Biyo kaçakçılığa dikkat

Doğu Karadeniz'in yaklaşık 150 yıldır biyo kaçakçılığın en önemli hedef alanlarından biri olduğu belirtildi.Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Doğu Karadeniz'in yaklaşık 150 yıldır biyo kaçakçılığın en önemli hedef alanlarından biri

Doğu Karadeniz'in yaklaşık 150 yıldır biyo kaçakçılığın en önemli hedef alanlarından biri olduğu belirtildi.

Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Doğu Karadeniz'in yaklaşık 150 yıldır biyo kaçakçılığın en önemli hedef alanlarından biri olduğunu, uzun vadeli düşünen ülkelerin dünyanın her tarafından ihtiyaç duyabilecekleri biyolojik çeşitlilik unsurlarını toplayarak ülkelerinde benzerlerini veya yapaylarını yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Özyanık, milli parkların sadece Türkiye'de değil, dünyada da doğanın korunması ve turizmin gelişmesi açısından önemli olduğunu, Türkiye'deki 40 milli parkın turizmin gelişmesine katkı sağladığını, doğa koruma aracı olarak en önemli unsurlardan olduğunu söyledi.

Özyanık, Milli park alanlarında yaşanan kazaların önüne geçmenin en önemli unsurlardan birinin yöreyi çok iyi bilen alan kılavuzlarından istifade etmek olduğunu savundu. Milli parklarda ziyaretçileri birebir takip etme şanslarının olmadığını dile getiren Özyanık, duyarlı vatandaşların kolluk kuvvetlerine bilgi vermesi halinde milli parklardaki bitki ve yabani hayan kaçakçılığının azalacağını savundu.

Özyanık, şunları kaydetti:

"Doğu Karadeniz sadece bugün değil, yaklaşık 150 yıldır biyo kaçakçılığın en önemli hedef alanlarından biridir. Özellikle Doğu Karadeniz ormanları dünyanın en önemli 200 sıcak bölgesinden bir tanesidir.

Burada doğal yayılımı olan türlerin başka ülkelere götürülme girişimleriyle karşılaşıyoruz. Ziyaretçilerin tümüne kaçakçı gözü ile bakmamız yanlış ancak tek başına belli bölgelere gitmek isteyen ziyaretçilerin yalnız bırakılmaması, refakat edilmesini önemli kabul ediyoruz. 

Vatandaşlarımız yardımcı olsunlar. Şüpheli bir hareket gördüklerinde kolluk kuvvetlerine bilgi versinler"

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri