, “Bu tabloyu git, meydana as ve üzerine 'Bu tabloda beğenmediğiniz yerleri işaretleyin' yaz” demiş. Ressam tabloyu meydana bırakmış ve ertesi gün aldığında resmin her tarafında bir işaret görmüş. Hiçbir şekilde resmin görünmesine imkan yokmuş. Hocasına gitmiş ve durumu anlatmış. Hocası ressama, 'Git o tabloyu meydana tekrar as ve üzerine, 'beğenmediğiniz yerleri düzeltin' yaz demiş. Ressam resmini meydana asmış ve ertesi gün geldiğinde resmin hiçbir yerinde en ufak bir işaretleme görmemiş.

Buradan ne çıkarsa.

 

BİZİ TANIYAN TANIYOR

 

Sizin bir ifadeniz de var onu da sormak isterim, 'Ben bundan sonra kapı kapı dolaşamam' derken ne demek istediniz?

 

Seçim havası yaratıp kapı kapı dolaşmak istemem dedim. Bizi tanıyan tanıyor. 9 yıldır kendimizi tanıtamadıysak, bir başkan olarak kapı kapı dolaşıp oy istemek bize yakışmaz anlamında konuştum. Bunu bazıları yanlış anladı. Sanki kendimizi yüksek görüyoruz da kimsenin ayağına gitmeyiz gibi algıladılar. Biz herkesin ayağına başkanken gidiyoruz da başka zaman niye gitmeyelim. Demogoji yapmak isteyenler var onlara da saygı duyuyoruz.

Biz de bu Trabzon için uğraşıyoruz. Kendi insanlarımızı da çok kırmayalım. Birilerini yaşatmak için birilerini öldürmeyelim.

 

EN UZUN SÜRE BAŞKANLIK REKORU BENDE

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının tarihi 134 yıl. Benden önce 7 yıl 8 ayla en uzun başkanlık yapan aralıksız Mazhar Afacan'dı. Şimdi yönetim kurulu başkanı olarak 9 yıl 4 ay neredeyse 10 yıl aralıksız başkanlık yapan benim. O rekor artık bende. Hakikatten bir mutluluk duyuyorum. Ama kimse zannetmesin ki burası çok rahat, çok kolay ve sıkıntısız bir yerdir. Dışarıdan gülen yüzüyle değil, bir de içeriden ne kadar sıkıntılar çektiğini görmek de lazım. Bunu da ancak kendim bilirim. Manevi hazları da yaşıyoruz. Birkaç kişi bir şeyler söylemiş önemli değil.

İlk yorum yazan siz olun
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri