Süper Ay nedir? Süper Ay nasıl görünür?

Süper Ay ile ilgili bilinmeyenler

Dünya ’Süper Ay’ı bekliyor. Pekiyi nedir bu Süper Ay ?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya'ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor. Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre.

“Süper Ay”, Ay’ın Dünya’ya en yakın olması ve bu anın da dolunaya denk gelmesi durumu. Bu yakınlık dolayısıyla Ay normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Tabii ortaya da seyrine doyum olmaz bir manzara çıkıyor. İşte dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Türkiye’de de insanlar bugün ortaya çıkacak bu eşsiz manzarayı bekliyor.

Bir sonraki ‘Süper Ay’ ise 25 Kasım 2034’te.


NE ZAMAN GÖZLEMELİ?

Bugün Türkiye saatiyle 02.30'dan itibaren "Süper Ay" Türkiye'de de gözlenmeye başladı ve en yakın nokta olan 356.500 km'ye kadar yaklaştı. Bu iki saatlik kısa süre nedeniyle 21'inci yüzyılda Ay’ın en yakın olduğu tarih 14 Kasım olmuş oluyor, yani en azından şu ana kadar.

Öte yandan atmosferdeki kırınım etkisinden dolayı Ay'ın en büyük göründüğü an doğarkenki hali olacak. Yani gün batımında. Gözlem için en uygun an da bu an olacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri