2 bin rakımda 'Likarpa' festivali

Yomra'nın Demirciler Köyü Kültür Kalkındırma Derneği ile Muhtarlığın ortaklaşa düzenlediği Kültür ve Sanat ve Likarpa Festivali'nin birincisi büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi. ÖNCE ŞEHİTLERE SAYGI 2000 rakımlı Armutlu mevkiindeki festivale Trabzon

Yomra'nın Demirciler Köyü Kültür Kalkındırma Derneği ile Muhtarlığın ortaklaşa düzenlediği Kültür ve Sanat ve Likarpa Festivali'nin birincisi büyük bir coşku içinde gerçekleştirildi.

ÖNCE ŞEHİTLERE SAYGI
2000 rakımlı Armutlu mevkiindeki festivale Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kılıç, Kaşüstü Belediye Başkanı Mustafa Çam, Oymalıtepe Belediye Başkanı Metin Şahin, Özdil Belediye Başkanı Mustafa Bayındır, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Albayrak, KASİYAD Başkanı Temel Korkmaz katıldı. Festivalin açılış konuşmaları öncesinde 4 Ekim günü şehit olan 15 asker için saygı duruşunda bulunuldu ve Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Demirciler Köyü Kültür ve Kalkındırma Derneği Başkanı Fikret Aksoy, 2003 yılında kurulan Derneklerinin ikinci döneminde olduklarını söyledi. Aksoy, Derneğin kuruluş yıldönümüne rastlaması sebebiyle böyle bir festivali gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek, “Festivali düzenlememizdeki asıl amaç; Köyümüzde yetiştirilen ürünlerin tanıtımını sağlamak. Zamanla üreten toplum olma özelliğini kaybetmiş olarak gözüksek de bunu tekrar kazanma anlamında başta süt ürünlerimiz ile son yıllarda tanınan likarpa ve balımızı tanıtmak, köyümüze farklı alanlardaki bilinci aşılayarak ekonomik girdi sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

1800-2000 rakımları arasındaki Demirciler Köyü sınırları içerisinde bulunan Armutluk mevkiinde gerçekleştirilen festival için yaklaşık bir ay hazırlık yaptıklarına işaret eden Aksoy, “Yöresel halk oyunlarımızın yanı sıra Trabzon Belediyesi'nin Mehteran takımı da vatandaşlara bir konser verecek. Köy kültürümüzü yansıtan geleneksel yaşam stantlarının yanında, köyümüzde önceki dönemlerde görev yapmış, bilgi ve fotoğrafına ulaşabildiğimiz muhtarlarımız ve gazilerimizin resimlerinin yer aldığı stantlar bulunuyor. Ayrıca köyümüzden olan resmi kayıtlardan belgelediğimiz 7 istiklal gazimizin resimlerinin yer aldığı stantın ise büyük ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. Zamanla hem tarihiyle, hem ileriye dönük projeleriyle köyümüze, hem tanıtım hem de ekonomik girdi sağlamak amacıyla tanıtımı amaçlıyoruz” diye konuştu.

LİKARPA TALİHİMİZİ DEĞİŞTİRECEK
Köyün kültürel yönünü her anlamda tanıtmanın birincil öncelikleri olduğuna vurgu yapan Dernek Başkanı Fikret Aksoy, son yıllarda besin değeri üzerinde araştırmalar yapılan ve pek çok faydası bulunduğu kanıtlanan Likarpa bitkisinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Bu bitkimizi tanıtıp köyümüze ekonomik anlamda girdi sağlanmasına da vesile olmak istiyoruz. Bu bitki köyümüzün de talihini değiştirecek niteliktedir. Birkaç ay içinde sonuçlanmasını beklediğimiz birkaç projemiz de var. Bununla ilgili AB hibe fonları başta olmak üzere çeşitli yerlerle bağlantılarımız var. Biz kendimiz bireysel olarak yıllara göre büyüme oranları ve ürün miktarını istatistiki olarak takip ediyoruz. Yöre halkı olarak dallarını kırarak topladığımız likarpanın ne derece önemli bir bitki olduğunu öğrendikten sonra daha bilinçli bir şekilde toplanmaya başlandı. Reçelden tutun da marmelata kadar pek çok şekilde tüketilmesi mümkün olan likarpa içinde bulunduğumuz sonbahar mevsiminde toplanıyor” dedi.

MUHTARLARA VEFA ÖRNEĞİ
Demirciler Köyü Muhtarı Ömer Korkmaz, Dernekle işbirliği içinde bu tür bir festivali düzenlemekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Aksoy, önceki dönemlerde görev yapan muhtarlara vefa örneği gösterilerek hazırlanan stanta ilişkin şunları söyledi: “Bugüne kadar Demirciler Köyü'nde gelmiş geçmiş, resimlerini bulabildiğimiz muhtarlarımızdan hayatta olmayanları rahmetle anmak, olanları ise hatırlamak amacıyla bu çalışmayı yaptık. Geçmişini unutan geleceği iyi bakamaz, sözünü kendimize şiar edinerek bu çalışmayı yaptık. Ayrıca festivalimizde yöresel yemeklerimiz de vatandaşın damak zevkine sunulacak. Bizler bu festivali ileriki yıllarda da geleneksel hale getirmek amacıyla yola çıktık, bu anlamda vatandaşımızın ilgisi de bizi oldukça memnun etmiştir” ifadelerini kullandı.

Festival alanında en büyük ilgiyi başta likarpa ürünü olmak üzere hemen her çeşit üretilen ballar ile yöresel yaşam sergileri ile yöresel kıyafetlerin sergilendiği standlar gördü. Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın konserinin ardından yöresel sanatçıların birbirinden hareketli parçalarıyla horon oynayan vatandaşlar da güzel bir gün geçirdi.

Nurgul KURUM

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri