Teknolojide sonunda bunu da yaptılar

lek­trik Elek­tro­nik ve Hiz­met İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği­'nin (TET), yük­sek kat­ma de­ğer­li ih­ra­ca­tı teş­vik et­mek ama­cıy­la dü­zen­le­di­ği "TET Ar-Ge Pro­je Ba­ha­rı­"nın dör­dün­cü­sü İs­tan­bul Kon­gre Mer­ke­zi­'n­de ger­çek­leş­ti­ril­di

lek­trik Elek­tro­nik ve Hiz­met İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği­'nin (TET), yük­sek kat­ma de­ğer­li ih­ra­ca­tı teş­vik et­mek ama­cıy­la dü­zen­le­di­ği "TET Ar-Ge Pro­je Ba­ha­rı­"nın dör­dün­cü­sü İs­tan­bul Kon­gre Mer­ke­zi­'n­de ger­çek­leş­ti­ril­di. 499 pro­je ara­sın­dan se­çi­len 143 ya­ra­tı­cı pro­je­nin ye­ter­li ma­li des­te­ği ala­rak ti­ca­ri­leş­ti­ril­me­si he­def­le­ni­yor.

Bü­yük des­tek bek­le­ni­yor

Bu yıl­ki et­kin­li­ğin ise en il­gi çe­ken ser­gi­si Mu­rat Can Çi­çe­k'­in ol­du. Ko­nu­şa­ma­yan, el­le­ri­ni ve vü­cu­du­nun di­ğer pek çok bö­lü­mü­nü ha­re­ket et­ti­re­me­yen Çi­çek, bil­gi­sa­yar fa­re­si­nin te­mas­sız kul­la­nı­la­bil­me­si için özel bir sis­tem icat et­ti. Öz­ye­ğin Üni­ver­si­te­si­'n­de Ya­zı­lım Mü­hen­dis­li­ği oku­yan ve not or­ta­la­ma­sı 4.0 üze­rin­den 3.71 olan Çi­cek, ye­ni dü­ze­ne­ği­ni TET Ar-Ge Pro­je Pa­za­rı'n­da ta­nıt­tı. Yön be­lir­le­me ara­cı ji­ros­kop ile oluş­tu­ru­lan kab­lo­suz fa­re­nin kul­la­nı­la­bil­me­si için vü­cut uzuv­la­rın­dan bi­ri­nin ha­fif­çe oy­na­tıl­ma­sı ye­ti­yor. Kul­la­nı­cı­lar mi­nik ve­ri­ci­yi şap­ka­sı­na, ço­ra­bı­na ya da bar­da­jı­na sa­bit­le­ye­bi­li­yor. Fa­re im­le­ci­nin has­sa­si­ye­ti de ra­hat­lık­la ayar­la­na­bi­li­yor.

Et­kin­lik­te yer alan tüm tek­no­lo­ji sa­na­yi­ci­le­ri­nin il­giy­le in­ce­le­di­ği bu sis­te­min bü­yük des­tek gör­me­si ve ge­liş­ti­ri­lip ih­raç edil­me­si bek­le­ni­yor. Et­kin­lik­te il­gi çe­ken bir di­ğer ino­vas­yon ise So­lar Ay­dın­lat­ma­lı Ha­va Te­miz­le­yi­ci Rek­lam Ta­be­la­sı. Pro­je­ye ha­yat ve­ren Fev­zi Şe­vik, ha­va te­miz­le­me özel­li­ği­ne sa­hip so­lar des­tek­li ye­ni­lik­çi bir rek­lam ta­be­la­sı ge­liş­tir­miş.

Otoyollarda etkili olacak

Rek­lam ta­be­la­sı içe­ri­si­ne yer­leş­ti­ri­len fil­trey­le ha­va kir­le­ti­ci par­ti­kül­ler tu­tu­lu­yor. Bu pro­je oto­yol­lar, so­kak­lar ve cad­de­ler gi­bi yo­ğun­lu­ğun faz­la, ye­şil sa­ha­la­rın az ol­du­ğu or­tam­la­rın ha­va ka­li­te­si­ni ar­tır­ma­yı he­def­li­yor.

Akıllı kabin

9 Ey­lül Üni­ver­si­te­si Bil­gi­sa­yar Mü­hen­dis­li­ği­'n­de oku­yan Gam­ze Öz­çe­lik ise ye­ni ne­sil tek­no­lo­ji­yi ma­ğa­za­lar­da­ki ka­bin­le­re uy­gu­la­dı. Akıl­lı ka­bin adı ve­ri­len pro­je­de sis­tem şöy­le iş­li­yor: "Kı­ya­fet de­ne­me­si için gi­ri­len ka­bin si­zin öl­çü­le­ri­ni­zi oto­ma­tik ola­rak ta­nım­lı­yor. Kı­ya­fet üze­ri­ni­ze ol­ma­dı­ğın­da gö­rev­li­ye di­rekt en uy­gun kı­ya­fet öl­çü­sü­nü ve­ri­yor. Si­ze uy­gun renk ve mo­del öne­ri­le­ri de ya­pı­yor. Siz de sü­rek­li kı­ya­fe­ti giy-çı­kar yap­ma­mış olu­yor­su­nuz."

150 bin lira ödül

Pro­je Ba­ha­rı'nda Bil­gi ve İle­ti­şim Tek­no­lo­ji­si Uy­gu­la­ma­la­rı, Ener­ji Üre­tim İle­tim ve Da­ğı­tı­mı­na Yö­ne­lik Uy­gu­la­ma­lar, Çev­re ve Ener­ji Ve­rim­li­li­ği Uy­gu­la­ma­la­rı ile di­ğer ol­mak üze­re 4 fark­lı ka­te­go­ri­de de­re­ce­ye gi­ren ilk üç Ar-Ge pro­je­si­nin ge­liş­ti­ri­ci­le­ri top­lam­da 150 bin li­ra­lık ödü­lün sa­hi­bi ol­du­lar.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri